Ať vás počasí nezaskočí

Kdo je připraven, není překvapen. A to platí zejména v horách. Zima stále ještě nekončí a tak je důležité sledovat počasí. Na vše jsme se exkluzivně zeptali horolezce a meteorologa Clemense Teutsch-Zumtobela, který je odborníkem na počasí v horách a horskou meteorologii v německé společnosti WetterOnline:

Co kromě stránek Horské služby a lavinové situace zkontrolovat před zimní horskou (ať už pěší, běžkařskou nebo skialpovou) túrou o počasí?

Pro jakoukoliv sportovní aktivitu na horách v zimě je důležité vždy sledovat teplotu, vítr (jeho sílu a směr) a srážky (sněžení, mrznoucí déšť, déšť).

V létě nebo v teplém období od dubna do října jsou důležité také bouřky. Zde je třeba sledovat několik faktorů. Zda se mohou bouřky vyskytnout v den túry, a pokud ano, v jakém čase a jaká je jejich pravděpodobnost. Pokud je vysoká pravděpodobnost bouřek, měli byste sledovat meteoradar i oblohu. Bouřky často vznikají v krátké době a jsou velmi malého rozsahu, takže spadají do oblasti „nowcast“. V naší aplikaci Počasí & Radar se v tomto případě jedná o oblíbenou funkci „Počasí na 90 minut“. To znamená, že je nejlepší sledovat je na radaru, když se právě vytvořily.

Co doporučujete sledovat, když si jedu “jen” zalyžovat do lyžařského areálu?

Při lyžování na sjezdovkách jsou nejdůležitějšími parametry počasí teplota a vítr. Při velmi nízkých teplotách pod nulou vzniká nebezpečí omrzlin, ale ani vítr při lyžování není radno podceňovat. Dobrou ochranu před chladem poskytuje lyžařská helma, ale také ochrana obličeje, jako je šála nebo nákrčník.

Od jarních měsíců je třeba počítat také se slunečním zářením. Jako měřítko je v aplikaci uveden UV index, abyste mohli dostatečně chránit svou pokožku. I mírný UV index 3 vyžaduje ochranu před sluncem. Na horách se projevuje ještě jeden efekt: světlý sníh odráží sluneční paprsky. Navzdory chladnému vzduchu a mrakům to může vést k zesílení účinku slunečního záření.

Vylepšená funkce aplikace „Počasí na horách“ poskytuje nyní informace o aktuálním počasí přímo v lyžařském středisku a kromě pohledu na příštích 90 minut nabízí také nejnovější snímky z webkamer z lyžařských středisek. Přesná předpověď počasí na dnes a na zítra je ideální pro ty, kteří chtějí z pohodlí domova plánovat krátký výlet do hor nebo nejbližší dny zimní dovolené. Milovníci zimních sportů zde mohou kromě již zmíněných parametrů zjistit i informace o výšce nového sněhu pro každou lyžařskou oblast. Kromě obecných informací o skiareálech zde najdete také informace o sněhové pokrývce v údolí a na vrcholu. Zprávy o stavu sjezdovek jsou denně aktualizovány přímo z lyžařských areálů. A novinkou jsou i informace pro fanoušky severského lyžování. Běžkaři tak nyní vidí, kolik kilometrů tratí je pro ně upraveno.

Může nám aplikace o počasí pomoct i v okamžiku, kdy už jsem v terénu?

Dobrá příprava před túrou v horách je samozřejmě velmi důležitá. V terénu může být často omezen příjem mobilních telefonů (špatná kvalita sítě, vysoké hory, hluboká údolí) a pak byste rozhodně měli předem vědět, jak to bude s počasím. Pokud je však signál dobrý, měli byste na radaru sledovat přeháňky a bouřky. Z tohoto důvodu nabízí meteoradar 90minutový náhled s radarovou animací, který předpovídá posun přeháňkových a bouřkových buněk. Nový Bleskradar také pomáhá lépe odhadnout posun bouřek na základě blesků za posledních 15 minut.

Jak si nastavit výstrahy v aplikaci o počasí?

Meteorologické výstrahy se aktivují v jejím menu v části „Info & nastavení“. Jednoduše kliknete na jejich aktivaci a zvolíte lokalitu, pro kterou vám tato hlášení budou chodit. Můžete být tedy před příchodem nebezpečných jevů počasí informováni nejen v místě, kde se zrovna nacházíte, ale i pro kteroukoliv lokalitu na celém světě. Praktická je i aktivace notifikací, krátkých upozornění, která přinášejí aktuální informace o počasí i ve formě zpravodajství.

Jak je důležitá informace o pocitové teplotě?

V horách je obvykle chladněji než v údolí a vítr může zimu ještě zhoršit. Tomuto jevu se říká windchill efekt. Teplo, které tělo vyprodukuje, je větrem okamžitě odváděno pryč. Tělo se musí znovu zahřát a to stojí hodně energie. Tuto energii však tělo potřebuje k pohybu. Proto v aplikaci zobrazujeme také pocitovou teplotu. Uživatel tak má lepší přehled a může předejít podchlazení organismu.

Co sledujete na horách ohledně počasí vy, jako odborník?

Bezpečnost je v horách prvořadá. Nikdy byste se neměli při pochybách o bezpečnosti zdráhat opustit zamýšlenou trasu a vrátit se zpět. Hora tam bude i následující den. Proto je důležité při plánování túry intenzivně zvažovat počasí a rizika.

Na těchto 5 otázek byste měli mít odpovědi a řešení: 

Vyhovuje zvolená túra aktuálnímu počasí a mé kondici?

Jaká nebezpečí mohou plynout z počasí?

Mám plán B, jak reagovat v případě nepříznivého počasí?

Existuje na mé túře horská chata nebo jiný úkryt?

Mám s sebou vhodné oblečení, vybavení, dost jídla a vody?

A na konec tip Running2:

Aplikaci Počasí & Radar používáme už několik let. Důležitá je pro nás nejenom před náročnými závody v horách (dokáže např. upozornit i na příchod bouřky či vichřice tím, že zašle aktivní výstrahu), ale důležité je pro nás i vědět, na co se připravit i ve výbavě. Také při našich cestách na skialpy kontrolujeme sněhové informace a směr větru, abychom věděli kde je riziko lavin, stav sněhu a možnost sestupu do údolí. Hodně důležitá je také 90 minutová předpověď a informace z radaru, která nám dá přehled na další vývoj. A je to skvělé i každý den, když třeba nevíme, jak se obléct třeba do práce nebo na schůzky 🙂 Na jaře zejména Míšu zajímají také pylové zprávy, protože v posledních letech začal býl alergický. Super je, že Počasí & Radar je zdarma a je k dispozici pro Android i iOS

Článek vznikl ve spolupráci s WetterOnline

 

 

Leave a Reply