Otestovali jsme: Běžecké boty 4F – skvělou silniční volbu za přijatelnou cenu

Značku 4F jsme nemohli přehlédnout, zvlášť když sociálních sítích rádi sledujeme fotbalového útočníka FC Barcelona Robetra Lewandovského a jeho krásnou ženu – polskou fitness ikonu Annu Lewandovskou, kteří mají u 4F své vlastní kolekce. A že jim to v nich fakt sluší! Když přišla nabídka vyzkoušet na běh Run kolekci, tak jsme byli nadšení a zároveň zvědaví, jak se tím ve 4F poprali. 

Michal:

Běžecké boty 4F Harmony X-Perience

Závodní bota nejen pro elitní běžce – to byl dlouhá léta nedostižný sen. V poslední době se ale začíná blýskat na lepší časy. U moderní boty z lehké pěny a s využitím karbonu již neplatí rovnice  – lehké boty znamená minimum tlumení a ztráta pohodlí. Začíná to být spíše naopak. Čím dál častěji jsou nové závodní boty to nejpohodlnější v nabídkách výrobců. Podobně tomu je i u 4F. Já otestoval vrcholný model Harmony X-Perience.

Bota na první pohled vypadá lehce a rychle, stará se o to moderní a svěží design. Když jsem ji pak vzal do ruky, první dojem se potvrdil. Bota je jako pírko (ve velikosti 43 má rovných 200 g.) Ze spodní strany zaujme karbonový plát umístěný mezi podešví a mezipodešví, na rozdíl od jiných bot, kde bývá spíše mezi dvěma vrstvami mezipodešve. Proto mě hned mě napadlo, jak to asi funguje. Úplně stejně jsem přemýšlel, jak se bude chovat téměř průhledná podešev (podrážka) – tedy to hlavní, co zajišťuje grip boty.

Hodně neznámých a skvěle vypadající boty vyloženě zvaly k pořádnému testu. Na první běh jsem si zvolil 30 km tempového běhu z Karlových Varů na Svatošské skály a zpět, což je téměř rovina s několika rozdílnými terény. Do toho začalo dost pršet, a tak mohl pořádný test začít.

Na noze se dá bota velmi dobře usadit, není příliš úzká, naopak ve špičce je dostatek prostoru pro práci prstů a po správném dotažení tkaniček sedí jako ulitá. Vybíhám. Zpočátku si na mokrých kostkách boty trošičku oťukávám. Jemný mokrý prach je výzva pro každé boty a 4F v první nejtěžší fázi obstály se ctí. Pak přišel mokrý asfalt – tady už držely boty jako přibité.

Udržet tempo a neztrácet energii šoupáním, přesně tak boty fungují. Cítím, že systém s karbonovým plátem funguje, není to taková pružina, jak v případě dělené mezipodešve, ale je třeba si uvědomit, že X-Perience stojí polovinu, než jiné závodní boty.

Držím stabilní tempo, ani při otáčce na šotolině se nezdá, že by měly boty problém s povrchem, pro který nejsou ani určeny. Co naopak zvládají nadmíru dobře a doslova v tom excelují – to je kontrola v zatáčkách. Prudké změny směru jsou pro ně naprostou hračkou.

Po 30 kilometrech prvního běhu jsem se utvrdil v tom, že jde o hodně zajímavé boty. Následovalo několik kratších testů v různých podmínkách od seběhů po asfaltu po lehký terén v Prokopském údolí. Nakonec jsem při testování naběhl více než 100 km a boty jsme si hodně oblíbil.

Moje hodnocení: Boty patří do vyšší střední třídy závodních bot nebo mezi top tempovky na tréninky. S ohledem na cenu mohou být skvělou volbou pro ty, kdo nechtějí za boty utratit majlant, ale chtějí boty ve kterých pokoří svůj silniční osobáček na jakékoliv vzdálenosti si usmyslí. 

Soňa

Běžecké boty 4F GECKO LITE

Když mi přišel balíček, hned jsem se vrhla na boty. Na chvíli jsem se ale zarazila. Nespletli se a neposlali mi boty na fitness? Na první pohled tak vypadaly. Jenže pak jsem je začala prohlížet a zjišťovat si o nich více informací. Model se jmenuje GECKO LITE a jak už sám název napovídá, jejich tvar podrážky je inspirovaný strukturou končetin gekona.

Černou barvu běžeckých bot mám ráda – jsou praktické a hodí se ke všemu, avšak jejich tvar lépe vynikne v jiné barvě boty – proto tady dávám i obrázek růžových, které jsou fakt krásné.

První obutí a byla jsem překvapená, jak jsou lehké. Po stranách mají síťované panely, takže skvěle, zejména teď v parnech, větrají a jsou prodyšné. Když jsem se rozběhla, bylo také jasné, že toto nejsou boty na fitness, ale fakt určené na běh. Jsou tak akorát tvrdé, žádné „žvýkačky“ – jsou stabilní a příjemné, ideální na běhání po silnici. Hned první běh a test na deset kilometrů. Ani jsem o nich „nevěděla“, což je fajn – prostě nazuješ, běžíš a boty jsou tvou součástí. Nikde nedřou, necítíš je a užíváš si běh.

Nevím čím to je, ale většinu běhů v těchto botách jsem absolvovala v dešti nebo po dešti. Na mokru jsou v pohodě, jen mokré kluzké kočičí hlavy pro ně nejsou ideální, ale to pro většinu silničních bot. Co jsem ale byla překvapená, jak rychle vysychaly. Na to, že jsem v nich měla nejprve bazén, jsem pak doběhla se skoro suchými i ponožkami. Co bych botám ale určitě vytkla a mrzí mě, že to nemají, je úplná absence jakéhokoliv reflexního prvku, což si myslím, že je velmi důležitá věc kvůli bezpečnosti, zvlášť když se jedná o boty silniční.

Moje hodnocení: Boty mě baví. Poměr kvalita cena je skvělý a doporučila bych je začínajícím běžkyním a také jako nenáročné boty na tréninky po silnici. Pokud za běžecké boty nechcete dát majlant, určitě je zkuste, běhá se v nich fakt dobře.

Oblečení:

K botám jsem měla možnost vyzkoušet také běžecký komplet – tričko a běžecké legíny v krásném levandulovém tónu. Na legínách se mi líbila reflexní guma, protože zejména v šeru jde vždy hlavně o bezpečnost. Ze začátku mi připadala dost těsné, ale při běhu jsem o ní ani nevěděla. Materiály jsou funkční a opět velmi rychle schly, i po velkém lijáku. Oceňuji praktickou boční kapsičku, do které se vejde krásně i velký mobil a drží v něm i při běhu. Moc se těším na test také reflexní větrovky, o té ale napíšeme příště, protože v tomto tropickém létě nebyla možnost ji zatím otestovat, ale vypadají fakt super!

Článek vnikl ve spolupráci se značkou 4F. Všechny produkty lze zakoupit na 4fstore.cz

 

 

 

 

 

Leave a Reply