Co dělat, když pod stromečkem najdete sportovní hodinky?

Celý rok jste byli hodní, pilně jste trénovali. Na závodech jste dodržovali fairplay, a tak vám to chtěl Ježíšek oplatit a vy jste pod stromečkem našli běžecké hodinky. Obrovská radost přinese nejednomu běžci bolesti hlavy, protože hodinky odmítají dělat to, co byste si přáli. Naštěstí víme, co s tím.

Článek není podrobný návod, ale měl by navést správným směrem, pomoct s prvními krůčky a s hledáním, pokud něco nefunguje, jak má.

1. První zapnutí

Když hodinky vybalíte, máte většinou dvě možnosti: buď do hodinek zadat prvotní informace o sobě – jako věk, váhu, výšku nebo hodinky spárujete s mobilním telefonem, případně připojíte k počítači. Pro obojí potřebujete tu správnou aplikaci.

Garmin

Telefon: Carmin connect

Počítač: Garmin Express

 

Suunto

Telefon: Suunto

Počítač: Suunto Link

 

Polar

Telefon: Polar flow

Počítač: Flow sync

 

Coros

Telefon: Coros

Počítač: (ve vývoji)

 

Ve všech případech se u aktuálních modelů s počítačem komunikuje přes USB kabel a s telefonem pomocí bluetooth. S toho plyne nutnost hodinky s telefonem párovat. Naštěstí nám to výrobci usnadňují a možnost přidat hodinky se objeví ihned po tom, co v telefonu vytvoříte svůj účet v aplikaci.

Ačkoli po nás chtějí aplikace hodně údajů, potřebují je, aby byly schopny správně analyzovat data.

V případě připojení k počítači vás při párování hodinek aplikace vyzve k založení účtu taktéž. Pokud tedy chcete svá data analyzovat, nezbývá vám, než alespoň základní údaje o sobě aplikaci sdělit.

2. Hodinky ukazují špatný čas

Oblíbeným problémem po spuštění hodinek je, že neukazují správně čas a datum. Častokrát ani po spárování s počítačem, pokud se vám to stane. Nezoufejte. Vyjděte s hodinkami na místo, ze kterého je dobrý volný výhled na oblohu a v hodinkách spusťte aktivitu. Jakmile dojde k dohledání satelitů GPS, hodinky si seřídí čas a časovou zónu, což je nejobvyklejší důvod špatně ukazujícího času.

3. Jak dostat informace o běhu z hodinek

Jakmile máte nainstalovanou aplikaci a odběhnete první běh, většinou dojde automaticky ke se synchronizování hodinek s aplikací. Data jsou viditelná v aplikaci a případně na webu ve svém profilu. Jenže někdy se tak nestane. Pak je dobré zkontrolovat, jestli má aplikace povolený běh na pozadí. Jestli není telefon v úsporném režimu, není v hodinkách nebo na telefonu vypnutý bluetooth, jsou povolené datové přenosy, protože aplikace je jen prostředník a k zdařilé synchronizaci je potřeba mít připojení k internetu. Pokud ani poté nedochází k synchronizaci, obvykle pomůže ukončení a opětovné spuštění aplikace, zapnutí vypnutí bluetooth anebo zapnutí vypnutí bluetooth v hodinkách případně vypnutí a zapnutí hodinek.

Některé hodinky umožňují také synchronizaci přes wi-fi. To se hodí po dlouhém běhu, třeba ultra, kdy by přenos přes bluetooth trval dlouho. V takovém případě je možné si v hodinkách nastavit svou domácí, případně i hotelovou wi-fi a data přenést tímto způsobem. První nastavení ale bývá občas trošku krkolomné. Pokud vaše hodinky wi-fi nemají doporučuji dlouhé běhy (nad maraton) synchronizovat přes USB a počítač.

4. Spárování s oblíbenou aplikací

Běhali jste doteď s aplikací a chcete v ní své běhy sledovat i nadále? Nezoufejte, není potřeba kvůli tomu běhat zároveň s telefonem a samotnou aplikací. Většina aplikací podporuje propojení. Hledejte položku connection, nebo propojení a pod jméno nebo logo svých hodinek. Většinou je najdete, pokud ne, existuje skvělá služba tapiriik.com, s její pomocí se většinou najde cesta, jak data z hodinek dostat i do jiných aplikací, než jsou ty nejobvyklejší. Jen to chce někdy trochu vynalézavosti a propojení napříč dvěma třema aplkacema.

5. Hodinky informují o telefonních hovorech a zprávách

S tímto problémem se setkávají majitelé všech značek hodinek a všech telefonů. Důvodů je hned několik: prvním a nejobvyklejším je bezpečnostní opatření výrobce telefonu, který ve výchozím nastavení notifikace na bluetooth zakazuje. V nastavení bluetooth u spárovaných hodinek je možnost, která notifikace povolí. Případně zejména u telefonu s androidem je na vině opět známý problém s aplikací, která má zakázaný běh na pozadí. Projděte tedy nastavení bluetooth, úspor nastavení a nastavení notifikací přímo v aplikaci hodinek.

Toto je pět nejčastějších problémů s novými hodinkami, tak, jak jsem je vysledoval na fórech. Samozřejmě se můžou objevit i další. Hodinky s oblibou v prvních 14 dnech až měsíci trošku stávkují. Je proto potřeba je nechat si na sebe „zvyknout“. Zní to divně, ale je to tak. Setkávám se s tím často. Dnešní hodinky se totiž zpočátku opravdu přizpůsobují svému majiteli a tyto procedury můžou mít vliv na výkon hodinek. Je to daň za to, aby v budoucnu co nejlépe měřily a vypočítávaly správné hodnoty třeba o tepové frekvenci, kvalitě spánku a podobně. Pokud se setkáte s problémem, nebo si nebudete vědět rady, neváhejte se mě na cokoli zeptat, ať už tady pod článkem nebo na facebooku.

Leave a Reply