Co musíte vědět, když po zimě začínáte zase běhat

 A je to tady! Teploty stoupají a sluneční paprsky se hlásí o slovo. Že by byl hřích nevyběhnout? Ano, po zimním spánku se probouzejí i sezónní běžci. Jak se dostat opět do formy?

Nepřežentě to na začátku

Několik dlouhých měsíců bez běhu, tak to hned všechno urvat na začátku – to je největší chyba, kterou můžete udělat. Začínejte pomalu a pozvolna. Jak v rychlosti, tak v délce běhů. Není žádnou ostudou začínat indiánským během a v tempu, u kterého můžete mluvit. Pokud to vaše ego nedovoluje, domluvte se s někým a berte to ze začátku spíše jako hezkou jarní procházku, než čistý běžecký trénink.

Dočerpejte po běhu zásoby

Když doběhnete, abyste měli dostatek energie a tělo nebylo vyčerpané, napijte se a také tělu dejte najíst. Neměli byste pít ledovou, ale vlažnou vodu, do které si můžete přidat sladký sirup nebo regenerační rozpustný přípravek. Dobrá je i proteinová tyčinka, tvaroh nebo jablko. A nebojte se, po běhání neztloustnete (pokud nesníte třeba celý plech míša řezů), ještě dlouho po doběhu tělo skvěle spaluje. Když se nenajíte, tělo bude vyčerpané a nebudete mít síly na další trénink.

Správně se oblečte

I když už se při prvních slunečních paprscích může zdát, že je teplo a není třeba se tolik oblékat, je stále třeba myslet na to, že jenom co zaběhnete do lesa nebo foukne vítr, teploty se stále můžou blížit nule. Proto byste neměli zapomínat na vhodně zvolené oblečení:

Hlava a krk

Pokud už vás omrzela čepice, vezměte si na hlavu alespoň čelenku a na krk lehký tunel. Pokud bude tepleji, není nic snazšího, než je z hlavy a krku přemotat na zápěstí a když se opět ochladí, můžete je rychle znovu nasadit.

Hrudník

Neměli byste se sice příliš navlíkat, ale stále se hodí držet si tři vrstvy, jen podle potřeby druhou nebo třetí můžete nahradit lehčí vestou, Michal nedá dopustit na svoji oblíbenou z funkčního materiálu Polartec Alpha. Ta vám ochrání hrudník proti větru, ale nebrání v odvodu potu, naopak ho rychle odvádí dál od těla a nehrozí tak podchlazení.

Nohy

Objeví se první jarní paprsky a hned vidíme běžce s holými kotníky nebo koleny. Tak za toto jim brzy jejich tělo nepoděkuje. I když máme rádi kompresky i z jiných důvodů, tak v tomto období se obzvláště hodí i jako ochrana před prochladnutím kloubů a na kolena je dobré přetáhnout alespoň tříčtvrťáky. Prochladlé klouby jednak neplní správně svoji funkci, hrozí zranění, ale také se díky tomu více opotřebovávají a to se projeví až po pár letech.

1 komentář

Leave a Reply