Jak konečně mít na všechno dost energie ( na běhání, práci i koníčky) a nezbláznit se z toho

Jejich revírem je dálnice, jejich tempo je vražedné, jejich protivníky jsou čas a stálé přesuny na různá místa. Ano, tak tohle na nás sedí. Často teď dostáváme otázku, jak to všechno zvládáme a kde ale brát stále dostatek sil. Tohle nám funguje a máme odzkoušeno:

TIP č.1: Efektivně nákládáme s časem díky technice Pomodoro

Den má jen 24 hodin! To si říkáme pořád a proto je nutné si vše rozvrhnout a dopředu vědět, co nás bude čekat. Když pracujeme, osvědčila se nám technika Pomodoro. Čas si rozdělujeme do krátkých, 25 minutových úseků, kdy opravdu v tu chvíli jen píšeme nebo pracujeme a neděláme nic jiného. Mobil s vypnutým zvoněním máme v jiné místnosti, to aby nás nijak nerušil. Mezi každým úsekem si dáme 5 minut pauzu ( na napití se, na odskočení si, na projití se po bytě nebo sednutí si na chvíli na balkón). Tyto 25 minutové úseky děláme 4x za sebou, s 5 min. přestávkami. Pak následuje velká pauza. Funguje to!

TIP č.2: Dodržujeme pravidelnost spánku a nosíme brýle proti modrému světlu

Když je člověk na cestách a má i hodně akcí, je někdy těžké dodržovat nějaký režim. Jenže nejdůležitější je režim spánku a ten se snažíme mít pořád stejný. Chodit plus mínus spát ve stejný čas a stejně tak i vstávat. Bez ohledu na to, zda je pracovní den nebo víkend. Když pracujeme na počítači, nebo něco dlouho děláme s mobilem, používáme brýle filtrující modré světlo ( viz fotka níže). Pořídili jsme si v optice, kde nám skla  udělali na míru. Oči pak nejsou unavené a lépe se nám pak i usíná. Nebyla to sice levná záležitost, ale fakt to funguje.

TIP č.3: Máme dny „nula“

Nula den je den, kdy neděláme skoro nic. Dalo by se říct, že je takový „promrhaný“, ale i takové jsou pro nás hodně důležité. Úplně vypnout a jen tak být. Prostě klidně se jen díváme na sportovní přenosy nebo sledujeme seriály na Netflixu, nesportujeme, jen maximálně jdeme na procházku a na práci a na sítě nesaháme. Jsme jen doma, klidně i jen tak poleháváme v posteli, na balkóně či zahradě, čteme si a to nás nabije na další dny.

TIP č.4: Fermentujeme

Říká se, že náš druhý mozek je ve střevech a že ovlivňuje i naši psychiku. Hodně si ujíždíme na fermentovaných (nebo-li kvašených) potravinách. Sami si doma vyrábíme kimchi – je to kvašené čínské zelí s další zeleninou a s česnekem, zázvorem a s chilli. Minule jsme do něho dali i růžičky květáku. Krásně křupal a byl moc dobrý. Hotového kimchi pak jen trošku stačí dát jako přílohy k jídlu a máme rázem je to neskutečně zdravá bomba. Dost si ujíždíme také na fermentovaných „jogurtech“ nebo „kefírech“ z mladého kokosu.

TIP č.5: Nebojíme se doplňků

Jsem maniak na různé vitamíny a potravinové doplňky. Zajímá mě, co je na trhu nového a ráda to testuji. Míša je na to trochu flink, ale když mu to strčím až pod nos, tak to rád také zkouší. Už několik měsíců bereme Juvenil  – je to doplněk stravy, který je buď ve formě kapek nebo existují taky tobolky (a teď nově i šumivé tablety do vody), které vynalezli vědci v Československu už před více než padesáti lety. Tento komplex přírodních látek skvěle funguje na zažívání, na regeneraci a také když potřebujete nabrat síly, to když to máte náročné období jak po psychické, tak po fyzické stránce. Nebo kyž prostě potřebujete vzpruhu. Ne nadarmo má heslo Naplno vy. Tekutou formu máme rádi na doma ( musí být po otevření v ledničce) a na cesty vozíme tobolky. Líbí se nám, že to není žádná chemie, ale účinné látky, které podporují i zdravou obranyschopnost. No nejsme žádní vědci, kteří by vysvětlili, jak to přesně funguje, ale jedno je jasné, my ho ( nejenom v rámci spolupráce), ale díky tomu, že se cítíme lépe, bereme každý den.

TIP č.6: Děláme, co nás baví

Nikdy mám nejde dělat věci dobře nebo s velkou vervou, když z toho nemáme radost a nebaví nás to. Dokládá to i náš blog, kdy už skoro sedm let máme dvakrát týdně nové články. Tyjo, takže napsali tam už přes 800. Stejně tak nabíjí také cestování, kdy poznáváme nová místa a učíme se díky nim i nové věci. A taky nás to baví dělat spolu. I když se někdy i dost hádáme (jsme býk s beranem), tak se po každé rozepři vyčistí vzduch a jsme zase jako holoubci.

 

Leave a Reply