5 zbytečných chyb, kterých se běžci dopouštějí ve svojí výbavě

Při tréninku se chceme věnovat běhání a ne věcem okolo. Takové nekvalitní ponožky, bunda, která je jako igelit nebo studené mokré triko vše můžou pěkně zkazit. Na co si tedy dát pozor? Co tedy běžci často dělají? 

Používají obyčejné ponožky

Soňa: Cože? Za běžecké ponožky že mám dát tři stovky i více? Když jsem začínala běhat a zjistila jsem tuto věc, málem to se mnou seklo. Jenže můj oblíbený prodavač Radim mi vysvětlil, že běžecké ponožky se od těch „běžných“ liší v mnohém. V konstrukci – jsou zesílené na místech, kde se chodidlo v botě při běhu více tře – proto jsou i většinou označené, na kterou nohu která ponožka patří. Že jsou ponožky z funkčního materiálu, který odvádí vlhkost od nohy a že bleskově schnou. No a taky, že mi ty kvalitní ponožky vydrží opravdu dlouho. Měl pravdu, navíc jsem zjistila, že v botě lépe drží a nekloužou v ní. Když si proto někdo stěžuje na puchýře z běhání na to, že za to můžou určitě boty, vždy je nejprve nejlepší vyměnit ponožky. Boty bývají většinou z obliga.

Pletou si běžecké vesty a batohy na turistiku

Michal: Není batoh jako batoh. I když se to může někomu zdát jako vyhazování peněz, pořídit si na běhání kvalitní běžecký batůžek/vestu není žádná rozmařilost. I když můžete mít cyklistický nebo turistický hydratační batoh, na běh je to něco zcela jiného. Pohyb je při něm intenzivnější a ve zcela jiných rozsazích, proto musí běžecká hydratační vestička sedět jako druhá kůže. To vám žádný jiný batůžek nezajistí. Když pak poběžíte několik hodin, zjistíte jak obrovský je to rozdíl.

Čekají, až se jim běžecké boty rozpadnou

Michal: Když jsem začínal běhat, měl jsem také jen jedny boty. Avšak po roce jsem najednou začal cítit, že mě pálí paty, pobolívají mě klouby a dělají se mi puchýře. Zjistil jsem, že ač to jsem si toho nevšímal, boty zkrátka přestaly fungovat tak, jak mají. Dneska boty střídám a díky tomu jsem schopný poznat i u stejného modelu rozdíl, kdy jsou boty nové a kdy mají 500 nebo 1000 km a přitom vypadají skoro stejně. Boty je nejlepší kupovat s předstihem a střídat je, nejen aby déle vydržely, ale také aby nohy dostaly nové impulzy.

Myslí si, že jim postačí bavlněná trička

Soňa: Bavlna je super příjemný materiál na běžné chození, ale vůbec ne na běhání. Jakmile se totiž „nacucá“ potem, tak ztěžkne a chladí. A trvá jí několik hodin, až uschne. Umělé, funkční materiály při běhání oceníte ihned. Sama vím, že mi okamžitě odvádí pot od těla, schnou v řádech několika málo minut, nedřou a některé dokonce i umí chladit.

Vyhazuji peníze za levné bundy do deště

Michal: Začátky jsou těžké a vybrat vybavení, když nevím, co mě čeká, je ještě těžší. První „nepromokavou“ bundu jsem si koupil v supermarketu s vidinou, že mě ochrání před deštěm. Jenže když jsem v ní běžel, byl jsem ve výsledku ještě více mokrý z potu, než z deště. Bunda byla pláštěnka a vůbec nevětrala. Dneska už vím, že v 90% případů mi stačí lehká bunda “pavučinka”, která sice po chvíli promokne, jenže to při běhu tolik nevadí, ale skvěle větrá a jakmile přestane pršet, ihned uschne. Nepromokavou bundu beru jen na ultra do batohu pro případ, kdy budu muset zastavit, a také jako součást povinné výbavy.

Leave a Reply