Jak běhat v zimě, když leje

Kombinace chladného zimního počasí a deště je opravdu děsivá. I když nám normálně při běhání déšť nevadí, teď v zimě to nemusíme moc ani my. Avšak tady je pár tipů, jak to dát v pohodě a ve zdraví: 

Nepromokavé ano či ne?

Dotazy, jakou bundu na běhání si pořídit do deště, slyšíme často. Často také zda nebo jakou si vzít nepromokavou bundu. Tak na tu rovnou zapomenout. Membránové bundy nebo pláštěnky jsou vhodné maximálně do batohu pro případ zastavení nebo chůze. Běhání v nich je kontraproduktivní, protože se pak běžec zapaří, voda zkondenzuje a v rukávech budou rybníčky. Lepší je lehká větrovka a vrstvit. Dvě až tři trička a větrovka stačí i v mínusových teplotách. Jediný doplněk, který se v tomto počasí může hodit, jsou membránové nepromokavé ponožky. Udrží v suchu, protože do nich voda nenateče a veškerý pot se odpaří.

Co na hlavu?

Vlasy, voda a vítr ty tři věci dohromady vedou k jedinému nachlazení. Mokré vlasy ochlazují hlavu mnohem rychleji, a tak pokud se chtít vyhnout problémům s dutinami a vůbec celou hlavou, tak je vhodné nezapomínat na čepici, za chladnějších dní ji pak kombinovat třeba kšiltovku s čelenkou. Na hlavu zkrátka nezapomínat, ruce a nohy zahřeje rychlejší pohyb. Avšak na zahřátí hlavy, na to nestačí ani řešení kvadratických rovnic z paměti.

Po doběhu okamžitě do suchého a dovnitř

Jestli platí, že jít po běhu a zvláště zmoklý ihned do tepla, ideálně se hned vysprchovat nebo alespoň se převléct do suchého, tak v tomto počasí to platí několikanásobně. Nestačí si převléknout jen tričko, všechno mokré musí pryč, včetně spodního prádla! Běžkyně dobře vědí, jak a hrudi chladí taková promočená podprsenka a mít mokrý spodní díl? To si volá o zánět močáku. Mokré ponožky jsou také peklo, od nohou jde do těla velká zima. Takže pokud víte, že bude pršet a vy někam jdete, tak holt všechno převlečení, včetně bot s sebou a platí to i na závody. Mokré vlasy vysušte ručníkem a na hlavu se dejte kapuci nebo teplou čepici.

Skvělé merino

Přírodní ovčí vlna má mnoho výhod – nesmrdí potem a také hřeje, i když je mokrá. Merino je skvělé v tričkách jako první vrstva, existuje i v běžeckých podprsenkách ( takovou má například značka Anita) a také je výborné do běžeckých ponožek a podkolenek. Nevýhodu ale také má, ne každý ho snese na své kůži, protože občas „kouše“. Po několika praních ale už to není tak žhavé a často si nositelé na to zvyknou.

A ještě jeden tip navíc – pokud jste v chladném počasí mokří, zkuste se při běhu nezastavovat nebo být stále v pohybu – i třeba při čekání na semaforu až přeblikne zelená.

Leave a Reply