Výběr hodinek Garmin: Levné nebo drahé? Fenix nebo Instinct?

Jaké běžecké hodinky si mám koupit do hor? Proč bych si měl koupit tak drahé hodinky, když si můžu koupit levnější? Jak si je vlastně vybrat a na co si dát pozor? Ptá se mě na to pravidelně docela dost kamarádů. Protože jsem měl na dlouhodobý test hned dvoje hodinky Garmin, porovnám výhody těch nejlevnějších a nejdražších outdoorových hodinek.

Ačkoli jsem měl v testu hodinky Garmin Fenix 5X Plus bude to co píšu, v zásadě platit i pro Fenix 6X. To je tedy zástupce té nejvyšší třídy. Na opačnou stranu položím Garmin Instinct – nejlevnější outdoorové hodinky. Samozřejmě jde koupit i levnější GPS sporttester, ale některé funkce a odolnost nemají takovou, abych je mohl doporučit pro pobíhání po horách.

Začněme tedy tím, v čem se hodinky shodují a proč jsou oboje vhodné pro trailové běhání. Samozřejmě, oboje hodinky využívají k měření vzdálenosti a proběhlé trati GPS, oboje mají také optický snímač tepu a možnost připojit hrudní pás. Tedy základ, který využije každý sportovec bez ohledu na to, kde běhá.

Tady ale navíc u obou hodinek získává možnost navigace pro trase. Pro některé trailové závody doslova nutnost – zobrazení trasy v hodinkách mě na několika závodech výrazně pomohl, když jsem přehlédl značení. Stejně tak používám plánování trasy v počítači, když se chci vydat objevovat nová místa. Trasu pak snadno i z mobilu odešlu do hodinek a můžu běžet.

Zde přináší vyšší modely tři zásadní výhody:

  • Oznámení odboček. Už několik desítek metrů před změnou směru hodinky zavibrují a zobrazí směr odbočky a její vzdálenost.
  • TOPO mapa. Protože v základu je navigace po trase jen čára, musím si sledovat, zda se od plánované čáry neodchyluji a přesné místo odbočky se nehledá snadno. Fénix 5X 5(X) Plus a 6 zobrazují také podkladové mapy, a proto se výrazně lépe správná odbočka hledá. Je třeba mít ty ale nahrané ty správné mapy v hodinkách.
  • Hodinky s routovatelnou TOPO mapou umí vytvořit samy trasu ke zvolenému cíli, I když je mnohem pohodlnější naplánovat trasu v telefonu nebo počítači a do hodinek ji odeslat. V okamžiku nouze umí trasu naplánovat samy hodinky.

Oboje hodinky mají barometr, dokáží tak určovat nadmořskou výšku rychleji a za určitých okolností přesněji, než modely jen s GPS. Navíc díky tomu mohou na horách dávat bouřkovou výstrahu při prudké změně tlaku.

Společným jmenovatelem je také výdrž. Instincty vydrží bez zaváhání ultrazávody do 16 hodin, v Ultratrack režimu dokonce i téměř dva dny. Fenix 5X Plus pak zvládnou 33 hodin v základním nastavení a téměř 3 dny v UltraTrack. Pro většinu běžců tak nebude omezující ani kratší čas Instinctů.

Maximální odolnost. Oboje hodinky jsou připravené na extrémní zátěž. Na to odkazuje samotný vzhled. Fenix má kovovou spodní část pouzdra a lunetu. Působí díky tomu velmi masivně, odpovídá tomu i výrazně vyšší váha proti Instinctům, ty jsou sice celoplastové, plast je ale extrémně odolný. Splňuje dokonce standard MIL-STD-810G. Není se tedy potřeba obávat, že by něco nesnesly. Pro někoho může být srovnání 96 g Fénixů proti 52 g Instinctů jasnou volbou.

To jsou parametry, které oboje hodinky jednoznačné pasují do role ideálních pro outdoorové použití a ani s jedněmi neuděláte chybu. Ukazují také několik výhod Fénixů. Nejsou to ale všechny.

Jaké další papírové parametry můžou hrát roli pro rozhodnutí připlatit si za dražší model?

Funkce, která se objevila téměř přesně před rokem, ačkoli my ji testovali už o trochu déle, je GarminPay. To Instincty nenabízejí a musím říct, že já si tuhle funkci opravdu zamiloval. Nahrát do hodinek své platební karty a moct zaplatit i když zrovna nemám po ruce peněženku, to je zkrátka návykové. Zvykla si na to i Sonička a už ji to jednou zachránilo. Někomu se to může zdát jako zbytečnost, já na to ale nedám dopustit.

Další výhodou je hudba, a to jak MP3 tak podporují stažení playlistů ze Spotify a Derzeru. Pro mě to sice není až tak významný argument, jako pro Soňu, jenže hodinky s hudbou mají ještě jednu výhodu. Umí přehrát do sluchátek informaci o tempu a tepu i bez telefonu. Tady se pozastavím ještě nad jednou drobností: Instincty sice umí tyto informace přehrát prostřednictvím telefonu, jenže velmi zvláštním způsobem. Česky s anglickým přízvukem řeknou „Průměrné tempo“ a poté anglicky číselnou hodnotu tempa. To mě vždy s jistotou rozesměje.

