Zažij skialpy – nejsnazší cesta, jak začít se skitouringem

Jak začít se skitouringem? Ode mě o skialpech a skitouringu slyšíte vlastně celou zimu. Jenže když chcete začít, je fajn jít poprvé s tím, kdo to fakt umí. Proto jsme se byli podívat na akci Zažij skilpy, na které se o nás starali borci ze Summit academy a Horské služby – tedy opravdu ti nejpovolanější. Jaké to bylo? 

Letošní první akce se konala na Svatém Petru ve Špindlerově mlýně a jedním z partnerů byl také Nutrend, od kterého jsme se o tom dozvěděli. Každý přihlášený účastník dostane nadupaný účastnický balíček, kde najde třeba funkční čelenku Zažij skialpy, tyčinku Nutrend Qwizz, svítilnu, poukázku, mini lékárníčku ad. Daly se tu půjčit skvělé lyže Black Crows a po krátkém seznámení jsme kvůli počasí vyrazili raději autobusem na Špindlerovku. Z ní už nám nic nebránilo pokračovat pěkně po svých. Naši průvodci začátečníkům pečlivě vysvětlili, jak nasadit pásy, jak pracovat s vázáním a na co si dat hned ze začátku pozor.

Vyrážíme. Přidávám se hned od začátku k vedoucí skupince a lovím další informace a zajímavosti nejen o Horské službě a jejich zkušenostech se skialpy.

Po pár kilometrech stoupání si pro nás organizátoři připravili krátký, ale intenzivní lavinový kurz. Dozvěděli jsme se nejen základy, jak se lavině vyhnout a jak se pohybovat v rizikovém terénu, ale hlavně jsme si nakonec zkusili, jaké to je hledat někoho v laviništi, jak opravdu záleží na co nejpřesnějším dohledání místa, práci se sondou, kde začít kopat, a nakonec jsme si vyzkoušeli i jak správně používat lavinovou lopatu.

V mraze a větru byly podmínky opravdu kruté, jenže při skutečné záchraně vám nebude svítit sluníčko a neudělá se jen pro naše pohodlí tepleji.

Po intenzivním kurzu jsme dostoupali k Mužským kamenům, tady přišlo na pro mnohé první sundávání pásů. Všichni to zvládli na jedničku a mohli jsme vyrazit na oběd na Martinovku. Sjezd byl za odměnu – jeli jsem pěkně svižně a byl jsem rád, že přede mnou jede někdo, kdo to fakt umí a já ho můžu kopírovat.

Poslední fáze byl sjezd až téměř do Špindlu. I zde nás ala na posledních pár kilometrů vzal autobus, protože stav sněhu už v údolí ideální nebyl.

Zpátky pod Svatým Petrem tak byla většina účastníků příjemně unavena a snad všichni se shodli, že ve skitouringu budou rozhodně pokračovat

.

Já ještě unavený nebyl, a tak jsem poprosil kluky z Horské služby o pár rad, kam vyrazit a pokračoval v objevování okolí zimního Špindlu a vzhledem k tomu, že se mé popojíždění po okolí neutajilo. Ozval se mi kamarád a den jsme uzavřeli výstupem k mohyle Hanče a Vrbaty.

Pokud se skitouringem začínáte, tak akce Zažij skialpy je pro vás jako dělaná. Dozvíte se nejen úplné základy ale i to, na co si mnozí museli přicházet mnohem déle. Další akce je už tuto sobotu na Králickém Sněžníku. Mrkněte na https://www.zazijskialpy.cz a zaregistrujte se, rozhodně to stojí za to. Díky za vše organizátorům a Nutrendu, bylo to fakt skvělé!

Leave a Reply