5 chyb, které dělají běžci při běhání v chladných dnech

Přituhuje a někde už dokonce padá sníh. Běhat se ale dá po celý rok, i v tomto počasí, jen ke potřeba dodržet určitá pravidla. Čemu se vyhnout a co určitě nedělat? Jaké chyby tedy dělají běžci v zimě?

Nosí krátké ponožky

Jasně, krátké ponožky vypadají hezky a takový holý kotníček, zejména u běžkyň, je fakt sexy. Jenže mít nachlazenou achillovku přece nikdo nechce! Proto, když teploty klesnou pod patnáct, tak to chce vyšší běžecké ponožky nebo podkolenky, které Achillovu šlachu chrání. Není třeba už ani dodávat, že dlouhé legíny jsou také potřeba a že mezi nimi a ponožkami nemá být žádné holé místo, musí se překrývat. Dobře a neutrálně vypadá, když jsou ponožky černé, to nijak neovlivňuje vzhled žádného outfitu.

Nejdou hned do tepla

Častá obava při běhání v zimě? To se přece nachladím a budu nemocný! Jenže i při nízkých teplotách se tělo během zahřívá a pokud se správně oblečete, bude vám teplo. Samozřejmě, že když vyjdete ven před dům, tak vám chvilku bude zima, ale pak se rozehřejete. Jenže kamenem úrazu je, pokud se v průběhu běhu nebo po něm zastavíte. Při nízkých teplotách tělo velmi rychle chladne a pokud jste zpocení a mokří, tak to hrozí dvojnásob. Není proto i od věci nosit merino trika nebo ženy-běžkyně merino podprsenku, které hřejí, i když jsou mokré. A důležité je po běhu jít hned do tepla a protahovat se až v teple doma nebo třeba v chodbě domu.

Mají holý krk

Pokud jste náchylní na bolení v krku, ale i když tolik ne, vždycky by měl být i krk v teple. Od něho také hrozí nachlazení. Skvělá jsou proto běžecká trička se stojáčkem, která krk chrání a zahřívají ho nebo my máme moc rádi i funkční tunely, které zanechávají krk v teple. Pokud je fakt velká kosa a mráz, není od věci si pořídit tenký merino tunel.

Moc se navlékají

Ano opakujeme to už asi po sté a budeme to opakovat stále – pokud jdeme běhat, řídíme se snadným pravidlem: oblékni se tak, jako by bylo o 10 stupňů více. Prostě pokud je 10 stupňů, ještě stačí kraťasy ale raději podkolenky a větrovku. Pro pomalejší běh si ale raději vezměte dlouhé legíny. Myslete na to, že pokud se obléknete příliš, budete se moc potit, provlhne vám oblečení a prochladnete ještě více. O to více, pokud fouká vítr.

Zapomínají pít

Pít je potřeba. Bez ohledu na to, jestli je teplo nebo zima. To, že v zimě necítíme takovou potřebu pít, neznamená, že nemůžeme být dehydratovaní. Bez vody to prostě nejde. Proto se nezapomeňte před během napít a na delší běh si vodu vezměte taky, dejte si ale pozor, aby vám nezamrzla, až bude pořádný mráz. Pořiďte si raději izolovanou lahev. Pamatujte jen, že i tak po nějakém čase zchladne a zamrzne.

Leave a Reply