Jak jsme nabírali síly v maďarském Hévízu

Před časem jsem dostala čokoládu. Na obalu byl natištěný koupající se rozesmátý pár v jezeře mezi lekníny, v pozadí dřevěné budovy s věžičkami a nápis Hévíz. Zadala jsem si toto jméno hned do vyhledávače a potom, co jsem uviděla fotky, tak bylo hned jasné, že sem musíme jet! 

Bylo to přesně to, co jsme teď, na podzim, potřebovali. Oddechnout si od sezóny, od všech starostí a shonu a udělat si prodloužený víkend jen pro sebe. V maďarských termálech jsem už několikrát byla, ale toto největší termální koupací jezero na světě se nám oběma hned zalíbilo.

Cesta to ovšem není nijak blízká, malé městečko Hévíz leží jen kousek od Balatonu. Jenže to stojí za to! Jde cítit, že se jedná o lázně, protože centrum je upravené do každičkého detailu. Hned ve středu města, asi minutu od dvou hlavních ulic, je hévízské jezero, která má plochu 47 500 m2. V zimě se k němu dostanete dvěma vchody. Vybrat si tu můžete vstup na tři hodiny, ale i na celý den.

Přes bránu se chodbou dostanete do hlavní části, krytých lázní nad jezerem. Je tu příjemně teplo a velmi teplá je tu i voda. V hotelu nám půjčili plavací kruhy. Kroutili jsme hlavami, na co nám plavcům budou a pak jsme to pochopili. Když neplavete a jen ve vodě odpočíváte, kruh vás nadnáší tak, jako byste byli ve stavu beztíže. Připadalo nám, že od pasu dolů už „nejsme“.

Voda je vynikající pro sportovce – skvěle regeneruje svaly, působí na klouby a pohybový aparát, obsahuje totiž sloučeniny síry a nerostných látek. Vyvěrá v hloubce 38,5 metrů v pramenné jeskyni na dně jezera.

Doporučujeme vám ale i ve velké zimě vyjít ven – je to něco neskutečného! Od hladiny stoupá pára, jezero lemují stromy a atmosféru dotvářejí také plovoucí lekníny na hladině. My do vody vlezli, měla příjemných 24 stupňů, ale vylézt ven už bylo horší. Venku byla taková zima a přeběhnout bez županu je jen pro opravdové otužilce!

Po wellnessu nám pěkně vyhládlo. Pokud jste ale v Maďarsku byli, tak víte, jak výtečně tu vaří a zvlášť v našem hotelu Bonvital. Jedlo se tu formou švédských stolů a všem těm neskutečným pochutinám nešlo odolat, takže jsme pak byli skoro jako dvě koule.

Relaxaci jsme si ještě prohloubili, když jsme si v hotelovém spa dopřáli partnerskou masáž chodidel – bylo to tak dokonalé a uvolňující! Navíc velmi profesionální terapeuti pracovali s kosmetikou, které obsahuje výtažky z termální vody a zajímavá byla i masáž s pomocí termálního mýdla. To jsme si pak s sebou také odnesli jako milý suvenýr.

Nebyli bychom to my, kdybychom také nevyběhli. Protože je Maďarsko (až na pohoří Matra) skoro rovina, je okolí Hévízu jen mírně zvlněné a na trénink kopečků to moc není. Na druhou stranu dá se běžet krásně z Hévízu až k Balatonu, lesem to je pouhých 7 kilometrů. Jenže po cyklo výletě po samotném městě nám už moc času nezbývalo.Tak jsme vyrazili za západem slunce k nedaleké rozhledně. Bohužel ta je v zimě zavřená, ale ani tak jsme nelitovali. Z kopce byl krásný výhled na celé městečko. Protože je tady stále co dělat, někomu může stačit i pouhé oběhnutí jezera. Po místních stezkách lesem jsou to příjemné dva kilometry. Takže vzdálenosti si tu každý zvolí podle libosti: od ranního joggingu kolem termálního jezera, až po ultra s oběhnutím Balatonu.

Kromě běhu, cyklistiky a plavání nás zajímají i jiné sporty: v Maďarsku mají krásná golfová hřiště. Na jedno jsme tady vyrazili – v Zala Spring Resortu. Zjistili jsme, že jsou tady na hráčích ze zahraničí závislí a že na rozdíl od českých hřišť, kdy v některé dny není možné sehnat volný Tee time, tady se bát nemusíte. Součástí hry je zde zdarma driving range na rozcvičení, upravený jako na The Open. Připadali jsme si tu jako profíci. I teď, na konci sezony, bylo hřiště v dokonalé kondici. My si tak mohli v klidu vychutnávat hru. Nakonec nejen hru samotnou. Protože jako všude v Maďarsku, i v klubovně skvěle vaří, a my si tady dali nakonec úžasný čtyřchodový oběd.

Návštěvu těchto malých klidných lázní můžeme jen doporučit. Na rozdíl od Sárváru nebo Gyoru je tady naprostý klid. Pokud nejste milovníky diskoték, barů a večírků, je toto místo právě pro vás. My si odpočinuli, jako už dlouho ne.

Leave a Reply