Jak se připravit na první závod

Otepluje se, blíží se začátek sezóny a mnoho začínajících běžců vyrazí na svůj první závod. Někdo si vybral pětku někdo desítku, odvážnější nebo ti, kteří se třeba vsadili s kamarády u piva jdou rovnou na půlmaraton nebo maraton. Jak tedy svůj první závod zvládnout?

Dejte tréninku čas

Příprava se nesmí uspěchat, na pětku natrénujete za pár týdnů, možná byste ji zvládli hned, ale aby si byl člověk svým tělem jistý je minimum 3 měsíce pravidelného tréninku minimálně 3x týdně. Na půlmaraton pak minimálně o měsíc déle a na maraton už by neměl být trénink kratší než půl roku, a to jen za předpokladu, že jste na začátku v dobré kondici.

Trénujte pravidelně

Pokud to s přípravou myslíte vážně, pak jsou tři tréninky týdně naprosté minimum. Veďte si záznam o tom, kolik naběháte, za jak dlouho a jak se při tom cítíte. I když nebudete mít trenéra sami po čase z poznámek poznáte, jak na tom jste.

Pokud se vám bude zdát, že to nejde podle vašich představ, nenechte se odradit. Může to být chvilkové přetížení, nebo jen nemáte svůj den. V takovém případě zkuste pomoc kamarádů s podporou okolí to jde vždycky lépe.

Nepřehánějte to

Zejména pokud se chystáte na závod kvůli sázce nebo z hecu, budete mít tendenci stihnout všechno co nejdříve. Zklidněte hlavu a uvědomte si, že trénink se nedá ošidit. Každý máme své limity a můžeme trénovat jen tolik, abychom si neublížili nebo se nezranili. Stejně tak se nesnažte týden před závodem běžet vzdálenost nanečisto. Ničemu to nepomůže a vy se jen vyčerpáte. Abyste zvládli plánovaný závod, stačí většinou v tréninku zvládnout 2/3 cílové vzdálenosti.

Nebojte se říct si o pomoc

Nemusíte zvládnout všechno sami. V každém městě najdete několik trenérů, kteří vám dokážou pomoct. Pokud si s ním ale nebudete rozumět a vaše plány a cíle se budou rozcházet, hledejte jinde. Trenérovi musíte věřit a on musí být ochoten vás poznat, protože jenom tak vám dokáže správně navrhnout tréninkový plán.

Nežeňte se rovnou do extrémů

Pokud jste si naplánovali na začátek něco delšího, než pětku, zkuste na to jít postupně. Začněte pěti kilometry a postupně přidávejte. Za rok je závodů spousta a když chcete zvládnout maraton, měli byste před tím zvládnout desítku i půlmaraton. Nic vám neuteče.

Těšíme se, že se s vámi setkáme letos na závodech. Pokud se právě připravujete, stavte se za námi. Každý čtvrtek vybíháme z Mánesovy 63 v Praze na Vinohradech. Rádi vás podpoříme, nejen my, ale třeba i hostující trenéři.

Leave a Reply