Odpovídá trenér: Největší běžecké mýty – pravda nebo lež?

Když potkáte Martina „Originála“ Levého, pak věřte, že vám svou pozitivní energií okamžitě zvedne náladu a že díky němu v tréninku vydáte ze sebe to nejlepší. Sonina trenéra z kurzů pro ženy „Jdu běhat“  a našeho kamaráda jsme se zeptali na mýty, se kterými se setkal asi každý běžec. Jak to tomu teda vlastně je?

Mýtus č.1: Pivo po doběhu je tím nejlepším ionťákem

Bohužel to není pravda. Tělo je nastavené na prioritní odbourávání alkoholu a proto se o laktát, který je po tréninku ve svalech, postará organizmus až později a díky tomu pak může být regenerace delší. Tedy z tréninku si svaly neodnesou tolik, kolik by mohly a to je škoda, pokud se chceme zlepšovat.

Mýtus č.2: Běhání není zdravé a ničí se jím kolena

Platí to, pokud máte nadváhu a běháte jen po asfaltu. Není to pravda, pokud máte dobrou objemovou botu a vyhledáváte třeba i měkčí povrch. Někdy stačí jen běhat krátké vzdálenosti. Běhání rozhodně zdravé je, jen se to nesmí přehánět.

Mýtus č.3: Když se neprotáhnu hned po běhání, je pak už zbytečné to dělat

Pravdou je opak. Je lepší se protáhnout až několik minut po doběhu. Svaly jsou rozhycované a připravené na další běh, i když si to často po tréninku hlava nemyslí. Je dobré je nechat chvíli zklidnit v mírném pohybu, jako je třeba chůze, či kývání tělem ve stoje a pak teprve začít protahovat. Pokud se dostaneme ke strečinku až několik desítek minut po doběhu, ve všech protahovacích pozicích musíte vydržet déle. Takže v klidu.

Mýtus č.4: Lépe zhubnu, když po běhání nebudu nic jíst

Toto neplatí. Stejné to je i pro běžce, kteří trénují  ráno nalačno. Po běhu musíme doplnit energii a k tomu nestačí jen sacharidový nápoj nebo minerální drink. Stejně, jako u auta nejde jezdit bez paliva, nemůže tělo podávat výkon bez jídla. Doplnit je potřeba i bílkoviny. Po běhu má tělo spálené zásoby a není to tak, že pokud se najím, tak tuk nezmizí. Pomalé a dlouhé tréninky jsou na hubnutí nejlepší, ale i po nich se člověk musí najíst a nemusíto být  hned několika chodové menu. Po lehkém tréninku stačí i banán.

Mýtus č.5: K běhání nepotřebuju trenéra, běhat přece zvládnu sám

Je to pravda i ne. K tomu, abych vyběhl, mi spostačí čas, běžecká výbava a chuť vyběhnout. Pokud ale chci běhat zdravě a stanovit si rozumné cíle, doporučuji si domluvit individuální trénink či skupinový trénink vedený trenérem. Ten mi může říct, co dělám špatně, co mohu zlepšit nebo na co se soustředit. Běhat sám pak může každý, kdo nepotřebuje další motivaci. Jinak je dobré vybíhat buď s trenérem nebo kamarádem, či stejně naladěnou skupinou běžců či běžkyň, jako třeba v Jdu běhat.

 

Leave a Reply