Otestovali jsme: Čelovka Fenix HM51R Ruby V2.0 – Drobné změny, velký skok

Testování čelovek mě opravdu baví. Mám rád běhání v noci a hodně rád zkouším, jak se ve tmě dají využít různé módy. S testem HM51R Ruby V2.0 od značky Fenix jsem váhal, proč zkoušet jen drobně pozměněnou čelovku. Co můžu objevit nového? Nakonec jsem ji podrobil mnohem zevrubnějšímu testu, než jsem původně myslel.

Vzhledově se druhé vydání od prvního liší minimálně. Dobrý pozorovatel si všimne změny držáku z pružného za pevný plast a to zejména proto, že svítilně přibyl kovový klip pro umístění čelovky třeba na batoh nebo za opasek. Přibyla tak další zajímavá možnost využití – zejména za mlhy, nebo když ji  nemůžete mít z různých důvodů na hlavě.

Další změnou bylo nahrazení micro-USB za USB-C nabíjení. Odpadá tak problém se správným připojením a v poslední době také s hledáním toho správného kabelu, protože USB-C je dnes již standard.

Poslední změnou, kromě barvy rámečku kolem svítilny a tlačítka, je silikonový proužek na upínacím pásku. Díky tomu čelovka lépe sedí i na kšiltovce.

HM51R je moje oblíbená záložní čelovka na ultra závodech. Jsou pro mě tedy důležité některé funkce pro ni typické. Hlavní je vyměnitelná baterie CR123A. Součástí balení je nabíjecí 700mAh, ve FirstAid balíčku mám pak s sebou vždy ještě jednu jednorázovou s 1500mAh. Jsem si tak jistý, že když budu v úzkých, mám s sebou záložní řešení. Druhou je červené světlo a červená blikačka. Může tak sloužit nejen jako záložní světlo, ale také jako záložní blikačka při běhu po silnici. Pokud ji totiž nemám nebo mi přestane fungovat, mohou mě ze závodu vyloučit.

V2.0 v akci

A jak se osvědčila v praxi? Před vyběhnutím vždy kontroluji stav nabití. Tady to snadno poznám – ťuknu do tlačítka a buď svítí zeleně (plně nabitá) nebo bliká zeleně (nabitá více než z poloviny) svítí červeně (aspoň 20%) a blikání červeně znamená nízký stav baterie. Hned tak vidím, pokud jsem zapomněl nabíjet, jestli mi vydrží celý trénink, případně jestli musím zvolit některý z nižších režimů.

Čelovku jsem testoval v Prokopském údolí a Krčském lese. Při nastavení na 700 lumenů  jsem uznal, že tento režim se hodí spíše v situaci, kdy si potřebuji někam dále posvítit. Třeba jestli neuvidím značení. Stejné je to s 400 lumeny. Oba režimy jsou časově omezené: 700 na 1 minutu, poté dojde ke skokovému snížení na 500, případně podle teploty čelovky ještě níže. U 400 na 5 minut a poté pokračuje na 200 lumenech. Já si nakonec oblíbil režim 150 lumenů, který poskytuje výdrž 2 a půl hodiny. Pokud ale musím využít čelovku při závodě, pak pokud to jen trochu dovoluje terén, přepínám na 50 lumenů. V nich sice musím být o dost opatrnější, ale přece jen v něm vydržím velkou část noci.

Moje pocity

Vzhledem k příjemnému teplému odstínu se mi oči příliš neunavovaly a na rozdíl od svítilen se studeným světlem, které má sice větší intenzitu, jsou s HM51R lépe čitelné nerovnosti. Nakonec jsem si ověřil i běh s 5 lumeny červeného světla. Při tréninku jsem si běh trochu protáhl a začala mi docházet baterie. Byla lehká mlha a běžel jsem po prašné cestě. Aby mi světlo vydrželo, přepnul jsem na červené světla a najednou jsem kupodivu viděl lépe. Terén, nebyly tak ostré přechody mezi světlem z čelovky a zbytkovým světlem z měsíce. A na prašné cestě jsem najednou viděl drobné terénní vlnky, které s bílým světlem nebyly vůbec viditelné. Nemůžu takový režim doporučit pro každodenní běhání, ale na doběhnutí do cíle nebo domů to může občas být užitečné.

Poslední test, tentokráte plánovaný, bylo použití s klipem na vestě. Takto používám svoji HM61 Amber na skialpech, při běhu mě totiž díky váze až příliš poskakuje. Jenže HM51R je o mnoho lehčí a klip zdá se i pevněji drží. Na batohu je tak stabilnější a je tak dobře využitelná za mlhy, kdy umístění na hlavě není příjemné, protože s ní vidíte jen bílé nic.

Resumé

Fenix HM51R Ruby V2.0 přinesla na první pohled drobné změny, které ale ve výsledku posunuly využitelnost čelovky na novou úroveň. Je skvělou volbou pro tréninky do dvou hodin v terénu, pro silniční běhy klidně i delší. Díky kombinaci minimální váhy, malých rozměrů, slušného výkonu i funkcí je ideální jako záložní čelovka pro ultra závody. Sám jsem několikrát zjistil, že záložní čelovka není jen povinná zátěž, ale velmi zdatný pomocník.

Leave a Reply