Moje cesta zdravému tělu: stabilizace a protažení

Loni jsem konečně poprvé uběhl 150 km na Ultra Lemkowyně v Polsku. Předloni se mi to nepovedlo, a i když jsem měl natrénováno, mé tělo zastávkovalo. Podruhé jsem to  zaběhl jako nic a už dva dny po závodě jsem mohl zase lehce běhat, aniž by mě cokoliv bolelo. Jedinou změnou oproti prvnímu pokusu bylo, že jsem začal pracovat na vyladění svého těla s fyzio odborníky v Namao.cz. Jaké to bylo a proč mi to tak pomohlo.

Předloni v listopadu, hned pár dní po mém DNF, jsem si domluvil schůzku v Namao.cz a začali jsme řešit, co s tím. Začali jsme zjišťovat, kde je problém. Bolesti kotníku a neschopnost pokračovat v běhu nebylo způsobeno samotným kotníkem, ale začínalo o kousek výše – u kolene a vlastně ani to nebyl samotný zdroj problému. Vše bylo způsobeno dysbalancemi, které jsme si za dlouhá léta vytvořil.

Když moje fyzioterapeutka Andrea zjistila, kde všude mám největší problémy, domluvili jsme se na dvou krocích, jak zajistit, aby se můj problém už neopakoval. Stejně tak mi pomáhal i fyzioterapeut Jakub, který je na fotkách.

Krok 1: Stabilizace a protažení

(Několik základních cviků na posílení kritických míst)

Krok 2: Posílení

(Pozměnění protahovacích cviků k posílení)

A následně jsme přidali ještě jeden krok.

Krok 3: Strukturální integrace

(Speciální technika masáží pomáhající tělu se správně srovnat)

Zajímavá technika, která pomáhala naučit tělo správné poloze, po každém ošetření jsem měl pocit, že se najednou narovnávám, doslova rostu. Najednou daleko lépe vnímal i protahovací a posilovací cviky a reakce těla na změny byla rychlejší.

Všechny kroky se ale vždy uzpůsobovaly přesně pro mě a podle mých potřeb. Cviky tedy nejsou jen tak aplikovatelné na každého a je třeba je pro každého uzpůsobit nebo doplnit.

První krok představoval naučit se právně stát. Dlouhodobě jsem totiž přetěžoval šlachy v kolenou, protože jsem kromě jiných chyb vždy stál na příliš propnutých nohách. Bylo tak potřeba si oživit, jak se správně postavit a naučit to tělo dělat úplně automaticky.

Cvik první – správně stát:

Před zrcadlem postavit nohy na šířku pánve, uvolnit kolena, abych v nich lehce pružil a soustředil se hned na dvě věci. Stát na zemi na celých chodidlech od palce přes malíček, vnější hranu až po patu, ale také se podsadit pánev.

Cvik druhý – protažení přední strany nohou:

Cvik, který se skvěle dělá v posteli před spaním a má tam také nejlepší účinky. V lehu na zádech si chytnu kotník do ručníku a přitáhnu k zádům a této pozici vydržím dvě minuty.

Cvik třetí – protažení zadní strany nohou:

Vycházím ze stoje z prvního cviku a jednoduše se pomalu předkloním, s každým výdechem se lehce více protáhnu k zemi.

Cvik čtvrtý – výpad:

Postavím se před zrcadlo do výpadu. Pečlivě si hlídám postavení nohou. Přední noha musí správně stát na celém chodidle. Pas musím mít přesně vodorovně, abych si byl jistý, že se nebudu kývat.

Po dvou měsících pravidelného cvičení byl viditelný rozdíl ve stabilitě těla. Výrazně se snížil pocit ztuhlých svalů po delších trénincích a zlepšila se mi stabilita při běhu v terénu. V tu chvíli jsme do cvičení zařadili více posilování. O tom ale v příštím díle.

Článek vznikl ve spolupráci s fyzio klinikou Namao.cz

Leave a Reply