Running2 běžecký recept: Valašské „Pečáky“

Velice jednoduchý, zdravý a levný recept z brambor, který máme od babičky Mařenky, která žila na Valašsku. Každý kdo ho ochutná, se olizuje a chce přidat, takže často pochybí. Skvěle se hodí jako večeře po tréninku.

„Pečáky“ si můžete dát také jako bezmasý oběd. Jen pozor, ne každému pak musí česnek sednout na běh. V tomto jídle jsou zastoupené jak sacharidy, tak bílkoviny. Navíc česnek bojuje proti nemocem a zvyšuje naši odolnost. Tento recept milujeme a rádi si ho děláme, nyní jsme ho sepsali pro Globus Česko, který nám ho tak krásně nafotil.

Co budete potřebovat:

1 kg velkých brambor ( a nebo pro každého 2-3 velké brambory)

Malá palička česneku ( nebo podle chuti)

Sůl

3-4 lžíce ghí (babička používala sádlo, my jsme si recept upravili s ghí, lze použít také máslo nebo olivový olej)

mléko, kyška nebo tučný tvaroh, skvělá jsou alternativní mléka i tvarohy bez laktózy

Postup:

Velké brambory oškrábejte, omyjte, dobře osušte a rozkrojte po delší straně na půlky. Troubu rozehřejte na 180 stupňů a brambory (rozříznutou částí směrem nahoru) dejte péct do trouby na mřížku (velmi důležité – ne na plech!), cca na hodinu.

Mezi tím si utřete česnek se solí a dejte ho mísy i s tukem – ghí, máslem nebo olivovým olejem.

Že jsou brambory hotové poznáte podle toho, že začnou mít nazlátlou až hnědou barvu a rovná část se začne „nafukovat“, tedy jakoby sobě mít velký puchýř. Pozor! „Puchýře“ na bramborách určují, zda jsou hotové, ne jejich barva!!!!

Pak brambory vytáhněte a opatrně s velmi dobrou rukavicí každou bramboru zmáčkněte tak, aby „puchýř“ praskl a pára šla ven – důležitý krok – brambory tak zůstanou křupavé a ne gumové. Pak takto připravené brambory dejte do velké mísy, kde jste dali ghí a se solí velmi dobře utřeným česnekem. Vše zamíchejte a je hotovo. Doporučujeme k tomu podávat mléko, zakysané mléko nebo nejlépe tučný tvaroh.

Leave a Reply