Run4Help – nečekaný tropický závod s bednou

Nestává se často, že bychom na závodech nebyli spolu. Tento víkend jsme se ale rozdělili. Michal byl na 24 hodinovce na Ještědu a já se na poslední chvíli taky pro závod rozhodla. Charitativní, krátký, ale intenzivní. A stálo to za to!

Plán na víkend jsem měla jasný – musím hodně psát a taky si chci jít samozřejmě zaběhat. Byla jsem ráda, že po velmi dlouhé době budu taky někdy doma. Jenže v pátek, po tom, co jsem náš víkendový program dala na sítě, jsem dostala na instagramu zprávu od našeho kamaráda, taky běžce, Marka Jiskry: „Nechceš se přijít v podívat v sobotu Run For Help?

První mi v hlavě probleskla myšlenka, že určitě ne, že přece musím fakt makat. Jenže pak jsem se podívala na stránky závodu a hned jsem byla „ztracená“. Je to charitativní závod , který pomáhá lidem s handicapem, aby zase mohli sportovat. Běží se až v pět, takže celý den budu mít k dispozici. Nevydržím stejně pracovat tak dlouho, večer už mívám hlavu jako balón. Takže bylo rozhodnuto.

Je tropická sobota a je mi jasné, že dneska to v takové výhni nebude zadarmo. V duchu myslím na Míšu a na všechny na Ještědu, tak se sápou v těchto podmínkách nahoru. No nic, bude se prostě bojovat. Počasí – nepočasí. Ještě v pondělí na tréninku, když jsme běhali v Jdu běhat rychlé dvoustovkové intervaly jsem se dozvěděla: „Měla bys teď zkusit nějaký rychlý závod, jsi v dobré formě.“ Řekla mi trenérka Týnka. No netušila jsem, že to bude opravdu tak brzo.

V žádné chvílu jsem nebyla sama 🙂

Jsem na Letenské pláni a slunce žhne. Potkávám se s Markem a dalšími kamarády. Startuje krátká, 4 kilometrová trasa. Fandíme a čekáme, až všichni doběhnou. Jde vidět, jak horko zmáhá, ale atmosféra je tu skvělá. Potkávám s tolika známýma a kamarády. Fotíme se, vykládáme, čas raketově utíká. Musím se připravit na start – připnout si číslo, připravit sluchátka, zavázat čip na tkaničku, a stihnout záchod.

S šéfem závodu Tomem a vlevo kamarádem Markem Jiskrou
Super kámošky i běžkyně Petra a Pája

Stojím v prvních řadách a zdravím se s Jirkou Ježkem a s jeho ženou Soničkou. Oba jsou hrdými patrony toho závodu, okol nás jsou i mladí sportovci s protézama. Klobouk dolů a mají můj velký respekt. Já jsem dnes rozhodnutá do toho dát všechno. Dávám si rychlou hudbu do sluchátek, ta podpoří rychlost a  dodá energii. Běžíme místy, kde často trénuju. Znám „bolest“ a kousnutí se na těchto dlouhých rovinkách, mám je naběhané jako nikdy.

Vyfotila mě na trati Peťa Navarová

V parku je to pod stromy fajn, ale na rozpálené pláni je to náročné: jsem překvapená, že běžím téměř sama, ne v žádném davu. Jedno kolo, probíhám stratem a všichni fandí. Nabíjí mě to, Beru si vodu a nalívám si ji na hlavu. Tak ještě jednou. V puse chroupám jednu tabletu carbonexu. Dodá sílu, díky němu nebudu zbytečně zpomalovat. Bolí to, ale vím, že nesmím zvolnit. Ubíhá to. Připojuje se ke mně jeden běžec a běžíme kus spolu. Nevadí mi to, běží vedle mě a ne krok přede mnou. To nemám ráda, protože mi to bere energii.

Cizinec, který se mě kus závodu držel jako klíště. Ale hezky nám to spolu šlo a pak i přišel poděkovat

Snažím se dát do finiše všechny síly. Uf! Jsem tam! To horko mě teda zmohlo! Liju do sebe vodu. Na chvíli lehám do stínu a nabírám síly. Mám ale skvělý pocit a nechám se překvapit, která budu. A je to stříbro! Jsem nadšená, protože kategorie byla 30-50 let. Gratuluji holkám na bedně a dělá mi velkou radost, že ceny dává i Jirka Ježek a Martin Koukal. Byl to krásný den. Nečekaný, se spoustou přátel. Marečkovi děkuji, že mě do toho „navezl“. A škoda, že toho nemohl být i Míša.

Třešnička na dortu. Se zlatou Zuzkou, bronzovou Jančou, Jirkou Ježkem a Martinem Koukalem.

Velké díky patří organizátorům a všem dobrovolníkům, kteří v tak tropických podmíkách připravili tak krásný závod a ještě pro dobrou věc.

 

 

 

 

Leave a Reply