Jak při (nejen letním) běhání vyzrát na nepříjemné odřeniny

Jak dobře to známe – je horko, běžíme a v tom nás určité místo na těle začne pálit jako čert. Látka se zařezává do kůže a my myslíme jen na to, abychom už byli v cíli. V kombinaci s potem a nestálým dřením je to pěkné utrpení. Naštěstí se nás už tohle ale netýká – vyzkoušeli jsme jednu chytrou věc, která tomu zabrání a ještě i kůži regeneruje.  

Dlouhou dobu jsem byla velkou odmítačkou tílek při běhání. Moc se mi líbily, ale prostě to v nich nešlo. Jakmile jsem se rozběhla, tak už po kilometru jsem začala cítit, jak se mi v podpaží odírá kůže. Jak ruce při běhu pracují, tře se o sebe holá kůže (na vnitřní straně paží a částečně u zad v podpaží). Samozřejmě je to také místo, kde se taky hodně potím. Takže po tom, co jsem v tílku uběhla ve velké štiplavé bolesti asi tři kilometry a vrátila se domů s rudým podpažím, které bylo jedna velká odřená rána, jsem se zařekla, že tílka nikdy. Když mám tričko s krátkým rukávem, je vše v pořádku – tkanina tomuto zabrání.

Mnohé běžkyně mi také dají za pravdu, že pěkně dřít dokáže spodní lem běžecké podprsenky. Když je zpocený a máte ji dlouho na sobě, dokáže vydřít proužek kůže do krve. Pánové běžci to můžou znát zase od hrudního pásu, který se také může hezky zařezávat.

Nedávno jsem viděla na závodech kamarádku v tílku, jak si podpaží maže nějakým krémem. Šla jsem za ní a zeptala se jí, co to je. Byl to krém Zitenax Active, který teď často používá a že si jím maže ta místa, která by se o sebe mohla třít. Chtěla jsem to taky zkusit. Jasně, že o vazelíně jsem taky slyšela, ale ta mi nedělá dobře. Mám po ní pocit totálně zalepené kůže, která vůbec nemůže „dýchat“ a navíc mám z ní žluté mastné fleky na oblečení, které se téměř nedají vyprat.

Šla jsem najisto do lékárny, v mobilu s vyfoceným krémem od kámošky. Byla jsem nadšená z obalu Zitenaxu – je na něm silueta běžce a je na něm napsáno, že chrání pokožku aktivních dětí a vrcholových sportovců. No tím sice nejsem, ale rozumějte mi – co se týká běhání, jsem velmi snadný marketingový cíl – když má něco na sobě obrázek běžce nebo nápis „run“, jsem hned přesvědčená, že právě na to jsem ta správná „cílová skupina“.

A doma jsem začala testovat. Namazala jsem si podpaží a také místo pod podprsenkou. V první chvíli jsem byla překvapená, že je krém (teda krémová pasta) – bílý. Při aplikaci má na kůži nejprve tuto sněhové bílou barvu, ale když se rozetře, zabarvení mírně mizí. Obsahuje totiž důležitou látku – oxid zinečnatý. Ten právě vytvoří jakousi ochrannou bariéru na kůži proti tření, ale funguje po běhu také hojivě – např. na začervenání, na zarudnutí, na opruzení. Ve formě krém-pasty je to právě on, co přípravku propůjčuje přesně takovou konzistenci, která je vhodná zejména pro potivá a zapařující se místa na těle ( to asi známe všichni).

Tak jsem se natřela a šla běhat. Byl to můj první běh v tílku a bez bolesti. S Míšou jsme začali tedy Zitenax brát s sebou i na cesty a používat ho. Velkým testem byl ultra závod v Polsku – Lemkowyna Ultra Trail. Já ho použila místo tejpu (dříve jsem se proti odření od podprsenky chránila nalepeným proužkem tejpu, ale ten jsem při běhu pořád cítila a nebyl mi úplně příjemný). Míša ho zase použil do podpaží, pod hruďák a pod lem kraťasů, které mu při ultra také někdy udělají pěknou odřeninu.

Testovali jsme proto Zitenax i nadále, co všechno umí.  Zkusila jsem ho i na jiná místa, kde hrozilo dření  – například mezi prsty u nohou. Zitenax používá naše kamarádka Lenka ( ta, která mi ho doporučila) nejenom při nošení tílek, ale nedá dopustit také na mazání stehen – to když nosí kraťasy a vnitřní stehna se jí třou o sebe. Její manžel je triatlet a ten zase bez něho nesedá na kolo. Od té doby, co maže, už neví, co je to „vlk“. Krém prý používá i jejich malá dcerka, která také ráda běhá.

A naše resumé?

Příjemný krém za super cenu, který udělá velkou práci. Ochrání kůži a zregeneruje ji. Je příjemný, nevoní. Jak jsme zjistili, je nejlepší ho mazat v tenké, téměř neznatelné vrstvě  – díky tomu bude účinný, zaručí dlouhotrvající ochranu a pokožka bude moct dýchat. Když ho nanesete moc, můžete mít bílou jak kůži, tak i oblečení. Ale není se čeho bát. Pokud se tak stane a tmavé oblečení se mírně  zabarví, tak ho jde snadno vyprat šetrným pracím prostředkem – my používáme tekutý, který je určený na sportovní prádlo. Skvěle se nám krém osvědčil i na regeneraci podrážděné kůže způsobené dlouhým seděním v horku na kožené sedačce v autě. Prostě fajn věc, která u nás nesmí chybět. Ale chce si to určitě zkusit sám. Jo a ještě jedna věc, která se nám u něho líbí – Zitenax Active se vyrábí přímo v Česku!

Chcete vědět, kde si krém pořídit? Podívejte se zde na seznam lékáren.

Více informací o výrobku najdete zde.

Článek vznikl ve spolupráci s Next Force.

Leave a Reply