Jak si vybrat spacák, ve kterém vám bude konečně teplo

Když jsme teď v létě běželi Stubai Ultra v Rakousku, tak se nám tam tak zalíbilo, že jsme tam zůstali ještě několik dní. Spali tam v našem autostanu ve spacácích a poslední noc tam Sonička pěkně promrzla. Nezbylo tedy, než se poohlédnout po pořádném novém. Začali jsme se o výběr zajímat a poradili se i s odborníkem na slovo vzatým z outdoorového obchodu Rock Point v pražské Stromovce – Vítkem Kopeckým.

Psát o spacácích na konci léta? Nezbláznili jsme se? Ne, nezbláznili. Je to věc, která se hodí po celý rok – na chatu, na štafetové závody, na ultra (třeba než se v noci vystartuje), do auta i na hory. Zjistili jsme, že neexistuje univerzální spacák a je třeba dobře promyslet hned několik aspektů, hlavní je rozmyslet si kdy a jak budu spacák používat. Jiný spacák potřebuji na přechod Alp, kde řeším nejen teplo, ale také každý gram v báglu a jiný se hodí právě do autostanu, kde auto snese přece jenom větší váhu.

První, a asi nejdůležitější parametr. Uvádí ho každý výrobce a jsou to určení: Komfort – Limit – Extrem. Tři hodnoty, se kterými si často neporadí ani někteří prodejci. Často totiž uvádějí jako teplotu, pro kterou je spacák určený, hodnotu Limit nebo dokonce Extrem. Můžete se tak dočíst, že „hvězdářský“ spacák (spacák přes který je vidět obloha) je určen do -2 stupňů nebo méně. Jak to tedy je?

Na to nám velmi hezky odpověděl náš expert Vítek:

Komfort – bezpečná minimální teplota, při které je ve spacáku teplo i hubenému děvčeti (fyziologicky mají děvčata a hubenější lidé menší toleranci k prochladnutí)

Limit – Teplota, při které už přestává být nadšený i dobře rostlý chlap, zvyklý na drsnější prostředí, ale stále noc přečká bez nejmenšího problému

Extrem – Teplota, ve které dokážete ve spacáku přežít. Nebude to pohodlné, bude to minimálně s drkotáním zubů, ale noc přežijete.

Jednotlivé hodnoty se dají samozřejmě vhodným způsobem zvětšit. Od použití merino spodního prádla, přes vložení lahve s horkou vodou až po použití speciální vnitřní vložky.

Stejně tak se ale může stát, že ani pro uvedenou teplotu nebudou stačit a jak tomu zabránit?

  1. Vybírejte spacák na svoji výšku, není dobré mít příliš místa které je notné vlastním tělem vytopit. Proto jsou také teplejší spacáky typu mumie než dekové.
  2. Udržujte spacák v suchu. Malou vlhkost spacák vydrží, ale čím ji je více tím horší má vlastnosti a přestává izolovat. Vliv může mýt i pocení, myslete na to, někdy škodí i přílišné oblečení do spacáku.
  3. „Vlhkost ve spacáku zvyšuje i váš vlastní dech. Proto je dobré dýchat ze spacáku ven a nemít kapuci spacího pytle příliš utaženou. Aby vám teplo neutíkalo ven, k tomu složí vnitřní stahování kolem ramen.” Radí Vítek Kopecký.

Váha materiály a střih

Tři parametry, které vám stíží ztíží rozhodování a rozklíčovat co je zrovna pro vás nejlepší by vám měl pomoci dobrý prodejce, co když se ale chcete připravit?

Dekový nebo mumii?

Někdo sebevědomě sáhne pro mumii a pokud nechce spacák používat jako přikrývku, dělá správně. Mumie je zkrátka funkčně lepší, dekový spacák ale může být pohodlnější. Využijete ho v praxi hlavně v letním období, jednak se ani moc teplé nevyrábějí a samotný střih jejich izolační schopnosti limituje. Nehodí se na přechody, protože je těžší. Oproti tomu mumie sice zahřeje, ale musíte se v ní naučit spát, příliš se nevrtět a zvyknout si na trochu méně místa. Odměnou je nižší váha a lepší izolace.

Peří nebo umělé vlákno?

Každý se pak dělí podle parametrů váhy, vrstvení a dalších vlastností. Obecně ale platí, že peří je lehčí a hřejivější, vyžaduje ale pečlivější zacházení a je dražší. Umělé vlákna oproti tomu snesou hodně, jsou levnější, ale zase zvyšují váhu. Velmi výjimečně se můžete setkat se spacáky hybridními – pak podle poměru jednotlivých materiálů má buď více vlastností péřového nebo umělého spacáku.

Rozhodování tedy můžete zjednodušit na přemýšlení o pohodlí (teplota + střih) x váha x cena – tři jednoduché parametry které si musíte vyvážit podle svých potřeb a představ.

Pár rad na závěr:

  • Spacák každé ráno vyvětrejte (pokud to počasí dovoluje), aby se v něm nehromadila vlhkost.
  • Spacák neskládejte! Balte ho natlačením do vaku pokaždé trochu jinak. Skládání spacák ničí a zhoršuje jeho vlastnosti.
  • Spacák skladujte vybalený a roztažený. Dlouhodobé natlačení ve vaku opět zhoršuje izolační vlastnosti.

A jak dopadlo naše rozhodování?

Na rady Vítka jsme od něho z prodejny v OC Stromovka odcházeli se spacákem české značky Hannah – SHERPA 160 MT-P, protože ho budeme vozit většinou autem, je jeho váha 1 200 g úplně v pořádku, teplota Comfort 5 stupňů poskytne Soničce dost pohodlí na našich cestách a když bude nejhůř, Limit 0 a Extreme -16 ukazují, že se toho v něm dá snést opravdu hodně. Potěší také velmi jemný a na dotek příjemný materiál svršku, je doslova radost se do něj zachumlat. Nezbývá tedy, než ještě teď na podzim zase někam vyrazit.

Článek vznikl ve spolupráci s obchody Rock Point

Leave a Reply