6 věcí, které nám fungují na lepší regeneraci

Plně trénovat je jedna věc, avšak pokud se zapomíná na tyto důležité věci, nebude mít tělo dostatek energie a nebude plně připraveno na další běhání. Abychom byli fit, tak na co rozhodně nezapomínáme?

Protahujeme se

Ukončit trénink jen tak není dobrý nápad. Na konci tréninku by mělo být 5-10 minutové vyklusání a pak by mělo následovat dostatečné protáhnutí, ale nemusí to být okamžitě po výkonu. Panují na to různé názory. Někdo protahuje hned ( Soňa)  a někdo třeba až po sprše ( Michal)  nebo klidně večer v posteli před spaním ( to děláme oba), ale vždy je nutné ho udělat. Díky němu se svaly nebudou zkracovat, nebudou po zátěži bolet a pomáhá to i svalové regeneraci. Důležité je při strečinku nehmitat, ale provádět protažení tahem, ale tak, aby to nebylo přes bolest. Pokud cítíme, že nás někde něco více táhne, zkusíme dané místo „prodýchat“.

Nezapomínáme na výživu po doběhu

Hlavně žádné hladovění a zapomínání pít.  Když doběhneme, fungují nám regenerační drinky. Jsou různé druhy, v létě máme rádi například sypký drink magneslife, který doplní důležité minerály, jako je draslík a hořčík, vitamíny a další složky, které pomůžou tělu se rychleji zregenerovat a zajistí pitný režim. Pokud se hned nemůžeme najíst, saháme po recovery proteinovém koktejlu. Dobře chutná, zasytí a pomůže v regeneraci. Po těžkém tréninku je skvělý regener, který dodá sacharidy, vitamíny a minerály. Pak se určitě ale vyváženě najíme a stále doplňujeme i tekutiny. Nic nepřeháníme, tyto nápoje používáme zejména po náročnějších tréninzích, neznamená to, že je nutné používat pokaždé. Každý jsme jiný a je potřeba vysledovat, co tělo potřebuje.

Děláme si domácí masáže

Když to hodně přeženeme s tréninkem a bolí nás svaly, uvolní je skvěle studená voda. S otužilectvím si ale netykáme, tak zařazujeme studenou sprchu na nohy na konci mytí nebo střídáme teplou sprchu se studenou. Po závodech máme rádi smočit nohy ve studeném potoce. Skvělá je pak masáž s pomocí oleje nebo masážní emulze, která obsahuje byliny a další účinné složky, například arniku, která výborně svaly uvolní a zregeneruje. Skvělé jsou i přípravky s mentolem, který chladí nebo s kafrem. Svaly si buď „projedeme“ prsty nebo pěstí, skvělé ale je, když namazané svaly spojíme s masáží regeneračním válcem.

Dbáme na kvalitní spánek

Spánek je základ dobré regenerace a ten kvalitní výrazně zlepšuje naši připravenost k tréninku. Neměl být delší než devět hodin a kratší než sedm. Záleží hodně i na jeho kvalitě a pravidelnosti. Právě uleháním ve stejnou dobu nejlépe před jedenáctou hodinou a vstáváním opět pravidelně před sedmou ranní zajistí i lepší regeneraci. A jak ho ještě vylepšit?. Vyhněte se hodinu před spaním vysedávání u počítače, ostrému světlu, hlasité hudbě a podobně. Ovlivňuje ho také strava. Nejlepší je dvě hodiny před spánkem nic nejíst a pokud pít tak jen čistou vodu. Pomoct může po setmění nosit brýle filtrující modrou složku světla a svícení teplejšími odstíny, nejlépe oranžovým světlem zcela bez modré složky. Pokud chcete svůj spánek zlepšit zkuste používat nějakou dobu spánkové aplikace v hodinkách nebo mobilním telefonu a sledujte reakci těla na změny, které ve svém režimu uděláte. Některé se projeví hned, jiné mohou zabrat až po několika dnech.

Používáme válec a akupresuru

Není nad masážní válec! Tak rychle a skvěle uvolní svaly i jejich úpony. I když to mnohdy fakt hodně bolí a máme pocit, že je to mučení, tak když zatneme zuby a vydržíme to, tak pak velmi rychle pociťujeme velkou úlevu. Pokud doma masážní válec nemáte, funguje jako SOS záchrana si svaly promasírovat i válečkem na těsto, není sice tak účinný, ale svoji práci taky odvede. Nedáme dopustit i na akupresurní podložku, která díky ostrým výčnělkům zajistí rychlejší průtok lymfy a krve, uvolňuje svalové napětí a zajistí rychlejší regeneraci.

Cvičíme s odborníkem

Nikdo z nás není úplně symetrický, každý máme nějaký ten drobný problém ve svalech, šlachách nebo kostech, a tak se nám stává, že ač se snažíme sebevíce, některé cviky zkrátka neuděláme sami dobře i kdybychom se na hlavu stavěli. Je to už skoro rok, co tyto problémy řešíme se specialisty z namao.cz. Odborník totiž velmi rychle pozná, kde problém vzniká a místo snahy o rychlé narovnání doporučí a ukáže cviky, které pomohou odstranit nebo zmírnit příčinu. Zdánlivé maličkosti, jakými jsou třeba stažené prsty na nohou nebo propnutá kolena mohou vést k velkým bolestem nebo zranění a přitom. Na každou z tisíce takových drobností existuje nějaké řešení. Jen je třeba se zeptat odborníka a věnovat tomu svůj čas.

Leave a Reply