Proč jsme nezkolabovali na ČSOB Bratislava Marathonu 2024

Jeden z největších běžeckých svátků na Slovensku láká čím dál více běžců. A není se čemu divit. Celý víkend je plný závodů i doprovodných programů pro malé i ty nestarší, k tomu fantastická organizace a neotřelá trať  slovenským hlavním městem. I letos jsme zde byli hrdými ambasadory za Česko. Jak se nám běželo a jak jsme se poprali s tak na začátek dubna nezvyklými tropickými teplotami?

Na první dubnový víkend vždy bohužel připadá několik zajímavých závodů – běží se půlmaraton v Praze, v Paříži, v Berlíně a také Bratislava. Tady v Bratislavě to ane není jen o jednom dni, běhu je zasvěcený celý víkend a závodů je tu hned několik – startují už v sobotu ráno: dětské běhy, minimaraton, Běh dobrých ročníků a desítka, v neděli se vždy běží půlmaraton, štafetový maraton a maraton. My si vybrali sobotní desítku – tu běžel Michal, protože hned v neděli ráno musel odjet na zkoušky Horského průvodce do Krkonoš a Soňa běžela půlmaraton.

Teploty byly na oba dny hlášené tropické. Pro tělo trošku šok. Ještě si pořádně ani nevychutnalo jaro a už to skočilo do léta. My přijeli už ve čtvrtek večer, kdy Soňa měla v Hubu přednášku pro ženy o líčení pro sportovkyně a pak jsme si užili běh s dámskou skupinou She Runs. Nejvíce jsme se ale těšili na naše přátele – organizátory. Pátek se nesl v duchu tiskové konference a večerního Running gala – slavnostního otevření v Zrcadlové síní Primaciálného paláce.

Naši přátelé - šéf Bratislava Maratihonu Jožka Pukalovič a jeho žena, skvělá běžkyně Peťa Pukalovičová. Seznámili jsme se v Londýně maratonu.
Naši přátelé – šéf Bratislava Maratihonu Jožka Pukalovič a jeho žena, skvělá běžkyně Peťa Pukalovičová. Seznámili jsme se v Londýně maratonu.

Sobota začala opravdu být horká, to jsme už pocítili, když jsme ráno běželi Good morning run organizovaný  značkou New Balance a běžeckým klubem Love them. Rozcvičku a celý běh vedla Peťa Pukalovičová, naše kamarádka, skvělá běžkyně a hlava She Runs a Runology app.

Okolo oběda jsme pak hrdě nesli na zahajovacím ceremoniálu českou vlajku.

Foto: Bratislava Marathon

Ve čtyři startovala desítka a Míša se na ni těšil, startoval spolu s Lenkou, která vyhrála startovné v naší soutěži. Věděl, že běžet naplno nemůže, že musí šetřit síly na zkoušky a o to více si to užil. V ceně startovného pak byla také sobotní pasta party, a tak se kopa skvělých těstovin po závodě a carbo loading před půlmartonem dost hodil. Při představě, kolik těstovin se muselo pro tak velké množství závodníků uvařit, jsme si to ani neuměli představit. Tento rok prý startovalo ve všech závodech 14 000 lidí!

Sonin půlmaraton

Bratislavská trasa mi vyhovuje, loni jsem si tu dala svůj osobáček, to ale taky o dost větší zima – pouhých sedm stupňů nad nulou. Vždy, když v nové sezóně přicházejí první teplé dny, tak s tím zpočátku dost bojuji a než si tělo navykne, tak mi to dává dost zabrat. Organizátor už dopředu dával na sítě, ať hodně pijeme, málo se oblékáme a nezapomínáme na ochranu hlavy atd.

Setkávám se před startem s kamarády z Prahy a společně jdeme do jednoho ze tří koridorů. Každý z nich startuje v jinou dobu proto, aby se trať neucpala. V devět ráno je ještě vzduch a teplota ok, což se hodí na dlouhý začátek po rovné třídě. Potkávám kamarádku Marušku Kunstátovou, která běží maraton a prohodíme pár slov. Běží se mi dobře, ale tím, jak jsem hodně ráno pila, se mi chce na záchod. Přesto piju na každé občerstvovačce co 2,5 km a osvěžuje mě i kropení od hasičů. Na pátém kilometru prostě musím do toiky, ale zdrží mě to jen chvilku. Teplota začíná stoupat a už kolem 9.45 je devatenáct stupňů, ale zchlazuji se houbičkou s vodou, namáčím si jí kšiltovku a to hodně osvěží.

