7 situací, kdy dobré vyměnit běh za chůzi

Myslíte si, že chůze je pro běžce skoro „sprosté“ slovo a že když běháte, tak chodit je skoro potupné? Mějte se ale na pozoru, chodit je naprosto nezbytné a chodíme i my. Kdy je tak důležité?

Když začínáte běhat

Mnozí začátečníci si myslí, že se musí rozběhnout a běžet rychle a daleko, že se nesmí zastavit a že do toho hned musí dát maximum. Jenže pak se vyšťaví, jsou úplně hotoví, všechno je bolí a na další běh už nejdou. Základem je začínat pomalu a nechat tělo, ať si na nový pohyb zvykne. Proto je skvělý indiánský běh – střídat pomalé běhání s chůzí. Díky tomu se tak neunavíte a vydržíte běžet i déle a když nějaký čas vydržíte, budete pak velmi snadno běhat i v kuse.

Když máte po závodě

Velká chyba zejména těch, kteří si odběhnou první půlmaraton nebo jiný náročný závod – několik dní po tom jen odpočívají a nedělají vůbec nic. Jenže právě pro správnou regeneraci je potřeba druhý den se buď vyklusat nebo jít na procházku. Díky tomu se tělo lépe dá znovu do kupy a nebudou vás ani tolik bolet svaly.

Když jste unavení

Někdy prostě není den na běhání. Cítíte, že vaše tělo potřebuje odpočívat a říká si, abyste zvolnili. Může to být třeba po náročném stresovém dni v práci, když máte rýmu, když jste špatně spali nebo prostě jen posloucháte dobře signály. Chůze v parku nebo v lese dokáže zázraky. Čerstvý vzduch, sluneční paprsky a procházka ( třeba s někým, koho máte rádi) – to je mnohdy více, než náročný trénink.

Když máte odpočinkový den

Nejde běhat všechny dny v týdnu. Sami trenéři a profesionálové tvrdí, že pokud to chcete někam dotáhnout, musíte umět také odpočívat a regenerovat. Některý den můžete vynechat úplně, ale další dny, pokud třeba nepůjdete plavat, na jógu nebo si jen tak nedáte protahování, je opět procházka tím pravým. Je to skvělé zejména po náročných trénincích, kdy není dobré hodit nohy jen tak na židli a nedělat nic.

Když je podzimní regenerační období

Právě teď pomalu končí závodní sezóna a přichází po náročném roce čas nechat tělo vydechnout, načerpat nové síly a vylízat si všechny rány. Někdo radí neběhat pár týdnů vůbec. Samozřejmě že i my sami víme, jak je to velmi těžké, zejména pokud jste zvyklí běhat pořád a tělo si to vyžaduje. Tak choďte! Chůze je podobný pohyb, ale tělo nevyčerpá a endorfiny a čistá hlava se po procházce dostaví taky. Navíc budete i na čerstvém vzduchu.

Když jdete do kopce

Zní to zvláštně, ale jsou chvíle, kdy je i v závodě chůze rychlejší než běh. Je to při delších závodech do kopce. Rychlá chůze je totiž nahoru mnohem efektivnější, než běh. Do kopce totiž zcela přijdete o letovou fázi, případně se zkrátí na minimum a celý efekt odrazu se tak rázem rozptýlí. Proto je lepší nahoru rychle jít a ušetřenou energii použít v seběhu nebo na rovince. Neplatí to samozřejmě těsně před cílem nebo u krátkých závodů. Přesto se nenechte zviklat soupeři, kteří první kopec poběží v tom dalším jim to určitě natřete.

Při ultra

Když běháme ultratraily, často se nás ptají, jak zvládneme běžet celou tu vzdálenost. Jednoduše, nezvládneme, velkou část trasy prostě jdeme, velmi efektivní je indiánský běh. K tomu jsme často rychlejší než jiní, kteří se snaží celou trasu běžet, protože se během do prudkých kopců úplně vyčerpají.

Foto: Zdeněk Zatloukal pro Nutrend

Leave a Reply