Rozhovor s Václavem Krejčíkem: Proč i Zátopek pracoval s dechem a trénoval s jeho zádrží?

Dech je jednou z nejdůležitějších životních funkcí. Bez něho nevydržíme ani pár minut. Nedávno jsem byla u známého jogína Václava Krejčíka v jeho Energy studiu na workshopu právě o síle dechu a zjistila jsem, že díky správnému praktikování budu nejenom méně ve stresu, ale budu také zdravější a bude se mi ještě lépe běhat. Proto jsem Vaškovi položila několik otázek: 

Vašku, ty, jako instruktor jógy často pracuješ s dechem. Proč se na něj více zaměřovat a proč je potřeba ho nějak „ovládat“?

Když jsem s jógou začínal, vůbec jsem neměl potuchu, o čem to vše je. Jen jsem ji začal cvičit. Postupně se začaly otevírat zákoutí, které se ve mně otevíraly. Jedním z nich byl i dech, kterému jóga dává velkou pozornost. A já se mu začal věnovat více. S ním přichází energie, s ním odchází únava, s ním se mysl pročišťuje, s ním tělo žije…a tak bych mohl pokračovat dál a dál… A proto je vhodné se mu víc věnovat. I zcela prosté uvědomění dechu během dne, v různých situacích, nebo emocionálních stavech vše promění. A musím říci, že v náš prospěch. Tak proč se mu tedy pak více nevěnovat, že?

Může člověk dýchat špatně? Jaké jsou chyby v dýchání obecně?

Člověk se naučil dýchat mělce, povrchně a díky přílišnému přetížení, nebo nepoužívání těla, špatně. Často vidím na lidech, že zvedají ramena při nádechu, že pohybují hrudníkem nahoru, nebo ještě hůř…že stahují při dýchání i při cvičení břicho a vydávají to často za zpevnění střed těla. To je takový průser.

A je to jiné u sportovců?

Sportovci potřebuji pro výkon vždy víc dechu. Jediné, co z mojí vlastní zkušenosti mohou doporučit je, aby člověk zkoušel i v zátěži dýchat nosem – pokud do jde. Jde to, ale dle mojí zkušenosti, dlouho. Při rychlých akcích/ výkonech však tělo řekne o dech ústy. Ale to je jen v málo případech. Proto si myslím, že postupné vedení se v tom, že zkouším krůček po krůčku dýchat nosem, je cestou ke zlepšení výkonu.

Často se i u běhání řeší, zda se nadechovat a vydechovat nosem. Jaký je rozdíl v dýchání pusou a nosem?

Ano, jsou to velice časté diskuse, a to nejenom u běhání. Jóga primárně dýchá nosem. Nos je místem očisty, oteplování, přípravy vzduchu, než vstoupí do plic. Je to i částečně překážka, která slouží ke zpomalení dýchání a nám nejde o to si “vydýchat” vzduch, ale jde o to, naučit se šetřit energii, tedy i zmírnit přístup kyslíku a umět si poradit s oxidem uhličitým. To je právě super. Naučit se hospodařit s málem – to je cíl jógy, a to je cíl, i když dýcháte nosem a ještě zkoušíte mít kvalitní výdech. Často dochází i k zadržování dechu – pozor! Vědomému. Metody jako jóga, Wimhof, Butějko – jsou pro sport velice přínosné a učí nás pracovat v těle s CO2 – zvyknout si na něj. A můžu uvést i Zátopka – často běhal v zádrži dechu. Nadechnul se a běžel…prostě neměl tolik kyslíku, ale měl dostatek CO2 a naučil se s tím pracovat. Donutil organismus – tréninkem si zvyknout na zhoršené podmínky.

Myslíš si, že i pro běžce jsou důležitá nějaká relaxační a dechová cvičení? Vždyť přece víme, že běhání krásně samo o sobě čistí hlavu.

