Running2 na cestách: Mariánské Lázně – ráj pro běžeckou regeneraci, běžecké výlety i pro závod

Dneska si dáváme od běhání oraz. Po několika dnech tréninků za sebou už fakt cítíme svaly i únavu. V Římských lázních stoupáme dolů do malého bazénku obehnaného slupy. Připadáme si honosně, jako králové před několika sty lety. Noříme se do teplé, blahodárné vody, díky které se svaly uvolňují a my čerpáme novou energii.

Za běháním hodně cestujeme do zahraničí a přitom jsou i u nás místa, kde jsme nikdy nebyli. Při našem hektickém a aktivním životním stylu jsme potřebovali dát odpočinout naším tělům i hlavě. Vypravili jsme se proto vyzkoušet jedny z českých nejvyhlášenějších lázní, kde ale ani běhání nemohlo chybět.

Čas od času si dopřejeme kvalitní wellness víkend. Regenerace je pro běžcovo tělo stejně důležitá, jako trénink. Když se na ní kašle, tak pak tělo dá stopku a taková i drobná běžecká zranění můžou napáchat pěkné škody.

Spa hotely. Označení, které není jen tak. Smí ho používat jen takové, které mají svedený minerální pramen a používají ho do svých procedur a ve wellness. Takže běžná vířivka, bazén nebo sauny, tak to nestačí. A právě tímto označením „Health spa“ se pyšní nádherný hotel Hvězda, kdysi Stern, který je součástí velkého komplexu lázeňských hotelů. Jsou mezi sebou propojené velkou chodbou, takže se vnitřkem, „suchou nohou a v teple“ a klidně v županu do nich dostanete.

My se na 600 metrů dlouhou procházku mezi hotely vydali do vyhlášených Římských lázní, které byly vystavěné už v roce 1896 a koupali se zde i velcí světoví panovníci.

Když máte objednané procedury, je nutné být všude včas a tak jsme na uhličitou koupel museli doslova běžet, abychom se spletitou chodbou mez hotely vrátili včas. Vlezli jsme si do na lehátko do velkého vaku, ten na nás zavázali a napustili ho jako bublinu CO2. Ten už za několik minut dokáže pomoci regeneraci těla, svalů, detoxikuje a prokrvuje tkáň i svaly.

Oba si pravidelně dopřáváme i masáže. Tady jsme se objednali na celotělovou. Taková lýtka a stehna, ta nás pěkně bolela, stejně tak jako počítačů ztuhlé trapézy. Jenže tady mají masérky zlaté ruce a pokud chcete zažít opravdu špičkovou masáž, zajděte si do Hvězdy k Ivetě Blechové. Byla to naprostá symfonie a svaly, ty se pod jejíma rukama jen poddávaly.

Najít na novém místě novou trasu, tak to někdy bývá pěkný problém. Pro nás byly Mariánky místem nepolíbeným. Tedy nezbylo, než sednout k mapě a zkoumat. Stačilo ale jen několik vteřin a Michal měl jasno a trasa byla jasná. Vedla ulicí hned vedle hotelu  Hvězda a okolo jejího bazénu se mírně zvedá přímo do lesa. V lese jsme ještě před první červenou turistickou značkou odbočili doprava a podali se mírným svahem vzhůru. Po chvíli jsme měli po pravé ruce krásně se klikatící potůček. Drželi jsme se ho a pomalu stoupali, přitom si užívali překrásných pohledů na zelený les s mechem a potůček překrásně klokotající po kamenech. Hotový balzám na duši.

Dalších pár set metrů a doběhli jsme k rozcestí. Cesta vlevo vede přes mostík ke sjezdovce a po ní se dá dostat k parku miniatur. Stojí za to ho vidět, my se ale vydali vlevo po Vančurově stezce a stoupali dále po pěšince. Na dalším rozcestí opět vlevo a přes silnici, tady se stezka ještě více zmírní. Tentokrát je to Dvořákova stezka. Protože nám stačila kratší trasa, na dalším rozcestí jsme se spustili skopce na Bedřichův kámen a pak po žluté po karlovarské cestě dolů zpět do Mariánských lázní.

Total distance: 4973 m
Max elevation: 735 m
Min elevation: 604 m
Total climbing: 181 m
Total descent: -181 m
Download file: Ensana5km.gpx

Večer jsme si ještě po výborné a zdravé večeři ( kde při rautové večeři máte na výběr třeba celého ogrilovaného pstruha) dopřáli uvolnění svalů ve perličkové koupeli v bazéně a pak jsme měli i sauny, páry a hotelový bazén ( který je prý největší hotelový v Mariánkách) jen pro sebe.

Když už jsme si v sobotu připravili krátkou trasu, na neděli jsme měli jinou výzvu –  Wings For Life World Run. Závod, který milujeme. Startuje na celém světě ve stejnou chvíli u nás je to 13:00 a nemá cílovou čáru, honí nás auto, které vyráží půl hodiny po nás. Tady samozřejmě virtuální v aplikaci. Michal nám nahrál do Garnimů datové pole, které ukáže, kdy catcher vyráží, i jak je asi za námi daleko.

Blíží se 13. hodina. Jsme před hotelem, z mobilu se ozývá odpočítávání před startem a je to tady. Běžíme. Z počátku si dáváme na rozklus kolečko okolo kolonády, pak přímo přes ní běžíme ke Zpívající fontáně, která zrovna hraje Osudovou. Pak už vzhůru do lesa. Nejdříve stejnou trasou, jako v sobotu, ale místo návratu do Mariánek volíme odbočku vpravo a stoupáme směrem ke golfovému hřišti. Do kopců v trailu běžíme zvolna, a tak za námi virtuální catcher car vyjíždí už po čtyřech a půl kilometrech. U hřiště začíná zvlněný profil a my zrychlujeme. Doháníme ztracený čas a pouštíme se po cyklostezce směrem na Smraďoch. Název se nám líbil, tak byla trasa jasná. V kopcích opět zvolňujeme, ale stále posouváme průměrné tempo. Vbíháme do lesa směrem k Pramenům. Tady se mezi stromy objevují jezírka, altánky, mostíky. Prostě neuvěřitelná krása, která nám dává zapomenout, že vlastně závodíme s virtuálním autem.

Auto už se blíží, a tak to otáčíme a běžíme nejkratší cestou zpět k hotelu. Tady už tempo bičujeme k 4 min/km. I když jsme si slíbili, že půjdeme pohodově, stejně se nechceme nechat chytit lacino, a tak makáme, co to dá. A je to tady! Hodinky vibrují a píšou, že nás jezdící cílová čára dohonila. 16,9km je za námi a my si můžeme dát cílovou pusu a teď již na pohodu doběhnout půlmaraton zpět do Mariánek.

Stálo to za to. Nejen, že jsme se skvěle pobavili, ale udělali jsme také něco dobrou věc a přispěli jsme na výzkum léčby poranění míchy.

No co říct? Náš víkend byl odpočinkový i aktivní. Vydrželi bychom tady v lázních a na úžasných procedurách mnoho dní. Hvězda a celý Ensana komplex nás nadchnul svou atmosférou, fantastickými službami a také tím, že tady mají wellness opravdu v malíčku a jsou to velcí profesionálové. Děkujeme za nádherný víkend a těšíme se, až se sem zase vrátíme.

Článek vznikl ve spolupráci s Health Spa hotelem Hvězda v Mariánských lázní, který patří do mezinárodní sítě hotelů Ensana Spa.

Leave a Reply