5 tipů, jak vyzrát na ledovku

Sníh, déšť, teploty točící se kolem nuly – to je okamžik, kdy nás trápí ledovka. Po bouřce je to venku druhá nejhorší věc, která může běžce potkat. Sonička je u nás ta, která za tohoto počasí až do loňska téměř odmítala vybíhat. Jak si s ní poradila a co může pomoct vám?

Vyrazit na dráhu

Pomineme-li variantu běžeckého pásu nebo běhání do kolečka po bytě, což se dá aplikovat, pokud bydlíte ve šlechtickém rodinném sídle, tak v paneláku je to povětšinou stejně reálné jako plavání v obecní kašně. Zbývá nám tedy možnost vyrazit na atletický ovál, ale i to je možné jen pokud je tato dráha v hale, nebo má-li velmi aktivního správce sportovního areálu, ochotného pravidelně odklízet sníh.

Jít do hlubšího sněhu

Zní to paradoxně, ale tohle funguje skvěle. Samozřejmě si musíte zvolit správné trailové boty s pořádným vzorkem do bahna. Nesmí vám také vadit sníh na kotnících nebo musíte mít opravdu kvalitní návleky na boty. Běh v hlubším sněhu je zábavný a v hlubokém pak pěkná makačka. Jako silový trénink je to rozhodně skvělá varianta.

Sáhnout po nesmecích

Na samotném ledu pak fugují samozřejmě nejlépe hřeby. Pokud je vaše boty nemají, je dobré je doplnit s pomocí nesmeků. Ty Sonička dlouho používala. Často úplně obyčejné gumové. Fungovaly dobře, ale zase zhoršovaly vlastnosti bot. Do horších podmínek a hor potřebujete nesmeky řetízkové, protože gumové se za chvíli obalí sněhem a je to, jako byste je neměli. Jenže řetízkové nesmeky jsou při vběhnutí na tvrdší povrh hodně nepříjemné a ničí se tím. V Itálii jsme ale objevili velmi zajímavé microcrampons, což jsou drátkové mačky na běžecké boty, které se snadno nazouvají a perfektně fungují.

Zkusit Vibram Arctic grip

Pokud nechcete měnit vlastnosti bot, pak je jediná možnost pořídit boty do těchto podmínek určené. Zajímavou variantou, pokud budete běhat povětšinou mimo ledovku, ale občas se jí nemůžete vyhnout, je pořídit si boty s Vibram Arctic grip. Speciální směs gumy a skelných vláken funguje podobně jako smirkový papír a na menší ledovce vás spolehlivě podrží. Pro horší podmínky už ale stačit nebude.

Pořídit si hřebovky

Ultimátí a skvěle fungující variantou jsou hřebovky. Na ty nedáme dopustit. Já v nich běhám už dlouho a Sonička je má od loňska. Používáme boty karbidovými hřeby s technologií umožňující zasunutí hřebů na tvrdém povrchu. Bota tak funguje na sněhu ledu i na suchém asfaltu a kamení. Sám je používám na Winter SkyRace, SkySnow a Ještěd Winter 24.

Leave a Reply