7 trapných dotazů, na které běžci nenávidí odpovídat

Běhání je zajímavé téma ke konverzaci. Jenže existují i otázky, které jsou v běžeckém světě fakt tabu. Na co se nikdy neptat?

To už jdeš zase běhat?

Neběžci mají pocit, že snad neděláte nic jiného, než že jste stále v běhu. Když se chcete někam posunout, tak to chce prostě pravidelnost a vytrvalost. Zejména ten, kdo má za partnera neběžce se tak setkává s touto otázkou velmi často. Jediná šance je naučit ho běhat také, jinak se může stát, že vztah dlouho nevydrží. 

Vždyť už jedny běžecké boty máš. Tak k čemu potřebuješ další?

Jasně, jenže každé boty mají svoji životnost a taky jsou potřeba jiné boty na silnici, do terénu, na závody. Běžeckých bot zkrátka není nikdy dost a také je potřeba je střídat, aby když budou od potu, bláta, deště nebo sněhu mokré, tak aby mohly dostatečně vyschnout.

Víš, že si běháním ničíš kolena?

Tak tohle nechce slyšet nikdo, ani ten, kdo si myslí, že to je pravda, ani ten kdo ví, že je to nesmysl. Michal měl v dětství s koleny problémy a stejně tak v době, kdy měl nadváhu, tak ho v obou případech běh zachránil. Je třeba jen dodržovat základní pravidla: nepřetěžovat se, cvičit, pracovat na stylu, vyváženě jíst a po běhu se protahovat.

Proč běháš závody, když stejně nebudeš první?

Kdo nikdy na závodech nebyl a nenasál tu jedinečnou atmosféru, nepochopí. Těžká energie a nervozita, která by se dala krájet na začátku před stratem, boj sám se sebou při závodě a ta neskutečná euforie, když vbíháte do cíle. To prostě stojí za to, i když nestojíte na stupních vítězů.

Nejsi na běhání už moc starý/ stará?

Nikdy není na nic pozdě. Pokud to chcete zkusit, tak to zkuste a nikoho neposlouchejte. Není ale na škodu začínat běhat s odborníkem, který vám vysvětlí základy, takže se vyvarujete chyb, které se pak zbytečně odstraňují. 

Jó ty běháš, protože je to teď IN, že?

No jasně, samozřejmě, že jste začali běhat jen kvůli tomu, abyste si mohli dělat běžecké selfíčka a chlubit se tím na sociálních sítích. Vlastně vás to vůbec nebaví, ale jste tak pro okolí zajímavým tématem. O nic jiného v běhu nejde, a tak to prostě pár minut přetrpíte. 

Kde na to běhání pořád bereš čas?

Je to jen o prioritách, a také o organizaci dne. Jen si schválně spočítejte, kolik času strávíte na sociálních sítích nebo čtením blbostí na internetu. Jasně, chápeme, že když máte rodinu, tak je to složitější, ale výhodou je, že se vyběhnout dá kdykoliv a kdekoliv.

Leave a Reply