Já sám jsem sportovec, jsem bývalý atlet. Běhal jsem překážky, sprinty a pak maximálně 3000 m. Běh a jakýkoliv sport vyčistí hlavu, je to super meditace. Ale je tam stále ten “výkon”. A ten si žádá energii, která je pro něj spotřebována, jinak byste výkon podat nemohli. A relaxace a dechová relaxace je bez výkonu. Je to zastavení se, které je nutné k obnově energie. Můžeme si myslet, že nepotřebujeme odpočívat…ale má odpověď je jasná. Nesmysl! Každého ho to jednou doběhne, vím, co říkám.

Máš nějaké konkrétní tipy na dechové cvičení při stresu, které se dají dělat všude?

Ano, uvědomit si stres. Zastavit se. Dát si ruku přes pusu a nos (zacpat si pusu a nos) a nadechnout se ve stížených podmínkách. Nebo použít sáček pro nádech a z něho se nadechnout. Nebo si v duchu říkat: nádech, výdech, nádech, výdech… Jóga mám mnoho dalších postupů, ale toto jsou takové praktické i pro běžnou situaci použitelné. Také pomáhá mít třeba u sebe nějakou příjemnou vůni a ve chvíli stresu ji vzít a ovonět. Uvidíte…to dělá zázraky.

Jak patří jóga k běhu? Co může běžcům dát za benefity?

Naprosto. Celkové protažení, posílení, funkčnost, zlepšení výkonu, dobrá regenerace. Já myslím, že běh a jóga by měly být nerozlučné misky. Jógíni by také mohli popoběhnout, aby srdci dali to, co jim dávají běžci. U obojího se to vzájemně potkává u plic. Ty kvetou z každé aktivity.

Když s jógou začínám, tak co bych měl vědět? Jak si vybrat lekci, instruktora, co ze začátku nedělat za chyby?

Přijít. Zkusit. Vybrat si lekci pro začátečníka. Zbavit se strachu a stresu, že bych při cvičení měl něco zvládatnou, vypadat dobře, nebo…to si myslím, že u běžců je malinká překážka – podat výkon. Ano, výkon v józe je také, ale není to primární. Tady není start a cíl. Je je cesta, ve které sledujeme, jak reagujeme, jak dýcháme, jak fungujeme. A to je krásné. Ale i běh je vlastně cesta…tedy zase to obojí stejné. Určitě stačí na začátku vnímat, jak člověk stojí, že plynule dýchá a zkouší si to užít. Nic víc netřeba.

Jak u jógy vydržet? Měla by se praktikovat každý den?

Je fajn zvolit jógu jako start dne. Dvacet minut protažení a nastartování, co víc si přát. Ideální je ráno, když člověk vstane. Závisí to však na podmínkách, jaké člověk má. Jóga je fajn – kdykoliv, vždy má svou funkci. A ano – pravidelnost je třeba. Ale jak píšu, stačí dvacet minut v začátku 3x týdně a pak třeba přidat. Nebo to bude stačit a je to také v pořádku.

Co bys vzkázal běžcům, kteří stále s jógou váhají?

Že je to škoda, ale asi to tak má být. Má zkušenost je však jiná. Někdy je potřeba se trochu hecnout a donutit, vyzkoušet, protože váhání bere energii. Tedy teď o tom uvažuji, a jdu do toho, nebo to nechte plavat. Musím však říci, že benefitů, které jóga k běhu přináší, je opravdu hodně a už jenom – je to skvělá regenerace a  ta je nutná pro výkon. Tak přijďte a můžeme se potkat.

Vizitka Václava Krejčíka

Jógový instruktor a lektor, specializuje se na power jógu. Je majitelem jógových Energy studií a vzdělávací Power Yoga Akademie. Vydává knížky, časopis Jóga Dnes a jiné publikace o józe, vede i online lekce jógy i meditací. Rád cestuje, jeho oblíbenou zemí je Indie. Více informací najdete na vaclavkrejcik.cz a na energystudio.cz

Foto: Dušan Štraus a archív Václava Krejčíka

Leave a Reply