Otestovali jsme žhavou novinku od Garmin – EPIX GEN 2

Po pěti letech přichází značka Garmin s druhou generací hodinek EPIX – EPIX GEN 2. Jako jeden z prvních v republice i na světě jsem měl možnost je otestovat. Tady jsou moje první dojmy:

Když jsem se před pěti lety poprvé setkal s hodinkami Garmin EPIX, byl to úctyhodný stroj. Zaujal displayem a podporou map, což v té době rozhodně nebyl standard, a i dnes je to výsadou vyšších řad hodinek. Dneska jsme se dočkali druhé generace.

Opět je to, co každého doslova praští do očí – display. Poprvé u outdoorových hodinek vidíme AMOLED a je na co se dívat. Jas a kvalita barev je oproti Fenix 6X nesrovnatelná, a i když je velikost menší, čitelností vítězí jednoznačně EPIX – a to jak ve dne, tak v noci. Když už jsem si užil doslova zírání na zobrazení, neodolal jsem a dotkl se ho. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, jak dokonale plynule hodinky reagují na dotek. Funkce, po které zejména Sonička volá už několik let. Fenixy by měly umět k ovládání tlačítky také ovládání dotekem a teď je to tady u EPIXů. Drobnost, doplněk, který můžete rychle vypnout a zapnout tehdy, kdy se vám o hodí, ale třeba v mapách, nebo při listování v menu, je to zcela nový zážitek. Zamrzí snad jen, že toto ovládání ještě není dotaženo tak, jako u Venu 2 Plus, kde je možno například plynule procházet grafy. Věřím však, že i to se bude postupně zlepšovat, protože už teď je to moc pěkná funkce.

Výdrž, amoled display je tradičně žroutem baterky a pokud aktivujete režim Always on, baterka bude mizet ještě o něco rychleji. Jenže kdo by chtěl riskovat, že když zrovna hodinky nerozpoznají gesto pro rozsvícení, a vy místo času, tempa nebo čehokoliv jiného, uvidíte jen černé nic? Neodolal jsem a režim zapnul. Pokud to provedu na Apple watch, tak jsem rád, když mi vydrží v režimu hodinek 20 hodin. Tady to znamená cca 5dní. Pokud režim vypnu, stoupne výdrž až na 17 dní. Stojí za to si pohrát s nastavením jasu, i to pomůže vyladit výdrž. Teď v zimě si určitě s minimálním jasem pohodlně vystačíte.

Mapa zimních středisek na přímém slunci
Mapa zimních středisek na přímém slunci

Jenže Nosit EPIXy jen jako hodinky? Tak to ne! Ty jsou na sport, a hlavně někde v terénu se cítí opravdu skvěle. V trailu nebo na skialpech vám pomůžou s orientací díky skvěle zobrazovaným mapám. To, jak jsou na nich mapy vidět, mě doslova ohromilo. Možnost procházet mapu (samozřejmě nejprve je třeba povolit doteky jednoduchým gestem) to mi u Fenixu 6X hodně chybělo, přece jenom neustále přecvakávat tlačítka, aby dělaly to, co mají, nebylo nejrychlejší. Svítící mapy s jasnými barvami, na nich už je vidět vše naprosto skvěle. Jen pozor! Zobrazení map je další žrout baterky, a tak si je pouštím, jen když je opravdu potřebuji. A jak dlouho tedy vydrží? Se správným nastavením a displayem allways on 30 hodin, s vypínáním zobrazení pak moc pěkných 42 hodin.

Skvělé nové funkce

Vzhled a display není to jediné, co se změnilo. Přibyly nové funkce, které pomáhají správně zvládnout trénink nebo závod. Sám mám dvě strategie, jak jít do závodu: buď po hlavě, takže prostě běžím na pocit, často přepálím začátek a pak se snažím neumřít. Druhá je sofistikovanější. Podle aktuální kondice si spočítám tempo. Pokud je to silnice, pak se ho snažím držet stabilně celou dobu a většinou pak dosáhnu na solidní výsledek. Jenže ne každý se chce počítat s watty, váhou, výkonem a z toho všeho vařit strategii. Od toho má na ruce EPIXy – ty mu ukážou aktuální kondici, a i v průběhu závodu neustále predikují výdrž a aktuální stav. Tuhle funkci rozhodně ještě podrobně prozkoumám, ale už teď po pár bězích se mi zdá jako velmi šikovný pomocník ke zvládnutí závodů.

Další funkcí je snímek zdravotního stavu, ten se objevil i ve Venu 2 Plus a pomůže vám během 2minutového měření zjistit vaši okamžitou kondici. Díky sledování variability srdečního tepu jeho frekvenci a frekvenci dýchání můžete sledovat, jak vaše tělo funguje.

Neměli bychom zapomínat ani na staré dobré funkce, jako je přehrávání hudby, NFC platby. To vše dohromady dává opravdu uhrančivý komplet a pokud si vystačíte s aktivitami do 30 hodin nebo se smíříte s nutností průběžně dobíjet baterii, pak jsou to hodinky přesně pro vás. A kdo by se měl zvednout a pro hodinky si zajít hned? Vlastně každý s horším zrakem, protože pokud už na jiných hodinkách nevidíte údaje ( a čeká nás to všechny, vetchozrakost se neptá) pak s EPIXy budete nadšeni.

4 komentáře

  1. Poprvé u outdoorových hodinek AMOLED? To přece není pravda, jiné značky už ho mají delší dobu.

    1. Author

      U outdoorovych hodinek to jeste nikdo nema. Tedy bavime-li se o specialistech ne modni znacky ktere delaji vzhledove neco jako outdoorove hodinky.

      1. To není pravda mam Amazfit t-rex pro, to jsou 3/4 roku staré sportovní hodinky. Takže ve Vašem článku lžete.

        1. Author

          Jestli jsou Amazfit Outdoorove hodinky je vec nazoru. Vyrobce to tvrdit muze. Nejen muj nazor je ze je to stylovka. Ano jejich cena je super, o tom zadna, ale to co nabizeji skutecne outdoorove hodinky je trosicku u necem jinem. Je treba si je vyzkouset v praxi a pak
          Je znat ten rozdil. Nekomu Amazfit staci, znam jednoho takoveho, ale vetsina lidi z nich presla na nejakou skutecne outdoorovou znacku, protoze rozdil podpory je proste znat. (Sam jako outdoorove dokazu vyuzit i apple watch, clanel o tom bude)

Leave a Reply