9 tipů, jak se konečně stát ranním běžcem

Přiznáme se na rovinu – i nám občas brzké vstávání dělá problém. Jenže když jdeme ráno běhat, začne den krásně – nabijeme se energií na mnoho hodin, zlepšíme si náladu, máme odtrénováno a taky nám zbude na všechno více času. Co na to tedy funguje?  

Tip č. 1: Nachystejte si všechno večer

Ráno bývají mnozí po noci ještě „přiblblí“ a dost pomalí – je to i náš případ. Mozkové závity nejedou na plné obrátky a tak je mnohdy těžké myslet i na obyčejné věci, jako co si zakousnout, vypít nebo si obout či obléci. Nachystejte si proto všechny věci večer předem na jednu kupičku – i včetně nabitých hodinek, mobilu  a klíčů. Pokud si před během něco malého musíte dát, smoothie si můžete umixovat už večer nebo si namočit vločky do vody. Lze i přednastavit i kávovar nebo čajovar, který se sám zapne a připraví teplý nápoj na čas, který potřebujete.

Tip č. 2: Jděte dříve spát

Pokud jste zvyklí spát určitou dávku hodin, tak to je správné a tuto délku určitě nezkracujte.  Prostě jen jděte spát dříve, než jste zvyklí. Je možné, že ze začátku vám to bude dělat problém, ale tělo si brzy navykne. Uvidíte, jak se vám bude vstávat lehčeji a snadněji. Navíc hodiny spánku před půlnocí, jsou zdravější a intenzivnější, než ty po ní. Opět je zde nejlepší ukládat se ke spánku vždy v přibližně ve stejný čas. Platí to i ve dny, kdy ráno běhat nepůjdete.

Tip č. 3: Vybudujte si návyk

Našemu tělu trvá 21 dní, než si na nějakou činnost zvykne. Proto i když se vám to ze začátku možná bude zdát každé ráno dost náročné, tak vytrvejte. Po třech týdnech přijde zlom a najednou budete cítit, že právě ranní běh je pro vás tím pravým a tělo ho pak bude vyžadovat. Budete po něm nabití energií a když vynecháte, budete se na něj přímo těšit. Ideální je ale běhat vždy ve stejný čas – plus mínus půl hodiny. Tělo má rádo pravidelnost a určitý řád.

Tip č. 4: Vezměte si na pomoc parťáka

Tohle skvěle funguje: domluvit se s kamarádem pevně na čas srazu. Nejlépe bez mobilu, protože vám pak nezbyde nic jiného, než vyrazit. Takto to dělá s oblibou Michal s kamarádem Martinem. Bydlí kousek od sebe a domluva na 6:30 u lesa je prostě zákon. Podobně pomáhá, když se domluvíme doma mezi sebou, že vyrazíme společně běhat ráno. Zazvoní budík a pak jeden vytáhneme z postele toho druhého, kterému se jinak fakt nechce.

Tip č. 5: Mějte více času „jen na sebe“

Pokud nejste příznivcem běhání s někým, bude ranní běh skvělým způsobem, jak lépe vnímat sám sebe. V brzkých hodinách bývá všude méně lidí a také aut, a tak určitá místa budou mít svoji specifickou atmosféru. Vy nebudete ničím rušeni a můžete ranní běhání pojmout i jako určitou formu meditace nebo čas na utřídění svým myšlenek nebo vymýšlení nových nápadů.

Tip č. 6: Nakopněte se energií

Michal ráno bez kávy neudělá ani krok. Ale pokud si připraví své italské espresso nebo australské flatwhite, najednou má energie na rozdávání. V tu chvíli může běžet klidně maraton nebo stovku a nejde zastavit. Každý to má ale jinak – někoho zase nakopne zelený čaj nebo kousek banánu či pár lžiček nějaké kaše – takto to má například zase Soňa. Někdo ale zase rád běhá úplně bez ničeho. Chce to vyzkoušet, co sedí právě vám.  

Tip č. 7: Vychutnejte si nádhernou atmosféru

Rána májí své kouzlo. Den se teprve probouzí, tráva je orosená, stoupá vlhkost, vše krásně voní svěžestí a vzduch je krásně čistý. Sluneční paprsky se prodírají nahoru, prosvětlují trávu a stromy. Ptáci cvrlikají a všude je nádherné světlo, které přes den nemá tuto jedinečnou barvu. A když vyběhnete třeba na nějaký pěkný kopec nebo na vyhlídku, nebudete tohoto jedinečného pohledu z nich určitě litovat.  

Tip č. 8: Běhejte do práce

Pomalu se začínají omezovat home office a kdo to má do práce pár kilometrů, jsou jeho vlastní nohy tím nejlepším dopravním prostředkem. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou – dostanete se tam, kam potřebujete a ještě přitom trénujete. Věci na převlečení si nechejte v práci už den předem nebo si je vezměte s sebou do batůžku na záda. Pokud to máte do práce daleko, zvolte třeba kolo. I když náš kamarád – ultra běžec Štěpán Dvořák (který několikrát přeběhl celou republiku) tvrdí, že jakákoliv vzdálenost do práce jde uběhnout. 

Tip č. 9: V horku unikněte „upečení“

Velkým plusem, který nás k rannímu běhání přesvědčuje zejména v létě, jsou tropické teploty. Přes den se  pak v horku dost špatně běhá a ani večer mnohdy neklesají. Kdežto rána bývají příjemná – den se probouzí a slunce teprve začíná svítit a není tak ostré. Bývá i vlhko, takže se dobře dýchá a běhání nebude to tak vyčerpávající a náročné.

 

 

Leave a Reply