Proč se rozhodně musíte vypravit do tyrolského údolí PillerseeTal

Rakousko nás, jako milovníky hor, nikdy nezklame. Proto sem jezdíme znova a znova. V tyrolském údolí PillerseeTal se dá skvěle běhat i v zimě, ale kromě toho se tu dá běžecká příprava krásně zpestřit skialpy, těmi nejlepšími běžkařskými trasami, na kterých trénuje a závodí světová špička, ale užít si tu můžete i lyžování, a to dokonce i tehdy, když jinde není moc sněhu. Proč stojí za to se sem vydat?

Jak se sem dostat

V autě a na cestách trávíme spoustu času, a tak jsme rádi, když cesta do destinace netrvá věčnost. Bydleli jsme v největším městečku v této oblasti – ve Fieberbrunnu a od hranic jsme tu byli za tři hodiny, i když jsme se vyhnuli dálnicím. Nebylo to, že bychom chtěli šetřit, ale takto je cesta zábavnější a člověk toho více uvidí.

PillerseeTal je údolí, které dostalo jméno podle krásného horského jezera Pillersee. Oblasti vévodí pět měst ( Fieberbrunn, Hochfilzen, St. Jakob in Haus, St. Ulrich am Pillersee, Waidring) a právě v tom největším, jsme se v krásném, tradičním a rodinném hotelu Metzgerwirt, přímo v centru Fieberbrunnu ubytovali. Chtěli jsme okamžitě vyzkoušet nové skialpové lyže, a tak jsme se stezkou za hotelem vydali prozkoumat terén. Byla to spíše kochací a poznávací krátká procházka, protože přímo na skialpy tu jsou vybudované stezky, které buď kopírují trasu sjezdovky anebo k ní vedou.

Zaběhnout si za lamami

Necelé tři kilometry od našeho hotelu je zajímavé stavení, které vlastní Barbara Steinacher. Je to energická žena, horalka tak našeho věku, která má netradiční koníček. Miluje zvířata, avšak místo kočky, psa nebo třeba papouška chová lamy. Začala nejprve jednou a pak se jí to zalíbilo tak, že nyní je má hned čtyři. My za ní vydali (zaběhli jsme si v rámci tréninku hezky celou cestu do kopce po silnici) na procházku se třemi – s Ronaldem (toho dostal na starosti Míša), bílou Coco vedla zase Soňa a třetího lamáka vedla Barbara. Tzv. Lama trekking  (abenteuer-lama.at)  je tu velmi oblíbený. Je to vlastně turistika s tím, že je to hlavně balzám pro duši. Pokud máte zrovna špatnou náladu, pak věřte, že pozitivní a heboučká lama vám ji okamžitě spraví. Lamy jsou velmi chytré a dobře slyší, takže už z dálky vědí, že třeba pojede auto a samy od sebe jdou na kraj. Zážitek stojí za to, ale chce si ho dopředu rezervovat. Tím, že je to pro Barbaru koníček, tak takovou procházku dělá s turisty maximálně jednu denně. Po procházce jsme se zase hezky rozehřáli jednak Barbařiným lahodným „lama“ likérem z květů černého bezu, ale pak jsme to hezky pádili z kopce až k hotelu.

Skialpy pro začátečníky i pokročilé

Barbara nám také poradila zajímavou trasu na odpolední skialpy, kde nenáročná trasa začíná kousek od jejího stavení a vede nahoru k sjezdovce. Sjet dolů můžete buď zase stejnou trasou nebo klidně až do Fieberbrunnu. Tras je tady ale mnoho, dá se začít u sjezdovky a pak křižovat upravené trasy po místních kopcích, kde jsou trasy připravené pro začátečníky a mírně pokročilé. Když je sněhu více, dá se zvolit i výrazně těžší varianta po stezkách, kde sice nemáte cestičku upravenou rolbou, ale zato zažijete nefalšovanou volnou přírodu. Cestu zpět pak můžete zpestřit i freeridovými úseky, kde si obtížnost vybere každý. Někdo snese opravdu prudké sjezdy, jiný si vystačí s jízdou po zasněžené louce. Výhodou je možnost natrénovat si bezpečně i těžší sjezdy, protože tady najdete i kratší techničtější úseky, kde si bez vysilování zlepšíte techniku. Pokud ale se skialpy teprve začínáte, nebojte se, v okolí jsou také freeridové lyžařské školy.

Na běžky jako profíci do Hochfilzenu

Když se řekne Hochfilzen, zaplesá srdce každého milovníka běžek a biatlonu, ať už aktivního, nebo televizního. Vždyť se tady jezdí závody světového poháru a také tu trénuje ta nejlepší světová špička. My si to tu v Nordic Academy pod vedením zkušeného trenéra vyzkoušeli. Oba jsme na běžkách nestáli tak dvacet let a byli jsme zvědaví, jestli si z toho ještě něco vůbec pamatujeme. Veškerou výbavu si tu můžete půjčit, což je skvělé na test toho, zda vás to vůbec bude bavit nebo když chcete mít stále novou a připravenou výbavu. Naše skupinka čtyř lidí s trenérem samozřejmě nešla hned na trať (která je opravdu krásná a nabízí nádherné výhledy na městečko s kostelem a na hory). Nejednalo se ale o učení  „klasiky“, jak jsme čekali, ale učili jsme se pomocí „jednoduchých“ cviků, které pomáhají tělu lépe si zafixovat správný pohyb, volný styl. Michalovi to hned šlo, ale pro Soňu, která na to není zvyklá, to bylo dost náročné. Každopádně to byla zábava a na konci bylo možné si krátký okruh i zajet. Pokud vás to chytne, samozřejmě můžete kroužit i po velkém okruhu, který vás povede mnoho kilometrů po údolí s nádhernými výhledy. Nás ale tlačil čas, čekala nás další výzva.

