Nové modely Garmin – snadno a rychle

Letošní modely sporttestrů Garmin přišly hned s několika zásadními změnami. Jaké to jsou? Co přináší a jak se stát mistrem v jejich používání? Měli jsme možnost je otestovat a tak na to se podíváme.

Dotekové ovládání

Všechny vrcholné modely získaly letos vylepšení, po kterém volal kde kdo, a i odpůrci této funkce musí po zevrubném seznámení s touto funkcí uznat, že tady Garmin uhodil hřebíček na hlavičku.

Dotekové hodinky se totiž dají pohodlně ovládat jak z plně uzamčeným dotekem, kdy se vlastně nic moc nemění, ale jakmile dotek zapnete, najednou se z Forerunnerů, Fénixů, Endur a Epixů stávají skutečně chytré hodinky, v mnohém výrazně převyšující veškerou konkurenci.

A jak z doteku vyždímat absolutní maximum?

1. Uzamčení a odemknutí doteku

Uzamknout a odemknout dotek jde rychle pomocí gesta stisknutím pravého horního a levého dolního tlačítka, tedy start/stop a down.

2. Dotek na ciferníku

Pokud na ciferníku podržíte prst na některé z komplikací (libovolné datové pole), dostanete se do doplňku, který s tímto polem souvisí. Takž počasí, kalendář, tréninková připravenost, zprávy – to vše máte po ruce na jeden dotek.

3. Dotek v aktivitě

Už se vám stalo, že trénujete nebo běžíte závod a na hodinkách nemáte zobrazené pole, které by se vám zrovna hodilo? Pokud máte pečlivě zvolená datová pole předem, tak super, jenže já nerad vytvářím nové aktivity, a tak si vždy jen upravím nastavení pro závod a nebo pro trénink. Případně jiná pole potřebuji u longrunu a jiné u intervalů. Pokud se mi stane, že na své oblíbené obrazovce nevidím to, co by se mi zrovna hodilo, bylo dříve nutné přejít složitě do nastavení běžící aktivity a tam provést přenastavení. Teď to jde jednoduše. Zapnu gestem dotek, podržím prst na poli, které chci změnit a objeví se mi volba změny pole. Takto můžu sice vždy změnit jen jedno pole, ale to většinou plně postačuje.

4. Dotek v mapě

Mapové podklady jsou silným pomocníkem při ultrabězích nebo výzvách typu PVLH. Dotekové ovládání ho posunulo o několik úrovní. V mapě se dá rychle přibližovat, vzdalovat a prstem posouvat mapa. Navíc podržením na místě, které vás zajímá, vyvoláte zobrazení jeho vzdálenosti a názvu. Pokud tak třeba hledáte obchod, protože vám došla voda nebo chatu při bouřce, hned víte, jak je daleko. Povytažením pak zobrazíte menu s možností navigace na zvolené místo.

Svítilna

Fénix 7x, Tactix 7 a Enduro 2 –  to jsou modely obsahující svítilnu. Každého samozřejmě hned napadne, fajn funkce, když jdu večer na záchod, čtení mapy, nouzové světlo, když odejde čelovka, ale když v aktivitě můžete zapnout funkci blikačky, Fénix 7X umí také automaticky přepínat barvu světla vpřed a vzad. Vpřed svítí bíle a vzad červeně. To se bude v zimě hodit.

Stamina

Mnoho běžců má problém udržet stabilní tempo po dobu dlouhého běhu. Případně jim dojdou síly před cílem a pokračování je pro ně skutečným utrpením. Na tohle se u Garminu zaměřili a vytvořili funkci Stamina. Dokáže ukazovat několik hodnot: kolik procent energie ještě mám, kolik kilometrů aktuální intenzitou dokážu běžet a jak daleko se s touto intenzitou můžu ještě dostat. Tyto údaje mohou pomoct najít optimální tempo pro dokončení závodu v co nejlepším čase.

Dvě funkce, které už některé modely mají a některé je dostanou v nejbližších dnech:

Připravenost k tréninku

Garmin nejsou jen multisportovní chytré hodinky, jsou už doslova i tréninkovým počítačem. Funkce připravenosti k tréninku neříká jen jak moc jsem procentuálně připraven trénovat, ale přehledně hodnotí parametry, na kterých záleží. Od spánku přes variabilitu srdečního tepu až po celkovou kumulovanou zátěž z minulosti. To vše spojuje a vytváří doporučení pro další tréninky.

Tréninkový kalendář

Tak na tyhle funkci jsem se těšil od okamžiku, kdy Garmin začal doporučovat denní tréninky. Nejen že do nich zapojil funkci Připravenosti k tréninku, ale objevuje se právě i tréninkový kalendář. Můžete si tak nastavit termín a délku závodu. Stejně tak trasu a další důležité parametry. Ze zadaných údajů hodinky vypočítají doporučené tréninky, ty navíc neustále upravují podle aktuální připravenosti.

Stamina, Připravenost k tréninku ani Tréninkový kalendář, rozhodně nenahradí dobrého trenéra, ale můžou velmi významně pomoct ke zkvalitnění tréninku a pochopení vlastního těla.

Zaujaly vás nové funkce? Napište nám do komentářů sem nebo na Facebook, jaké další funkce by se vám líbily nebo které máte nejraději.

1 komentář

Leave a Reply