O mapách jsem se již zmiňoval, jenže model Fenix 6X přišel s ještě větším displejem, a to posouvá mapy na o poznání vyšší úroveň. Zkrátka mít v hodinkách mapy je cool, ale když se pohybujete v neznámém terénu, je to i velká výhoda.

Podrobné sportovní metriky – pro někoho zcela irelevantní data, pro jiného základ přípravy tréninku. Fenixy zkrátka podávají mnohem více informací o tom, jak se vám daří, vypočtou VO2Max, stresscore, laktátový práh a spoustu dalších informací, se kterými se můžete chlubit, případně se s nimi naučit pracovat a uzpůsobit na jejich základě trénink.

Wattmetr – další z metrik, na kterou někdo nedá dopustit pro jiného jen číslo. Ve spojení s hrudním pásem dokáží Fenixy on-line informovat o aktuálně vynakládané energii. Pokud tedy víte, jaký je váš optimální výkon, můžete se snažit ho držet v tomto pásmu a zvládnout tak například běžet déle. Nebo lépe plánovat svůj trénink.

Connect IQ – s příchodem Fenix 3 přišel Garmin také se svým Appstorem Connect IQ. T9m se ze sporttesteru staly plnohodnotné chytré hodinky, pro které je možné naprogramovat téměř jakoukoliv aplikaci. Toto Instincty neumožňují a co v hodinkách není, už do nich nikdo kromě výrobce nepřidá. I přesto Instincty podporují notifikace z telefonu a například informace o počasí.

Snímač okysličení– funkce, která může pomoct v případě pobytu ve vysoké nadmořské výšce nebo při hypoxiterapii. Poznáte tak, jestli máte krev dostatečně okysličenou a jestli se tělo přizpůsobilo sníženému přísunu kyslíku. Nižší hodnota může také znamenat jiné problémy. Hodinky by tímto snímačem také mohly podávat přesnější informace o tepu, neboť tento snímač dokáže prosvítit tkáň hlouběji, než klasický použitý v Instinctech. Bohužel je malé procento lidí, na které pulzní oxymetry nefungují a já jsem jeden z nich. Takže ač jsem se snažil, tuto funkci jsem v praxi nedokázal pořádně vyzkoušet. Možná s novější citlivější verzí v nových modelech.

Jak si hodinky vedly v praxi?

Na běžecké hodinky jsem si zvykl tak, že je nosím prakticky pořád a Fenixy jsou zkrátka hezčí. Fungují také trošku jako statusové věc na jednáních. Kdo má Fenixy, je zkrátka in. Výhodou je snadná výměna řemínku. Takže občas nasadím kovový tah a jdu na jednání, kdežto na běh nasazuji silikonový v barvě, které se mi zrovna více líbí. Výměna trvá sotva pár vteřin. Oproti tomu Instnincty, ty brát někam na jednání, to je trošku připadat si jako chudý příbuzný. Je to OK, ale k obleku už se zkrátka moc nehodí. Navíc měnit u nich řemínky, to není na minutku a raději jsme to ani nezkoušel.

Jenže jsou to běžecké hodinky, a tak stěžejní je, jaké jsou při běhu. Tady se může pro někoho karta obrátit. Instincty jsou zkrátka lehké jako pírko a člověk o nich skoro ani neví. Proti tomu o Fenixech vím okamžitě – 100 gramů je zkrátka na ruce znát.

Pak přijde na pohled na displej. LCD transflexní displej u Fenixů je v klidu možná méně jasný než černobílý úsporný TFT MiP, který při běžném používání nabízí bezkonkurenční čitelnost bez podsvícení i šeru. Jenže když jsem vyběhl, ukázala se hlavní slabina Instinctů a to je velikost. Za světla ještě jakž takž, ale jakmile jsem vyběhl do lesa nebo se zešeřilo, na Instinktech jsem i s podsvícením viděl spíše šmouhy, než nějaká smysluplná čísla. Řešením je omezit počet zobrazených polí a zobrazit co největší hodnoty. Tento rozdíl se ještě znásobí při porovnání s Fenix 6X a jejich obrovským displejem.

Hodinky spolu sdílejí logiku ovládání, nabíjení a veškerá data se přenášejí stejným způsobem do Garmin Connectu, snad jen s tím rozdílem, že Fenixy to umí i bez telefonu přes WiFi, jenž v praxi to moc nevyužijete. Tady zkrátka není žádný rozdíl.

Jaké je tedy mé doporučení?

Téměř pro všechny běžné použití při sportu, jsou Instincty skvělé hodinky s perfektním poměrem ceny a výkonu. Kdo dosud neměl možnost zkusit Fenixy, nebude litovat a poslouží mu velmi dobře.

Pokud ale hodláte hodinky nosit celý den, máte rádi technické hračky, chcete si hodinky přizpůsobit svým potřebám, jsou jasnou volbou Fenixy.

Ne vždy je ale rozhodování takto černobílé. Naštěstí je tady mezi nejvyšším a nejnižším modelem dostatek možností po čem sáhnout. Od Forerunner 945 nebo 935. Fenix 5(S) (Plus). Já jsme ale rozhodnutý Fenix 6X a předpokládám, že mi podobně jako Fenix 3 pěkných pár let vydrží.

Leave a Reply