Vzhůru na kříž

Jestli v této oblasti opravdu něco nevynechat, je super moderní rozhledna Das Jakobskreuz ve tvaru čtyřramenného kříže, ze které je nádherný rozhled na celý Pillertal. Vyjet nahoru k ní můžete buď lanovkou, nebo stejně jako my, se tam dostat na skialpech. Okolo sjezdovky vede skialpová trať, která je večer osvícená. Nahoru na kříž, který má výšku třicet metrů, se dá dostat buď po schodech nebo jet výtahem. Pak se ocitnete ve čtyřech prosklených místnostech, ze kterých jde pokaždé vidět jiná oblast. Je to nádherné místo, kde se konají například i svatební obřady. My nebýt sezdaní, tak o tom vážně přemýšlíme. Dolů se dá sjet zase lanovkou nebo sjet po sjezdovce na lyžích.

Lyžovačka a výhledy na Steinplatte

Poslední den před odjezdem jsme se rozhodli, že nebudeme hledat další skialpové trasy a že jich tu je, ale využijeme sjezdovky na Steinplatte. Proč jsme zvolili zrovna tuto možnost z mnoha, které nabízí tohle krásné údolí? Jednak sjezdovky tu jsou vysoko položené, dojedete k nim s pomocí kabinkové lanovky. To ovšem nebyl hlavní důvod. Těšili jsme se nejvíce na vyhlídku ze Steinplatte. Je tady ze skály vystupující plošina ve tvaru mořského korálu. Před 200 miliony let totiž byla tato oblast součástí moře, a tak tady na tuto dobu a následující dobu dinosaurů odkazuje hned několik atrakcí. Michal i přes svůj strach z výšek, které má na člověkem postavených místech, dokázal fobii překonat a také si užil toho neskutečného výhledu na PillerseeTal. Měli jsme neskutečné štěstí na počasí a díky dokonalé viditelnosti jsme opravdu dohlédli přes celé údolí na okolní vrcholky Alp. Pokud vám nestačí vyhlídka na plošině, kde přece jenom trošku fouká a vydržet tam delší dobu je přece jen těžší, můžeme doporučit oběd v místní restauraci Panorama s dokonalým výhledem stejným směrem jako má plošina, a navíc si tady dáte skvělý oběd. Tradiční trhanec Kaisersmarrn s jablečným pyré nebo štrůdl plovoucí ve vanilkové omáčce tu stál za to. Vybrat si ale můžete i z jiných skvělých jídel a porce? Tak ty jsou tu opravdu královské. A jak se sem dostanete? Třeba jako my, pohodlně  a rychle kabinovou lanovkou z Waidringu.

Naše tipy:

Pro milovníky běhu (když není sníh) – běžecké trasy FieberbRUNn

Celá oblast údolí je protkaná mnoha značenými běžeckými stezkami. Značení je perfektně udržováno a pokud si předem naplánujete trasu dle mapek dostupných v hotelu nebo v infocentru, tak nemůžete zabloudit. Trasy jsou označeny i podle délky okruhu. Většinou jsou naplánované na vzdálenost okolo 10 km, jenže jsou trasovány tak, že pokud chcete delší nebo kratší okruh, snadno po nich zvolíte variantu od jednotek po desítky kilometrů. Vybere si zkrátka každý, ať už chce běhat do kopce nebo dá přednost zvlněnému terénu. K výběru pomáhá také barevné značení – červená znamená lehčí trasy a černá je už opravdu náročná. Když narazíte na šedou značku, jste na některé z alternativních tras, takže se nemusíte bát, že se budete nudit a poběžíte stále stejné okruhy.

Ultra trailový závod KAT100 by UTMB®

Kamkoliv dorazíme, hledáme také závody, na které bychom chtěli jet. Tady na v létě pořádají nádherný technický závod KAT100 by UTMB®, nabízející distance od 100 mil přes maraton až po 8 km nebo dětské závody. Na začátek srpna tak vypadá plán velmi zajímavě. Skvělou zprávou je, že tento závod patří mezi kvalifikační závody na UTMB®. Pokud tedy patříte k těm, kteří shánějí kameny k jeho účasti, tak tohle je skvělá příležitost.

Zábava pro celou rodinu

Pokud tu chcete trénovat, není problém zabavit děti v dětských lyžařských školách. Sami můžete svou techniku výrazně zlepšit ať již ve freeride nebo na sjezdovkách. V létě pak oceníte cyklotrasy vhodné i pro děti ale svoji obtížnost si v okolí vybere úplně každý.

Kde se ubytovat?

My bydleli v báječném rodinném hotelu Metzgerwirt ve Fieberbrunnu, který má svoji dlouhou historii – funguje totiž již přes sto let. Nemusíte se ale bát, pokoje jsou tu moderní a komfortní, my v tom našem měli dokonce i elektrický krb, což se velice hodilo, když jsme přijeli zmrzlí z lyží. Skvělý tu byl i personál, který nám splnil vše, co nám na očích uviděl. A pokud se tu nebudete ubytovávat, tak sem určitě zajděte alespoň na jídlo. Součástí hotelu je také klasická restaurace a doporučujeme si tu dát lahodný domácí štrůdl, nebo polévku z bílého chleba či jiné tyrolské speciality. Mají tu fantastického kuchaře a porce, ty jsou tu také pořádné. Po celodenním sportování, jako když najdeš!

Článek vznikl ve spolupráci s oblastí PillerseeTal – Kitzbüheler Alpen. Více informací o oblasti najdete na www.pillerseetal.at

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply