Otestovali jsme: New Balance FuelCell SuperComp Trail – když i v terénu chcete rychlost

Běhání v přírodě je prostě naše vášeň a k té pomůžou i dobré trailové boty. Těch jme už proběhali spoustu, avšak tyto byly první, které běhu v terénu díky karbonovému plátu dodají extra rychlost. Jak obstály v testu? Jsou jenom rychlé nebo i podrží na technických místech?

Když běhám v přírodě, není to až tak o rychlosti, ale když běžím zajímavý trialový závod, tak to pak ano. Třeba na polském, velmi běhatelném závodě ultra Lemkowyna se každý rok zlepšuji a také dobré boty můžou k výkonu pomoct. Asi by tyto závodní střely do terénu ještě více než já ocenil Míša, ale na jeho „sloní nohu“ bohužel velikost neměli.

První seznámení

Když se mi boty FuelCell SuperComp Trail dostaly poprvé do rukou, zaujal mě výrazný oranžový design se žlutými tkaničkmi i to, jak jsou lehké. Přední část boty Toe Protect je uzpůsobena tak, aby chránila prsty. Ploché tkaničky se  dobře vážou a nerozvazují se, přesto na závody doporučuji uzly dva. Síťovaný svršek je pevný, ale přitom velmi prodyšný a když se vám do bot dostane voda a bahno ( jako mně při přeběhu bažinou na závodě Šutr na Šumavě), tak pak velmi rychle vyschnou a vy nemáte pocit, že máte nohy v bazénu.

Rychlost v první řadě

Podešev kombinuje dvě technologie – pěnu FuelCell, na kterou jsem zvyklá z New Balance silničních bot, ve kterých jsem proběhala třeba maratony v Londýně nebo ve Valencii. Navrací energii a dodává i tralovému běhání lehkost a příjemné tlumení. Druhá je technologie Energy Arc s karbonem, která nakopává běh i na nerovném povrchu a dává mu rychlost.

Podrážka s Vibramem je plná výstupků, které fantasticky udrží na všech druzích povrchů. Největší křest přišel v mokrém lese po vydatných deštích. Tam, kde jiní běžci „plavali“ a klouzali, tak já jsem měla v botách velkou oporu – držely na mokrých kořenech, na kluzkém dřevu i na kamenech. Dávala jsem si zejména na dřevě pozor, ale nemusela jsem se bát. Boty si s tím poradily.

Moje dojmy

Tyto boty nejsou na běžné trailové běhání. I když jsou velmi pohodlné a běhá se v nich nádherně, beru si je na závody. Protože karbon je k tomu určený – s rychlým sporťákem také přece nejezdíte na nákupy nebo nerozvážíte děti do kroužků. Obstály při dlouhých bězích nad půlmaraton i při kratších závodech. Když jim dáte energii jsou jako střely, ale nezaleknou se ani náročných technických úseků. Pohyb v nich je jistý, jsou stavilní a měla jsem pocit, že jsou mojí součástí.

Hodnocení

Pokud chcete v závodech terénu podat co nejlepší výkon, jděte do nich. Jsou rychlé, velmi hbité, pohodlné a přitom tak univerzální – zvládnou technicky vše. Úžasná třešnička na dortu pro všechny trailové nadšence, kteří chtějí podat co nejlepší výkon. Za to se ale také připravte na cenu jako za karbonové boty – tedy přes 5000 Kč. Sehnat se dají na www.newbalance.cz

Leave a Reply