Otestovali jsme: atletické hodinky Garmin Forerunner 265 a 965

Stále dumáte, jaké hodinky na běh si pořídit, aby vypadaly dobře, ale zároveň byly funkční a jednoduše ovladatelné? Vyzkoušeli jsme takové, které budou (nejenom) aktivní běžkyně, ale i běžci milovat – Garmin Forerunner 265 a 965.

Když mi před časem donesl Míša novinku – Forerunner 265, řekla jsem si, že to jsou moc hezké hodinky. Jedny větší tyrkysové, druhé menší, růžové. Fajn, ale já jsem přece se svými spokojená a jiné mě zas až tak neberou, navíc nosím zásadně bílou barvu. Tento neutrální odstín se přece hodí jak ke sportovnímu, tak do na každý den, do práce i šatům. Navíc nebyly úplně dotekové, ale měly více tlačítek, než na kolik jsem zvyklá. Tlačítka mě prostě děsí. Chvíli oboje ležely v šuplíku a pak jsem si řeka, že je teda zkusím. Nejprve jsem nosila růžové a musím říct, že i když měly menší displej, tak na nich bylo všechno skvěle vidět.

Pak jsem zkusila tyrkysové. Tuto barva mám ráda, zejména na krabičkách mých oblíbených šperků. Myslela jsem nejprve, že tyto hodinky na sebe vezmu jen párkrát, jenže světe div se, ony se mi tak začaly líbit! Nejenže byly velmi nápadné – sklidila jsem na ně několik komplimentů, ale vůbec jsem nepřemýšlela, jestli se mi hodí k tomu či onomu outfitu. Ony se staly mojí nedílnou součástí. Ovládaly se neskutečně snadno a velmi intuitivně. Hned jsem s nimi byla sehraná. Sledovala jsem díky nim údaje o spánku (no moc na spaní s hodinkama nejsem zvyklá, jenže je to fakt jen o zvyku, a protože jsem ráno chtěla znát svoje skóre spánku a to, jak jsem unavená, tak to bez nich nešlo). Na menší, růžové jsem sice viděla dobře, ale tento větší displej byl ještě komfortnější, zvlášť, když jsem s nimi běhala traily na horách, kdy musíte dávat pozor, kam v terénu šlapete.

Co se mi na obou hodinkách nejvíce, ale líbilo bylo to, že mi hlavně suplovaly mého osobního trenéra. Můj problém je, že když mám zejména rychlostní a intervalové tréninky, tak nejsem schopná měřit si vzdálenost a čas, a ještě řešit co mám dělat, v té chvíli se soustředím jen na výkon. Proto chodím běhat s trenérem. Jenže toto všechno dělaly i hodinky. Byla to taková pohoda, mohla jsem se soustředit jen na běh a moc mě to bavilo. Daly mi vědět, kdy mám odpočívat a regenerovat, kdy makat. Čím více jsem je nosila, tím více bylo mou součástí a znaly mě.

Obrovskou výhodou byla výdrž baterie. Nabíjení jednou týdně při pěti trénincích – to pro mě byla opravdová úleva, až se mi občas stávalo, že jsem je rychle dávala nabíjet těsně před víkendovým během, kdy mi pravidelně hodinky ukazovaly poslední procenta. Stejně tak při ultra bězích jsme věděla, že když je nabiju před odjezdem, v klidu ty tři dny včetně závodu vydržím bez nabíječky.

Několik let jsme odolávala hodinkám s tlačítkovým ovládáním. Prostě mám ráda, když nemusím řešit co které tlačítko znamená. Jenže občas za deště se mi pak stávalo, že prostě hodinky nešly ovládat, nebo se mi smazala aktivita. To tady nehrozí. Kombinace dotykového a tlačítkového ovládání fungovala dokonale. Nakonec jsem si i na ta tlačítka zvykla a používala je zcela intuitině a to včetně ovládání hudby, kterou na silničních závodech poslouchám. Super je, že zvládnou jak Spotify tak přednahranou hudbu přímo v paměti.

No a i když jsem nosila obojí, kdybych si z nich měla vybrat, sáhla bych po větších. Prostě byly pro mne konformnější. Když jsem je pak po pár měsících testování musela po létě vracet, loučila jsem se s nimi jen velmi těžce.

Protože jsme si z počátku stěžovala na barvy, přinesl jednoho dne Michal na vyzkoušení model Forerunner 965, bílé hodinky s krásnou stříbrnou lunetou. Navíc s podporou grafických map. Jenže to už jsem si tak moc zvykla na tyrkysovou barvu. Že jsem je ani nechtěla vyzkoušet, a tak zůstalo jejich testování na Michalovi.

Michal:

Všechny tři hodinky jsou si velice podobné. 265 a 265S se liší hlavně velikostí. Jsou celoplastové, včetně lunety display kryje gorilaglass, u modelu 965 je navíc luneta z titanu a je použita o něco odolnější verze gorilaglass. Bílé ale i černé 965 tak vypadají opravdu prémiově. Jenže na ruce ani 265 nevypadají vůbec špatně a rozhodně nejsou nudné.

Hlavním rozdílem jsou grafické mapové podklady, které 265 nemají a navigace u nich probíhá pouze po slepé čáře, kdežto u 965 je trasa vyznačena ve skvěle viditelné mapě. Ta může navíc být ovladatelná dotekem i v případě kdy je ve zbytku systému dotek zakázaný.

Nezanedbatelným rozdílem je také téměř dvojnásobná výdrž baterie. Ostatní rozdíly pak představují další softwarové doplňky, které Garmin pro hodinky neustále rozšiřuje, jenže i ta základní sada která je v 265 rozhodně není osekaná.

Ve výsledku je tak rozhodování u funkcí zejména o tom, jestli potřebujete mapové podklady nebo ne a jestli je rozdíl výdrže opravdu tak důležitý. No a pro Soničku bylo rozhodování ještě snazší – stačilo, aby se na hodinky podívala a volba byla jednoduchá: tyrkysové a nebo nic.

1 komentář

  1. Zdravím, pořídil jsem FR265. Tlačítka na pravé straně (START/STOP, BACK) mají dvě polohy – musím je stlačit a pak ještě domáčknout. Když je pouštím, cítím, že cestou zpět tlačítka opět projdou oběma polohami. Všimli jste si při testování hodinek něčeho podobného? Řeším, jestli je to schválně nebo ne. Předem díky za odpověď. Michal

Leave a Reply