4 důležité věci, bez kterých se v zimě neobejdeme

Běhání v zimě má svoje specifika a tak je důležité být dobře vybaven. Máme už z několika zimních otestováno, že toto opravdu potřebujeme a nesmí nám chybět:

Kvalitní čelovka

Soňa: Už několik let chodím pravidelně na běžecké tréninky s Jdu běhat. Naší nejčastější lokalitou je Stromovka. Jenže právě tam jsou místa, která nejsou vůbec osvětlená. Kdysi jsem myslela, že si vystačím z obyčejnou čelovkou za pár korun. Jenže mě tlačila na čele, bolela mě z ní hlava a hlavně jsem neviděla nic. Podle testu v časopise Run jsem si pořídila kvalitní malou čelovku Fénix. dala jsem za ni sice patnáct stovek, ale vyplatilo se. Svítila, netlačila. Můj výběr mi pak potvrdil i Michal, oba nedáme na Fénixy dopustit a běháme hlavně s nimi.

Michal: Výběr čelovky je hodně individuální záležitost. Někdo má rád co nejlehčí, jiný preferuje odolnost a maximální dostvit. Zapomeňte ale na nejlevnější čelovky ze supermarketu nebo tržnice. Čím dále častěji mají čelovky buď zadní červenou blikačku nebo reflexní pásek. Doplníte tak dobře i reflexní prvky na těle na které není dobré zapomínat.

Kompresky

Soňa: Často mi bývá zima od nohou, a tak ve velkém chladnu musím mít i teplejší kompresky. Mám oblíbené dvoje. CEP s merino vlnou nosím, když je sníh nebo je mokro. Když se totiž namočí, tak pořád hřejí a mně tak nechladí chodidla. Druhé jsou Royal Bay Thermo, jsou ze speciálního materiálu, který odolá i těm největším mrazům. Jsou dokoance tak teplé, že Míšovi v nich někdy bývá až horko.

Michal: V zimě běhám v kompreskách pořád, hlavně kvůli teplu, ale termo verzi beru spíše na lyžování, na běh si vystačím často i s těma nejlehčíma. Pokud ale teploty klesnou hluboko pod bod mrazu a jdu na dlouhý běh, jednoznačně sáhnu po zateplených.

Nákrčník

Soňa: Jako narozená ve znamení býky mívám často problémy s krkem – rychle se mi nachladí a pak mě bolí v krku. Jenže na běhání šálu nosit nemůžu, proto nosím funkční nákrčník. Nejvíce se mi osvědčil od značky Craft. Je totiž užší, než od jiných značek, takže mi hezky obepne krk a přitom skvěle odsává pot. Je jeden z mých největších pokladů, protože prý se už nevyrábí. Kdybych ho ztratila, je to pro mě velká tragédie, tak ho střežím, jako poklad.

Michal: Mám sice stejný jako Soňa, ale nejsem tak háklivý a tak jich střídám více. Výhoda je, že když si zapomenu čelenku ochladí se, tak nákrčník vytáhnu na uši a je mi fajn a taky ho někdy v mrazech používám přes nos, kvůli dýchání.

Zateplené kraťasy/sukně

Soňa: Když většinou doběhnu, tak místa, která jsou na mém těle nejvíce studené, jsou zadek a boky. Proto když je ta největší zima, nosím přes zateplené legíny ještě speciální termo běžeckou sukni. Krásně hřeje pozadí, má rozepínací zipy a tak nevadí žádnému pohybu. Já mám Kilpi, ale skvělou mají třeba u Craftu.

Michal: Jak mi nebývá zima na lýtka, tak na zadek – to je jiná. Vždy mám tři vrstvy a na tuto zimu jsem se vybavil ještě lépe, protože jsem nahradil klasické kraťasy zateplenýma z Polartecu Alpha od Salewy. Konečně si tak budu i v nejchladnějších dnech libovat.

 

Leave a Reply