5 tipů, jak běžecky využít svátky

Většina z nás má od Vánoc až po Nový rok volno. Jak nejlépe využít tento čas, aby se to pozitivně odrazilo na běžeckém výkonu?

Udělejte si plán

Volno je skvělé! Jenže ono se to nezdá, ale tyto volné dny pak prošumí mezi prsty jako nic a ani se nenadějete a máte po Silvestru. Proto ještě pořád je dobré udělat si na volné dny plán svých tréninků. Podle nich budete moct plánovat i dále – návštěvy, zábavu, další sport i lenošení.

Otestujte si vánoční dárky

Jako běžci jste jistě dostali běžecké dárky. To je skvělá motivace k běhání. Kdy jindy jít vyzkoušet nové boty, sporttestr nebo oblečení, než teď, kdy je dost času? A taková běžecká knížka – ideální čas, kdy si ji v klidu vychutnat a ničím nerušený si ji přečíst.

Dopřejte si čas na odpočinek

Když byla ve středu Soňa na svém pravidelném tréninku, trenér skupině popřál krásné svátky a řekl, že se nic nestane, pokud si přes svátky dáme volno a klidně týden běhat nebudeme. Měl pravdu. Občas není na škodu dát tělu úplný pohov – pokud cítíte, že to potřebuje. Ovšem s tím, že třeba vyzkoušíte jiný sport nebo i opravdu jen lenošit, ale nepřehnět to s přejídáním! A pokud trénujete, tak taková sauna nebo vířivka – to taky skvěle nabije.

Naordinujte si dlouhý běh

Zima je období, ve kterém by prim mělo hrát budování vytrvalosti. Rychlost teď není tak důležitá. Jednak nebližší závody budou až na jaře, a potom kombinace chladu a rychlosti to je nejlepší cesta ke svalovému zranění.

Co třeba teď dlouhé pomalé běhy spojit s výletem a objevováním nových míst? Pokud nechcete trávit na výletě celý den, zkuste zvážit alternativu – dvoufázový trénink. Rozdělit si běh na ranní krátký po probuzení, ještě před snídaní a odpolední nebo večerní o něco delší. S touto kombinací nebudete tak unaveni a uvidíte, jak vám bude chutnat snídaně.

Běžky a skialpy, zimní alternativa kola

Svůj sváteční trénink můžete oživit doplňkovým sportem. V tomto období zkuste běžky – dáte odpočinout kloubům. Horské výlety budete moct protáhnout na několik hodin, zapojíte celé tělo a tím pomůžete kardiovaskulárnímu systému a také plicím.

Pokud máte rádi rychlost a chcete si užít sjezd, vyměňte lyže za skialpy. Minulý rok to udělal Michal v Kaprunu a byl z toho nadšený. Efekt je podobný, jako na běžkách, zapojíte celé tělo. Navíc výšlapy do kopců dají pěkně zabrat, ale užijete si také rychlost cestou dolů. Nemusíte kvůli tomu ani do Alp. Dobré podmínky jsou u nás třeba na Dolní Moravě nebo hned za hranicemi v německém Grose Arberu. V ostatních zimních střediscích je dobré si situaci dopředu ověřit.

 

Leave a Reply