Jak se rozběhat po zimním spánku

Když jsem při tréninku běžela přes pražskou Ladronku, vzpomněla jsem si, jak jsem tady před pěti lety začínala běhat. S běháním po pauze to mělo hodně společného. Jak se tedy na jaře do toho znovu dostat?

Nechtěje všechno hned dohnat

Ano, pár měsíců bez běhu a tělo si připadá, jako by snad nikdy neběhalo. Nechtějte proto vše hned najednou a začínejte pozvolna. Tělo si na nový pohyb i na zátěž musí zvyknout. Když mu toho na začátku moc naložíte, jenom si běhání znechutíte – bude vás bolet a budete jen zničení.

Hlavně pomalu

Na začátku to nepřežeňte s tempem. Mělo by být takové, abyste u něho mohli v klidu mluvit nebo si zpívat, říká se tomu „mluvící“ tempo. Když se u běhu budete při mluvení zajíkat, je jasné, že  tempo je moc rychlé a tak zvolněte. Nebojte se, na rychlost ještě určitě přijde čas.

Protahujte se

Věc, která je všeobecně známá, přesto ne každý ji dodržuje. Když doběhnete, nezapomínejte na strečink. Bez něho se vám svaly budou jen zkracovat a budou vás pěkně bolet. Protažení zabere jen několik minut, přitom udělá tolik důležité práce.

Myslete na regeneraci

Neběhejte hned za začátku každý den, ale dávejte si mezi tréninky den volna. Pokud máte příliš moc energie, proložte běhání třeba procházkou, plaváním nebo jógou. Skvělá je i na jaře sauna – posiluje imunitu a také uvolňuje svaly. A taková vířivka, ta taky vůbec není špatná.

Motivujte se

Důležité je mít nějaký cíl. Stačí jen malý – takový, abyste sami sebe motivovali. Tím může být i nějaký zajímavý běžecký závod, na který se budete připravovat. Buďte však při zemi a nevolte nic extrémně náročného nebo moc dlouhého.

2 komentáře

Leave a Reply