Komprese – pohádka, nebo skutečnost?

O kompresi jsem slyšel mnoho zvěstí, od zázraků v podobě zlepšení výkonu, zázračné léčby zranění až po naprosté opovržení. Proto jsem se již před dvěma lety rozhodl vyzkoušet kompresní podkolenky.

Prodavač mi nejprve pečlivě vysvětlil, jak si je správně oblékat, aby vůbec měly nějaký efekt a nezpůsobovaly problémy. Potom mi teprve jedny prodal. Při jejich prvním navlečení jsem měl zvláštní pocit. Nebyl nepříjemný, jen se jednalo o nezvyklý pocit stažení lýtek. Při běhu jsem pak vnímal, že se mi svaly méně otřásají. Co jsem necítil určitě, byla „nová síla“ a po uběhnutí prvních pár kilometrů jsem také žádný rozdíl nezjistil.

Sám na sobě jsem zkoušel běhat různé vzdálenosti s a bez kompresek a ten skutečný rozdíl se projevil až při delších výbězích a v závodech nad deset kilometrů. Zjistil jsem, že pokud mám kompresní podkolenky, daleko později mi začínají tuhnout nohy a daleko méně mě přepadají křeče. Proto jsem si začal o kompresi něco zjišťovat.

Jak vlastně funguje?

1) Zpevní sval

Funkce, která není primární, ale všiml jsme si ji sám jako první, je zpevnění svalu. Díky kompresi se méně otřásá a díky tomu se také méně poškozuje. Tento efekt jednak dokáže zkrátit regeneraci, ale umí také pomoci třeba při běhu z kopce, kdy jsou otřesy mnohdy tak silné, že nemůžete jít s rychlostí na maximum.

2) Dostane krev dovnitř svalu

Tato funkce je velmi důležitá a zajistí lepší prokrvení svalu. Díky kompresi neprotéká krev povrchovými cévami, ale těmi uvnitř svalu. Díky tomu je nejenom lépe zásobený kyslíkem a živinami, ale odvádí se z něho také toxické látky, které způsobují zmiňované tuhnutí.

3) Snižuje otoky

Vím o sobě, že často odfláknu rozcvičku nebo protažení  a občas také přepnu síly. Díky tomu jsem měl tu čest s natrženým lýtkovým svalem. Když se mi to stalo, málem se mi zhroutil svět, počítal jsem, jak dlouho nebudu moct běhat. Naštěstí jsme si hned po zranění oblékl kompresky a zůstal v nich ve dne v noci několik dní. Díky kompresi tak nevznikl na noze otok a krev proudila tam, kde měla. Lékař mě pak pochválil a konstatoval, že jsem si takto zkrátil rekonvalescenci o několik týdnů.

Pokud se něco takového stane i vám, v první řadě vše proberte s lékařem. Já měl štěstí, že zrovna u mně vše zafungovalo zcela ideálně, ale může se stát, že jiné zranění bude vyžadovat rozdílnou léčbu.

Co jsem vyzkoušel?

Sám už dnes vybíhám bez kompresních návleků nebo podkolenek jen výjimečně. Vyzkoušel jsem několik značek, se kterýma jsem byl spokojený, CEP, Salomon, ale nakonec jsme se rozhodl být patriot a používat českou značku Royal Bay. Nejčastěji mě tak uvidíte v kompresních návlecích.

Jak si vybrat ty správné?

Není to lehké, ale výrobců dobrých kompresních návleků a podkolenek není mnoho. Dejte si pozor, aby výběr velikosti nebyl podle velikosti chodidla, ale obvodu lýtka v nejširším místě. Dalším indikátorem je, že výrobce se na kompresní oblečení specializuje. Například Soňa dlouho běhala v podkolenkách kvalitní běžecké značky, ale necítila se v nich dobře. Zjistili jsme proč. Kompresky měly velmi silnou kompresi v lemu a ten bránil krvi dostat se pořádně ke svalu. Fungovaly jako škrtidlo. Jejich jediný pozitivní efekt byl v zpevnění svalu, bohužel vykoupený tím, že sval nebyl dobře prokrvený.

Stejně důležité je, aby vám byl prodejce dobře poradil, jak správně kompresky nosit a oblékat. Velmi pěkně zpracovaný návod má například zmíněný Royal Bay.

A jaký je výsledek?

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že kompresní podkolenky a návleky skutečně fungují. Neočekávejte, že z vás udělají vrcholového sportovce, ani že díky nim nezažijete zranění. Co ale očekávat můžete, je zkrácení doby regenerace a menší pocit únavy.

5 komentářů




  1. Dobrý den, děkuji za článek. Stručný se spoustou přínosných informací 🙂 Měla bych dvě otázky, jestli můžu: 1) budou mít kompresní návleky smysl, když budu běhat jen 3-5 km? Já vím, je to málo, ale nějak se začít musí 🙂 2) když by smysl měly, jakou velikost zvolit v případě, že budu mít obvod lýtka na hraně? např. vel. S má obvod 30-33 a M 34-37 a já budu mít 33,5? Raději větší nebo menší nebo koupit u jiného prodejce, který má jiné měřítko? Moc Vám děkuji. Pěkný den. P.


Leave a Reply