Foto: Getpica.com

Probíháme centrem a tady je na co koukat. U Michelské brány vytahuji mobil a rychle si dělám selfíčko, ale přitom dávám pozor pod nohy, protože na kostkách se dá velmi dobře zakopnout.

Foto: Getpica.com

Foto: Getpica.com

Vedro je, ale jsem překvapená, že mi to nijak nevadí. Piju opravdu na každé občerstvovačce a divím se, že moje sněhově bílé běžecké boty jsou i při průběhu mokrými místy téměř nezašpiněné. V Praze by byly už šedé, to vím ze svatby. Pak přichází dlouhá rovinka okolo Dunaje, kde v opačném směru běží už rychlejší běžci. Je aspoň na co koukat. Dávám si zase trochu gelu, je skvělé, že je tu mají na občerstvovačkách a že si ho můžu dát kdykoliv, protože se nemusí zapíjet. K tomu  je tu na trase osobní fandění, děkuji moc! Jak mi to vlilo novou energii do žil!

Foto: Getpica.com

Přebíháme Starý most, odsud je krásný pohled na Dunaj a na Bratislavský hrad. Těším se na seběh do sadů Janka Kráľa, kde trasu v krásném parku hezky stíní stromy, mám to tady moc ráda i na procházky. Na otočce pod UFEm vím, že už se cíl blíží. Dobíhám sice ne v čase osobáku, ale spokojená jsem.

Foto: Getpica.com

Na to, že jsem neustále pila, byla na záchodě, svlažovala se, to není zas tak špatné a v tomto vedru už vůbec ne – hodinky mi ukázaly 1.51.57 ( čas na úvodní fotce nesedí, startovala jsem až z druhého bloku) . Na krk mi věší krásnou medaili a ještě pak si dám další spršku, protože vodou tu ochlazují i všechny finišery. Beru si jablko, tyčinku, vodu a Birell a čekám pak na kamarády z půlky a maratonu, se kterými si pak blahopřejeme a jedeme společně do Prahy.

Naše resumé?

Bratislava má opravdu vychytanou organizaci, o tom svědčí i to, jak skvěle vše nachystali a komunikovali se závodníky ohledně horka, takže i tak náročné podmínky se daly zvládnout. Trať není vůbec nudná, uvidíte na ní velké množství památek, při maratonu se běží dvě kola. Součástí startovního balíčku je finišerské tričko, medaile a kupón na pasta party. Pokud se do Bratislavy chystáte z naší vlasti, určitě doporučujeme tu jet na prodloužený víkend, město je zajímavé a dá se tu podniknout plno výletů a zajímavých doprovodných akcí – třeba History run, kdy s průvodcem běžíte po krásách Bratislavy. Doufáme, že jsme vás přesvědčili a moc neváhejte, nové registrace jsou už otevřené na příští rok, na jubilejní 20. ročník. Zapište si tedy datum 6.4. 2025!

Děkujeme Jožkovi, Peťoví, Péťe, Broňce, Mišovi, Kice a dalším skvělým lidem z týmu a všem dobrovolníkům za tak krásný zážitek a že jsme mohli být zase za Česko hrdými ambasadory a vlajkonoši. Když závody děláte s nadšením a se srdcem, tak to jde opravdu cítit. Více informací o příštím ročníku najdete na www.bratislavamarathon.sk

2 komentáře

  1. Soni, super článek! Letos jsem si v Praze vyzkoušela svůj první půlmaraton a myslím, že jsi mě inspirovala příští rok si vyzkoušet i ten v Bratislavě. Už jsem se i koukala na to přihlášení 😇😅

    1. Author

      Evi díky moc. Určitě ho oba doporučujeme a super je i v září v Bratislavě DM ženský beh.

Leave a Reply