10 věcí, které musí vědět každý běžec začátečník

Každý jsme kdysi začínali. Že to není snadné? S těmito tipy vám to půjde snadno a bude vás to také bavit! P.S. Vyzkoušeno na vlastních tělech! 

Žádné výmluvy

Nejtěžší je začít. Nečekejte až bude lepší počasí, až bude nový rok, až…až. Prostě jděte do toho hned. Nenechte se ošálit svojí hlavou, která chce jen pohodlí. To se nikdy nikam neposunete. Uvidíte, že když do toho půjdete, budete pak na sebe hrdí a dáte na zadek těm, kteří nedělají nic.

Hlavně pomalu!

Chcete hned vystřelit jako blesk? Velká chyba. Budete popadat dech, bude vás píchat v boku a za chvíli už nebudete moct. Rozběhněte se opravdu pomalu – tedy tak, abyste přitom mohli mluvit. Jakmile se budete zajíkat, je to znamení, že už běžíte příliš rychle. No a jak to dělat, když běžíte sami? Zpívejte si.

Chůze není trapas

Jednou z největších chyb začátečníků je, že si myslí, že musí hned běžet. Nemusíte! Tělo si na nový pohyb musí postupně zvyknout, jinak budete úplně vyřízení a hotoví a příště už běhat nepůjdete. Takže střídejte běh s chůzí. Kdykoliv budete cítit, že už nemůžete, přejdete do chůze a pak se zase rozběhnete.

Hlavně trpělivost!

Ano, ano, také to známe. Když začnete běhat, máte najednou pocit, že musíte lámat rekordy. V rychlosti, uběhnutých kilometrech. Ale to není pravda. Proč najednou musí vaše tělo dostat takový zápřah? Musí se na to postupně a zvolna. Takže žádné srovnávání se s ostatními a poslouchat svoje tělo.

Oslavujte malá vítězství

Když jsem začala běhat, měla jsem neskutečnou radost z toho, když jsem se pomalu, ale jistě posouvala dále. Nejprve to bylo to, že jsem díky pravidelnému tréninku přestala potřebovat při běhání mezi-chůzi a také jsem začala pomaličku navyšovat kilometry. Ale málo, stačilo klidně půl kilometru za týden. Z každé takové věci jsem měla radost a bavilo mě to čím dál více.

Pozor na boty

Jestliže byste měli při běhání investovat do jedné jediné věci, tak to jsou boty. Bez těch to nejde a pokud si vyberete špatné, může to negativně ovlivnit i běh. Nejlepší je zajít do speciálky a nechat si tam poradit, tam také můžete i boty na páse vyzkoušet nebo se v nich aspoň proběhnout po prodejně. Pozor na velikost  – běžecká bota musí být vždycky větší, než bota, ve které chodíte. Chodidlo totiž při běhu nateče a nechcete být přece bez nehtů!?

Nehladovte

Když je tělo po běhu, tak aby dobře regenerovalo, potřebuje také dodat živiny. Proto je velkou chybou myslet si, že po doběhu je skvělé nejíst, že se tím zhubne. Budete tak jen unavení, vyčerpaní, budou vás bolet svaly a příště už se vám nebude chtít. Takže! I když běháte večer, po běhu se vždy najezte. Ideálně si hned dát něco malého – jablko, banán, proteinovou tyčinku a doma si dát zdravou večeři.

Nezapomínejte na protahování

Že je to jen zbytečná otrava? Tak to poznáte, až se pak nebudete moct postavit nebo když půjdete ze schodů jako kačena. Díky správnému protažení (strečinkem) se svaly lépe zregenerují, nebudou se zkracovat a také budete moct další den chodit a nebude vás všechno bolet. Skvělá po běhání je také masáž s masážním válcem. Sice si to dost bolí, ale fantasticky to pomáhá a ulevuje!

Odpočívejte

Neběhejte ze začátku každý den, tělo si opět na nový pohyb musí zvyknout. Ideální je mít dva tréninky za sebou a jeden den si dát odpočinek  – a tím nemyslíme tím jen ležet u televize a cpát se chipsy. Fajn je i procházka, plavání, jóga. A jednou v týdnu se vyplatí nedělat opravdu nic. I tělo potřebuje dát si oraz a třeba se jít pobavit s přáteli, zajít si divadla, do muzea, na hezký koncert nebo dělat to, co máte rádi.

Mějte z běhání radost

Že je teď běhání in a že teď běhají skoro všichni? Je to možné, ale pokud vás to nebaví, neběhejte jen z povinnosti. Zkuste třeba jiný sport a třeba se k němu po čase zase vrátíte. Nebo zkuste běhat se skupinou, ve více se to vždycky lépe táhne a nepřemýšlíte nad tím, že proč vám to dneska nejde a cože vás to při běhání zase bolí.

1 komentář

  1. Dobře napsaný článek. Já bych chtěla začít běhat, ale nemůžu se do toho pořád nějak překecat, s motivací mám největší problém. Díky za super tipy 🙂

Leave a Reply