6 skvělých triků, díky kterým zvládáme běhat i v těch nejtropičtějších dnech

Běháte počasí navzdory? I v teplotách, které atakují třicítku? I my. Toto všechno nám pomáhá trénovat i v tomto žhavém letním období:

Tip č. 1: Běháme večer a pod stromy

Nejsme ranní ptáčata a tak jsou ranní běhy pro nás pasé. Teď nám ale vůbec nevadí jít si zaběhat i pozdě večer. Je dlouho světlo a slunce už tolik nepálí a nepraží, takže si trénink lépe užijeme a nejsme tak unavení. Třikrát týdně ale máme výběhy, které vedeme a ty začínají okolo šesté hodiny. To je plánujeme v místech, kde je dostatek stínu – v lesoparku nebo pod stromy.

Tip č. 2: Doplňujeme ztracené minerály

Při letním běhání si někdy připadáme jako v sauně a z našeho oblečení by se pot dal ždímat. Jenže s ním odchází také spousta potřebných minerálních látek. Je tedy potřeba doplnit nejen vodu, ale také minerály. Pokud bychom totiž doplnili pouze velké množství vody, hrozí nám přinejlepším křeče a bolesti žaludku. V horším případě škodíme celému organizmu, který ke své správné funkci minerály potřebuje. Proto je dobré namíchat si do vody třeba Isodrink klidně slabší, ale jako rychlá pomoc nám funguje skvěle.

Tip č. 3: Dáváme si zmrazit lahve

U nás v mražáku máme vždy plno namražených lahví od minerálky. Proč? Vždy si je vezmeme s sebou na výběh. Když je takové horko, tak se led velmi rychle rozpustí a po tréninku máme příjemnou, chladnou vodu, kterou nejen, že pijeme, tak se jí i poléváme. Lahve ale nenosíme s sebou a v ruce. Necháme si je v autě nebo v šatně. Nezapomeňte lahve vytáhnout včas. Voda by neměla být úplně ledová, ale jen příjemně chladná. Ledová voda dokáže opět způsobit křeče a bolesti žaludku.

Tip č. 4: Nejdeme do extrému

Když je opravdu šílené vedro, nic nelámeme přes koleno: zvolníme a neděláme příliš náročné tréninky – jako jsou intervaly nebo fartleky. Za každou cenu také neběháme příliš dlouhé trasy. Prostě někdy je fajn přizpůsobit běh dané situaci.

Tip č. 5: Kombinujeme běh s plaváním

Velice nás na to navnadil triatlonový kemp v Prachaticích. Jdeme běhat a s sebou do běžecké vesty si vezmeme plavky a ručníky. Zaběhneme si svůj okruh a doběhneme na bazén, kde si hodinu vždy zaplaveme. Je to velmi příjemné, osvěžující a nádherně zvládneme dva příjemné tréninky.

Tip č. 6: Pečlivě vybíráme, co si oblečeme

V obrovských tropech velmi záleží na materiálu oblečení. Některé značky mají přímo pavučinkové, tenké materiály, které velice rychle schnou, odvádějí pot a také příjemně tělo ochlazují. U kraťas volíme volnější střihy, které dobře větrají a místo podkolenek nosíme vzdušné funkční ponožky.

Foto: Zdeňek Zatloukal pro Nutrend

Leave a Reply