dm ženský beh Bratislava 2023 – když holky mají svůj velký den

Běhat v Bratislavě nás vždycky baví. Po jarním maratonu jsme se tu těšili zas a znova. Sice si to tu tentokrát Míša užil jen jako divák, zato já si tento ryze ženský závod, který vždy velmi rychle vyprodaný, vychutnala nejenom běžecky.

Zcela upřímně – úplně nevyhledávám akce určené jenom ženám. Jenže o tomhle každý mluvil a pěl ódy. Prý obrovská akce, kde běhají ženy bez rozdílu věku, skvělý doprovodný program a startovní balíček nabitý tak, že ho skoro ani není možné pobrat. Hmm, to zní fakt dobře – říkala jsem si.

Když jsem ještě dostala možnost dělat hrdou ambasadorku za Českou republiku, tak to opravdu nešlo odmítnout. Míša se tu těšil za našimi kamarády, kteří závod organizují a se kterými jsme se seznámili před rokem na Londýnském maratonu. Přijíždíme den předem, protože nás čeká slavnostní večeře s dalšími ambasadorkami a ředitelem závodů Jožkou Pukalovičem k zahájení eventu.

Mezinárodní ambasadorky závodu s ředitelem Bratislava Marathon Jožkou Pukalovičem
Jsme v gala. Jdeme na večeři.

Když jsme z okna našeho hotelu vykoukli ven, viděli jsme, jak se tu pilně staví startovní brána a koridor, stánky i celé zázemí, kterému vévodí obrovský stan, kde bude dm zóna pro ženy. Jsem zvědavá, co všechno v ní bude.

V den D ještě před snídaní vyzvedáváme moje startovní číslo i balíček. Je opravdu tak velký a když ho na hotelu rozbalím, tak celý stoleček je plný reálných kosmetických produktů, drogerie a také tyčinek a drinků, mám tu i skvělý foukací kartáč na vlasy. Hlavní partner, dm Slovensko  tedy tady na ženách vůbec nešetřil a že přihlášených teda bylo!  Nakonec jich prý běželo 3742! To už je teda pěkná účast a pěkné množství balíčků. Některé ženy poběží trať 4 km, jiné 10 km a pro ty, které neběhají je tu i Nordic Walking trať. Moc se mi líbí i disciplína, kdy můžou běžet dcery s jejch maminkami. Prostě vše se nese v duchu hesla závodu: Objevím svoje silnější já.

Co všechno ukrýval startovní balíček?

Po snídani jako hrdá vlajkonoška zasazuji českou vlajku ke startu a pak už mám čas se připravit a zafandit prvním startujícím na kratších tratích.

Nejprve prší, ale pak se počasí umoudřuje. Jdu do dm zóny zjistit, co všechno tu je – od vizážistů, kteří líčí, až po koutek s vlasy, dělají tu palačinky, dát si lze polévku, vyfotit se tu dá v insta a 3D koutcích, no je to fakt pecka.

Strávila bych tu dost času, baví to tu i Míšu ( je tu jídlo), ale musím se převléct a nachystat si věci na start desítky. V koridoru to vře, známý slovenský fitness guru tu hezky rozjíždí rozcvičku. Okolo mě se to hemží růžovými a fialovými tričky, no jde vidět, že tu jsou holky.

Foto: Getpica.com
Foto: Getpica.com
Foto: Broni Chrappa

Start a běžíme. Vím, že na deset kiláčků nemusím šetřit síly, ale zase že nesmím přepálit tempo. Dav v zatáčce běží hlava nehlava a tak jedna běžkyně padá, ale hned ji pomáhají na nohy. Trasu znám, vede z části okolo vody, podobně jako se tu běhá maraton. Bratislavu mám fakt ráda a pohled na Dunaj s vyhlídkovou věží UFO se prostě nikdy neomrzí. Držím si tempo, ale nedívám se na hodinky a běžím jen podle pocitu.

Foto: Getpica.com

Po mostě se dostáváme na druhou stany řeky a běžíme v Petržalce, kde trénuje hodně běžců, jelikož tu je dlouhá, táhlá rovinka, kterou však lemuje příroda a je moc hezká. Zbytek trasy se zase napojuje na známá místa z maratonu. Pod mostem jsou bubeníci a jejich rytmus dodává energii. Teď vím, že musím vyběhnout nahoru na „zelený“ most a pak že už to půjde jen dolů.

Foto: Getpica.com

Tady už se nemůžu šetřit, že už je to jen kousek. Makám a do cíle vbíhám s časem 47.59. Není to moje nejrychlejší desítka, ale pomalá jsem taky nebyla. V cíli mi fandí Míša, objímáme se a je to moc hezký pocit. Běželo se mi hezky a užila jsem si to. A tady ta atmosféra! Je krásné sledovat jiné běžkyně v cíli. Emocemi to tu jen překypuje. Každá z běžkyň má svůj příběh a objevila svoje silnější já. Občas dostanu dotaz, proč běhám závody, když vím, že nevyhraju. Právě pro tohle, protože ten pocit v cíli, to prostě musíte zažít, abyste to pochopili.

Foto: Getpica.com
Foto: Broni Chrappa

Moje resumé?

Fantasticky zorganizovaný závod, který si po všech stránkách užije každá holka. Upřímně, je mi líto, že chlapi něco takového taky nemají. A jestli můžete, s přihlášením na další rok neváhejte. Startovné je totiž vyprodané raketovou rychlostí.

Děkuji, že jsem mohla součástí tak krásné běžecké akce. Více n www.bratislavamarathon.cz

S našimi slovenskými přáteli: Peťkou a Jožkou Pukalovičovými, kteří závod organizují

 

Leave a Reply