Jak se oblékat v zimě? Vrstvit!

Když jsem začínal s během, oblékl jsem si bavlněné tričko, outdoorové kalhoty a fleecovou mikinu, tenisky na squash a vyrazil. Dal jsem tři kilometry, domů se vrátil zničený, totálně promočený a brzy jsem prochladnul. Nevzdal jsem to. Zanedlouho jsem si pořídil první funkční tričko a začal zjišťovat, jak to všechno funguje.

Základem oblékání v chladných měsícem jsou tři vrstvy:

První vrstva

Je transportní a slouží k tomu, abych nebyl promočený a zajišťuje mi optimální tepelný komfort. Proto se první vrstva vyrábí nejčastěji z umělých vláken, která odvádějí od těla vodu a přenášejí je do dalších vrstev. První vrstva je také většinou speciálně profilovaná tak, aby mezi tělem a látkou zůstávaly malé mezery, ve kterých zůstává vzduch, který tělo chrání před chladem.

Trochu jinak to funguje v případě merina – přírodní vlny. Ta je schopna zadržet teplo vycházející z těla a i když je mokrá, tak příjemně hřeje.

Druhá vrstva

Druhá vrstva je izolační, odvádí vodu ještě dále od těla a mezi ní a první vrstvou zůstává velké množství vzduchu, který opět izoluje od venkovního chladu. Mně osobně kombinace první a druhé vrstvy stačí až do teplot okolo pěti stupňů, pro rychlejší běhy a závody klidně i těsně pod nulu. Pouze se rozhoduji, jak silnou první a druhou vrstvu zvolím. Většinou to je funkční tričko nebo lehká funkční mikina.

Třetí vrstva

Je ochranná a je bariérou před větrem, deštěm a sněhem. Při běhu by neměla být příliš silná. Je třeba ji vhodně volit, podle konkrétních podmínek. Někdy stačí jen lehounká bunda. Mám jednu tenkou, jako pavučina a tu si rád beru na horské běhy. Když začne pršet, přijde vhod. Zajistí, že velké množství vody po ní steče, část sice propustí, ale to mě při běhu nevadí. Po dešti rychle uschne a já ji pak mohu sbalit do miniaturního balíčku a schovat do batohu nebo pásu. Obdobně ji používám při silném větru.

Pokud se ochladí, volím bundu silnější. Skvělé jsou kombinující více materiálů – zepředu chrání před mrazivým větrem, shora před deštěm a na zádech je prodyšná – to aby se voda mohla odpařovat.

Až když teploty začíná klesat více pod nulu, volím speciální fleecové oblečení. Vybírám si takové, které je přizpůsobené běhu a kombinuje více materiálů.

Třívrstvou technologii vymyslel Ander Bengtsson ze společnosti Craft v osmdesátých letech. Dneska už nabízí jednotlivé vrstvy i ucelené koncepty snad každý výrobce sportovního oblečení. Pokud jste zimomřivější, je lepší zdvojit nebo ztrojit druhou vrstvu, než volit příliš silnou vrstvu třetí. Když se budete oblékat tímto způsobem, můžete dodržet zlaté pravidlo a být si jistí, že vám při běhu nebude zima a neprochladnete.

 

Leave a Reply