Otestovali jsme: Čelovka do nepohody Fenix HM65R-T

Na většině ultra závodů se neobejdete bez pořádné čelovky. Zapomeňte na malé městské svítilny. Pokud se chystáte na sto kilometrů,  budete potřebovat pořádné světlo. Často je v pravidlech závodu uveden i minimální výkon a možnost výměny baterky. Já se letos rozhodl otestovat vrcholný model od Fenixe HM65R-T, který ale užijete i při běhání ve tmě v terénu.

Aktualizovaný model získal oproti svému předchůdci viditelnou změnu: zcela nový pásek SPORT FIT Systém. Jeho výrazná červená barva dodává čelovce svěží moderní vzhled, ale hlavně zcela mění pohled na to, co to je její pohodlné nošení na hlavě. Poprvé jsem ji zkusil, když jsem dělal kamarádovi – ultra běžci Titovi Abrlohovi support na přeběhu republiky. Hned mi bylo jasné, že ji nutně potřebuji. I kdyby vše ostatní bylo jen průměrné, tohle byl rozdíl několika tříd oproti čemukoliv, co jsem měl do té doby na hlavě.

Jak to tedy je s jejím používáním?

Zatáhnete za uzávěr, nasadíte čelovku, cvaknete a jemným otočením dotáhnete na optimální tah. Nikde nic netlačí a svítilna přesto na hlavě neskáče. Druhou vychytávkou, na kterou jsme si ale už v posledních letech zvykli ,je snadná indikace stavu baterie. Zmáčknete tlačítko a hned víte na čem jste. Indikátor ukazuje ve čtyřech krocích. Na závod tedy jedině s plně nabitou, na každodenní běh stačí 25% a vím, že to bude ok.

Oproti mé oblíbené HM61R, se kterou jsem běhal dříve, má dva reflektory, úzký a široký kužel. Většinu času si vystačím s úzkým kuželem na nižší nebo střední výkon. Takže mi v klidu vydrží 10 – 20 hodin, podle toho, jak moc potřebuji zrovna svítit. Jen pro seběhy a nepřehledné pasáže na chvíli přisvítím širším kuželem na plný výkon. To pak mám nádherný přehled o všem, co je kolem mě. Navíc má široký kužel teplejší odstín světla, a tak jsou pro oči lépe rozlišitelné terénní nerovnosti a překážky. Ne že by na užší vidět nebyly, jen zkrátka v seběhu anebo v nepřehledných místech je fajn mít pocit jistoty.

Existence dvou reflektorů si vybírá daň v podobě odlišného držáku. Ten obsahuje ozubený kloub. Není tak možné úplně plynule nastavovat směr a čelovka na rozdíl od HM61R nemá klips na nasazení bez pásku za batoh nebo kapsičku. Je to zkrátka jiná koncepce a každé pro má i své proti. Je na zvážení každého, co je pro něj výhodnější. Nejlepší je mít obě varianty, protože stejně je lepší vzít si na závod i záložní čelovku. A protože mají obě zaměnitelný akumulátor, šetří toto řešení i váhu, v případě potřeby řešit nějaký technický problém. Na polskou Lemkowynu jsem tak měl s sebou HM65R-T jako hlavní čelovku, HM61R jako záložní v povinné výbavě a HM51R místo červené blikačky. K tomu mi stačila jen jedna náhradní baterka. Kombinace, která se ukázala jako naprosto ideální.

Hodnocení:

Čelovka Fenix HM65R-T je vhodná pro milovníky dlouhých trailů, kteří potřebují odolnou svítilnu, s pořádnou svítivostí. Perfektní je také, pokud stejně jako já nesnášíte třípáskový systém a nebo vás u jiné čelovky díky dotažení bolí po čase hlava.

Leave a Reply