Jak se toto jaro už konečně zbavit prokletí věčného běžeckého začátečníka

Jarní počasí láká k běhání nováčky, ale i běžce po zimním spánku. Zkoušíte to stále dokola a vždycky s tím stejně zanedlouho „seknete“? Tak to nejste sami. Víme, jak udělat, abyste běhali pravidelně a po celý rok. Tyto věci máme odzkoušené a fakt fungují:

Nepřepalte hned tempo a vzdálenost

Celou dobu jste pořádně neměli žádný pravidelný pohyb a najednou chcete trhnut rekordy v tempu a ve vzdálenosti? No tak to je začátek konce. Jen se rychle vyčerpáte, bude vás píchat v boku, budete lapat po dechu a budete úplně hotoví. Takže se pak na další běhání nebudete těšit a uděláte vše proto, abyste příště už nešli. Když na běhání půjdete pomalu – jak v tempu ( ideální je ze začátku střídat běh s chůzí) a začínat s kratší trasou, tak se budete zlepšovat, ale bez vedlejších následků. Pro tělo to nebude šok a vás to bude bavit.

Správně se oblékněte

Nevhodné oblečení dokáže zkazit běhání i ostřílenému běžci. Platí zde jednoduché pravidlo: oblékat se tak, jakoby bylo o deset stupňů více. Vždycky. Že vám bude zima? Ano, možná chvilku na začátku, ale jakmile se rozběhnete a krev se v těle rozproudí, bude vám teplo. Takže pokud je například 15 stupňů, tak na sebe výbavu, jako by bylo stupňů 25. Postačí tričko s krátkým rukávem a kraťasy. Pokud fouká, tak na to maximálně tenkou větrovku nebo ze stejného materiálu tenoučkou vestičku.

Zbavte se nudy a jednotvárnosti

Je fajn si najít svoji oblíbenou trasu. Ale když ji poběžíte už po několikáté stejným tempem a pořád dokola, nebude vás to bavit. Budete znát „každý kámen“ a hlava bude stávkovat. Proto trasy střídejte, zkuste někdy i kopečky, schody nebo měňte rychlosti. Díky tomu půjde forma nahoru a vás to bude posouvat a budete mít z běhání i radost. A to jde.

Vytvořte se z běhání návyk

Začátky jsou těžké. Ano, sami to víme, ale je potřeba vytrvat a hned to nevzdávat. Je známé, že pokud nějakou činnost děláme pravidelně po 21 dní, tak si na ní navykneme a pokud ji vynecháme, bude nám chybět. A stejné je to i s během. Ne nebojte se, neradíme běhat ze začátku 21 dní každý den – důležité jsou i pauzy a regenerace, ale chce to udržet aspoň měsíc pravidelnost a pak uvidíte – budete se sami na běhání těšit a pokud vynecháte, tak budete cítit, jak se vám po běhu bude stýskat a jak budete jako na trní, že nejdete.

Obalamuťte hlavu

Ne, opravdu na vás každý nekouká a nehodnotí vaši postavu, ani váš styl, ani zda jste příliš uřícení nebo moc nahlas funíte. Pokud to přesto vaše myšlenky nedávají, můžete se „ztratit“ v davu třeba v nějaké běžecké skupině určené pro začátečníky. Jednak tam budou na tom ostatní dost podobně, za druhé vás budou motivovat a také budete mít úplně jiné myšlenky, než to, jak vypadáte nebo že tady vás píchá, že vám to nejde nebo že dneska nemáte svůj. A taky pokud jsou výběhy ve skupině placené nebo za jednotlivé sbíráte třeba razítka a za ty pak nějaké odměny, tak to pak jednoduše to pak nevzdáte.

Tak držíme pěsti a těšíme se na vaše postřehy, jestli to letos zafungovalo!

Leave a Reply