Otestovali jsme: nejžhavější karbonky FuelCell Supercomp Elite v3 od New Balance

Karbon – zaklínadlo moderní doby. Závodní auta mají karbonovou karoserii a podvozek. Máme superrychlá karbonová kola i s karbonovými ráfky. Na skialpy máme karbonové lyže a karbonové boty. Jen v běhu se nám tento super-lehký, ale mechanicky velmi odolný materiál vyhýbal. Teprve před pár lety si začal hledat cestu i k závodním běžcům. My jsme otestovali novinku americké značky New Balance FuelCell Supercomp Elite v3 – super lehké závodní boty s karbonem. A jak se nám líbí, je karbon opravdu lék na vše, jak nám někteří běžci tvrdí? Pojďme je vyzkoušet:

Po otevření krabice vidíme na první pohled, s čím máme tu čest. Znaky NB v podobě křídel. Bílá barva v kombinaci s decentními, ale výraznými barevnými prvky dávají tušit, že nejde o žádnou tuctovku. Ty boty vypadají rychle i na fotce, ale naživo z nich energie přímo vyzařuje. Úplně křičí obuj si mě a běž! Leť a nezastavuj! Po obutí nastává velmi zvláštní pocit. Boty jsou určené pro závody a lámání rekordů. Takže jsou na absolutním limitu povolených rozměrů.

I přes drop pouhé 4 mm je zde znatelný kolíbkový tvar nutící k překlopení na špičku a k maximálnímu odrazu. Tak mají i boty fungovat. Ať dopadneme na hranu chodidla nebo na patu, bota pohltí energii. Donutí nás překlopit se na špičku a veškerou pohlcenou energií nás vystřelí vpřed. Je to jako raketový pohon.

Michal

Když na nich stojím, připadám si, jako by mi na nohy někdo přimontoval pružiny. Nohy mám jako v bavlnce, ale cítím se jako závodní kůň před startem.

Cítím to od prvního kroku. Jít pomalu, jen tak chůzí? Tak na to musím zapomenout! Drobit krok a poklusávat. Kdykoliv to je možné, tak se do bot opřít a v ten moment se projeví jejich síla. Najednou vyletím vpřed.

První krůčky mám za sebou, a tak zapínám hodinky a jdu na intervaly. Při rozklusání se musím hodně krotit a brzdit. Udržet pohodové tempo na zahřátí mi dělá opravdu problém. Dostávám se na místo prvního úseku. Opírám se do boty. Bum! Letím! První čtyřstovka. Pocitově jsem do ní dal energii, jako bych běžel tempo o 15 sec na kilometr pomaleji, přesto jsem si dal na úseku osobáček. Meziklus. Teď se tolik krotit nemusím. Cítím, že ho potřebuji. Druhý úsek, opět osobáček na dalším segmentu. Takto pokračuji celý trénink. Každý úsek se mi zdál subjektivně, že se mi běží lehčeji než jindy, ale při výklusu tréninku najednou cítím, že jsem vydal ve výsledku více energie než jindy. Cítím také trošku jiné svaly než v botách bez karbonu.

Porovnání dat z tréninku ukazuje jasně, že i když jsem se při intervalech cítil dobře, tréninkový efekt byl asi o 10% větší než obvykle. To odpovídá jak tempu, vydanému výkonu, tak srdečnímu tepu. Zkrátka boty za mě neběží, jen mi pomáhají lépe nasměrovat moji energii, ale není to zadarmo. V závodě budu muset hodně hlídat tempo a výkon, abych nepřepálil začátek. Karbon je totiž výborný sluha, ale zlý pán. Tak, jak pomáhá vymáčknout z těla to nejlepší, tak hrozí, že pokud se nepohlídám, vymáčkne mě až moc a dojde mi energie ještě před cílem.

Soňa

U karbonových bot jsem ze začátku myslela, že to je jen dobrý marketing. Jenže když jsem je pak vyzkoušela v závodech a při rychlých sprintech, byla jsem překvapená, jak krásně dovedou „letět“ a já s nimi. Chtěly ale rychlost.

Když se mi do rukou dostaly tyto střely, strašně se mi líbily, i když jsem trochu nerozuměla tomu, proč značka přišla s dost nepraktickou, i když krásnou bílou barvou. Běžecké boty jsou pak hned špinavé a jde na nich vidět každé smítko. Divím se, jak jsou lehoučké. Obouvám je a cítím zvláštní, originální pocit, jako bych chodila po nafouknutých balóncích. Zajímá mě, jak se budou chovat při běhu, jestli budou stabilní a nevyvrtnu si v nich nohu.

Běžím. Tedy letím. Mám pocit, jako by mi k botám někdo připevnil malý motorek. Jsem na tréninku na Letné a běhám rychlé úseky. Jen zírám. Ty boty jsou prostě pecka, až mám pocit, že je to povolený doping. Drží dobře a jsou i stabilní. V závodech budou teď moji parťáci. Přirovnala bych je k Ferrari. Máte ho doma, ale nejezdíte s ním každý den do práce. O víkendu si ho ale na dálnici užijete – jeho maximální rychlost a výkon. A tak to budu mít v závodech.

Na co si dát u karbonových bot pozor?

Jak už psal Míša, karbon je skvělý sluha, ale špatný pán. Nejsou to běžecké boty pro každého. Je to třešnička na dortu. Nejsou ani vhodné na běžné tréninky (až na výjimky krátkých sprintů a finálního tréninku závodního tempa), ale na rychlé závody, ze kterých chcete vytřískat co nejvíce. Chce to mít běžecké zkušenosti a také si dávat pozor na techniku.

Naše resumé

New Balance FuelCell Supercomp Elite v3 zkrátka dělají přesně to, co slibují. Pomohou dosáhnout osobáku od krátkých tratí až po maraton. Na to, aby k osobáku pomohly, je potřeba mít opravdu dobře natrénováno a přesně znát své limity. Už se těšíme, až je nazujeme a provětráme na Bratislavském maratonu.

A kde boty sehnat? Tady

Leave a Reply