Závod Liberec Nature Run: Kocháním přírodou až ke kotrmelci na zemi

Série RunCzech závodů patří mezi naše oblíbené, vždyť jsme se před pár lety tu poprvé potkali a taky jsme se tu i vzali. Stále více nás to ale táhne z města do přírody a tak jsme si dali tu nejdelší trialovou trasu. Proč tu Míša házel salta a s čím bojovala Soňa?  

Třetí víkend za sebou v Liberci, tak už značí velkou lásku k tomuto místu! Na Nature Runu, tedy závodu ze série RunCzech, ale v přírodě, jsme byli už dvakrát. Vždycky jsme však běželi jen krátkou trasu. Teď jsme kvůli blížícímu se dlouhému závodu v Polsku potřebovali ještě nabírat kilometry a také jsme z trasy chtěli vidět víc. Delší tratě nás prostě baví.

S Carlem Capalbem, zakladatelem a šéfem RunCzech

Počasí bylo jako malované. Nebylo horko a tak byly ideální podzimní podmínky na takový závod. Dav za zvuku Smetanovy Vltavy vybíhá. Vím, že to skoro až k „obávanému“ a nejtěžšímu místu (což je prudký kopec okolo lomu) bude trasa stejná, jako ta krátká, 12ti kilometrová, kterou dobře známe. Začátek vede po silnici, ale pak vím, že bude i terén, proto volím boty Salomon Ultra Glide, který si poradí s obojím.

Foto: Dušan Zapalač

Běží se fajn, ale ze začátku cítím únavu z dostatečného nevyspání, protože jsme se až v noci vrátili z Mikulova. Jakmile však vběhneme do lesa, jsem ve svém živlu a potkávám u Lesního koupaliště v Lidových sadech Honzu Dušánka, pořadatele Ještěd Skyrace, který fandí a smějící se volá na mě, že ho Míša, jako valící se stroj, málem povalil. Směju se mířím si to k lomu.

Foto: Dušan Zapalač

Na rozdíl od dvou předchozích ročníků se mi prudký kopec zdolává lépe, ale běh střídám s rychlou chůzí. Vyběhla bych ho, ale zase bych přitom ztratila dost energie, která se bude ještě dost hodit. Běží se hezky, ale stále nahoru, příroda je tu fakt nádherná a po lesních cestičkách je radost běžet. Kdykoliv je nějaké „nebezpečnější“ místo, jsou tam i dobrovolníci s První pomocí, na trase je opravdu dost, což je fakt super. Přece jen každý nemusí být na přírodní povrch zvyklý.

Foto: Dušan Zapalač

Na trase nám několikrát fandí Dušan Zapalač, náš insta kamarád, jehož profil @zipacek rádi sledujeme. Pomáhá to. Když ho vidím potřetí (vždycky přejede na různá místa zkratkama na kole), tak říká, že toto je nejvyšší bod a že pak už je to jen dolů. To mi dodává energii a já letím. Boty výborně drží i v seběhu na kamenech a kořenech a tak se není čeho bát.

Foto: Dušan Zapalač

Výběh z lesa okolo ZOO značí, že to bude do cíle už kousek. Energii mám, takže už se těším až do cíle, kde mě čeká Míša a náš kamarád Enrico. Cíl se letos neobíhá a nevede do kopce, takže je fakt skvělé. Jet zase do Liberce stálo to za to. Míša si ale odsud neodváží jenom dobrou náladu a medaili, ale také odřený obličej a rameno. Když jako střela letěl tempem 3.30 z kopce, podjela mu noha a on se svalil naštěstí do trávy vedle lesní cesty. Padat docela umí, takže až na pár šrámů, které se brzy zahojí, je v pořádku.

Naše resumé:

Liberec máme moc rási a jak je u závodů RunCzech obvyklé, tak organizace i atmosféra byla na jedničku. I přesto, že to nebyl městský závod, tak 23 kilometrová trať s převýšením přes 700 metrů byla zábavná a moc hezká, a my, jako milovníci trailu, jsme si ji moc užili. I když někteří poznali lesní cestičky i velmi, velmi zblízka 🙂

Pokud si chcete užít poslední letošní RunCzech závod přihlaste se na Mattoni 1/2 maraton České Budějivice. Bude to stát za to!

Leave a Reply