Rozhovor: Jak být v zimě radši venku, než pořád jenom v posteli

Toto období nám dává zabrat nejenom díky nadcházejícím svátkům a kolotoče okolo nich, ale mění se stále i počasí a přichází změna roční období. Okolo nás tak přibývá nachlazených i nemocných. Jak posílit své tělo a jeho obranyschopnost? Zeptali jsme se na to skvělého brněnského fytoterapeuta Jiřího Pantůčka ze společnosti Green Idea, který je odborníkem na přírodní a bylinné produkty a na jejich výrobu. Vždycky, když se s ním osobně vidíme, napadá nás totiž spousta otázek. 

Jsou přechody ročních období pro organismus velkou zátěží?

Pakliže se ohlédneme do minulosti, tak tomu bylo právě naopak. Po období, kdy se v přírodě všechno probouzelo, kvetlo a rostlo, přišlo období intenzivního růstu a maximální aktivity. Po období sklizně a vytváření zásob následoval odpočinek, spánek a příprava na další jaro. Dnes jsou tyto základní principy spíše ignorovány, ostatně ztráta respektu k přírodě a jejím darům či principům, již v dnešním světě není normou. Realitou dneška je sedavé zaměstnání v přetopené místnosti, následně úprk domů, nebo za zábavou. A tedy do promrzlého auta, nebo dlouhé čekání na městskou dopravu a následná jízda mezi smrkajícími a kašlajícími spolucestujícími. Následuje přetopený obchod, nákup, rychle domů a tak dál. Přehřátí následované šokovým zchladnutím, to vše za současné spoluúčasti všudypřítomných bakterií a virů.

Proč je chladnější období pro nás a naše tělo náročnější a proč je i náchylnější na únavu a bolesti?

Naše tělo vynakládá spoustu energie na termoregulaci. Přechody z často přetopených interiérů do chladu. Únava související se zkracujícími dny. Vyšší úroveň stresu. To vše jsou faktory, které naše tělo vystavují vyšší zátěži.

Jak tedy udělat, aby se tělo na teplotní zvraty připravilo?

Máme více možností obrany. Doporučuji připomenout G. B. Shawa a jeho rčení převzatém později Sokoly: „V zdravém těle, zdravý duch“. Sport, otužování, aktivní potlačování stresových faktorů, kvalitní strava a spánek. A v rámci úplnosti informací, doporučuji rovněž podpořit imunitní systém.

Co pomůže posílit imunitu v zimním období?

Vedle zdravého životního stylu máme i další možnosti podpory a stimulace imunity. Širokou skupinu podpůrných přípravků tvoří vitamíny a minerály. A z pohledu bylinkáře nemohu nezmínit ohromující možnosti bylin. Ostatně příroda nám ve zcela přirozených formách nabízí řešení většiny zdravotních komplikací. Jen je potřeba oprášit znalosti našich babiček a prababiček a s důvěrou a respektem přijmout, co nám příroda nabízí.

Jak nejlépe přijímat vitamíny v zimním období? Co doporučujete jíst?

Osobně doporučuji přijímat vitamíny a minerály z přirozených zdrojů. Účinnost těchto přírodních vitamínů je mnohonásobně vyšší než stejných vitamínů vyrobených laboratorně. Vyššího účinku je dosaženo společným působením stovek aktivních látek, které byliny, ovoce a zelenina obsahují. V dnešní době si celá řada výrobců doplňků stravy tuto skutečnost uvědomuje a nabízí vitamíny a minerály v přirozené, přírodní formě.

Jakých největších chyb vůči svému zdraví se lidé dopouštějí v zimě?

Těch faktorů je více. Přetopené a přesušené místnosti, zvýšené vystavení se stresům, nekvalitní spánek, nezdravá strava a nedostatek pohybu. Není složité žít zdravě, nebo alespoň zdravěji. Jen si musíme dát šanci.

A co bylinky? Jaká forma je v zimě nejvhodnější?

Bylinky jsou nepřebernou pokladnicí pomoci, úlevy a rovněž perspektivy. Ze své praxe doporučuji v zimním období podpořit imunitní systém echinaceou, beta-glukanem či rakytníkem. Z vitamínů potom alespoň přírodní vitamín C a vitamín D3, ideálně s kombinací s K2. Z minerálů doporučuji alespoň hořčík, vápník a síru. Možností máme samozřejmě mnohem a mnohem více, ale někde je potřeba začít 😊.

Pro silný imunitní systém je důležitý i kvalitní spánek. Máte nějaké tipy, jak dobrého a kvalitního docílit?

Je spoustu vnějších i vnitřních faktorů, které náš organizmus vystavují vysoké zátěži. Mezi nejčastější vnější faktory řadíme vystavení trvalému stresu. Z vnitřních je to potom poruchy spánku. Jako účinné řešení doporučuji použít jako první volbu bylinky – Sleepgreen. Byliny používáme k léčbě a podpoře těla tisíce let. Nejsou návykové a při správném dávkování nemají negativní vedlejší účinky. Ve srovnání s léky se jedná o přirozenou formu podpory. Pokud navíc erudovaní bylinkáři dokážou využít synergického účinku různých bylin, výsledek je téměř zaručen.

A váš další tip na posílení naší obranyschopnosti v zimě?

Jak už jsem zmínil, třeba naše Green Idea Třapatka nachová ( známá též jako Echinacea Purpurea). Tato indiánská léčivka obsahuje nejvíce aktivních látek v kořeni. Podporuje přirozenou obranyschopnost, správnou funkci dýchacího systému a močových cest a jedná se o silný antioxidant. Jedná se o doplněk stravy ve formě kapek a je to skvělá věc do každé domácí lékárničky.

 

 

 

 

 

Leave a Reply