Otestovali jsme: Coros Apex sportovní hodinky z jiného světa

V posledních letech se svět sportovních hodinek ustálil na triu Garmin, Suunto a Polar. Bohužel nejprve usnul na vavřínech Polar a s vidinou toho, že na jejich měření tepu nikdo nemá a vlna GPS přejde a oni zase zdvihnou prapor. Následovalo Suunto s představou, že GPS stačí a nic nového nemusí vymýšlet. A tak v poslední době směr vývoje určoval Garmin. Naštěstí se ale stojaté vody začaly hýbat a na obzoru se objevil nový hráč – Coros.

Oproti jiným pokusům z poslední doby nepřišel s novinkami v podobě spousty funkcí, ale soustředil se zejména na kvalitu. Prvotřídní materiály, skvělé zpracování, odladěné základní funkce, jednoduché ovládání a postupné přidávání novinek. Tyto primární esence stačily, aby upoutal pozornost sportovců a začal se zabydlovat na jejich zápěstích. My jsme dostali možnost otestovat krátce po příchodu na český trh střední, dalo by se říct atletický model Coros Apex, a to hned ve dvou provedeních. „Pánském“ 46mm a „dámském“ 42mm velikosti.

Už od prvního okamžiku, kdy se nám dostalo do rukou balení, nám bylo jasné, že se jedná o prémiový produkt. Balení v pevné, přesně lícující krabičce, kde už její otevírání vykouzlí syčivý vzduch nasávaného vzduchu a lupnutí, po kterém na vás vykoukne přední strana hodinek, to je to, co člověku dá jasně najevo, že někdo chtěl, aby hodinky působily dokonale od samého začátku. Podobně, jako když otevíráte krabičku luxusního šperku.

Když jsem pak vzal hodinky do ruky a prohlížel si zpracování, můj dojem se jen prohluboval. Hliník, titan a safír – to jsou materiály pouzdra. Vše dokonale lícuje, dvojí zbarvení dámské verze pak dojem ještě podporuje.

Pohled upoutá jednoduchost. Pouhé dvě tlačítka, z toho jedno ve tvaru klasické hodinkové korunky, se kterou jde otáčet a pocit při něm opravdu evokuje kvalitní švýcarské automaty.

Korunka slouží k ovládání a nahrazuje hned 3 tlačítka pro pohyb nahoru dolů a potvrzení. V režimu mapy pak funguje úžasně jako zoom. Ovládání je to návykové a jakmile ho zkusíte, nejraději byste korunkou otáčeli tam a zpátky pořád.

Hodinky jsou multisportovní – zvládají bez problému běh, chůzi i plavání (jsou tedy také vodotěsné). Postupně přibývají další funkce. Poslední novinkou je třeba měření běhu na ovále, kde by měly podle nastavení délky oválu a volby dráhy naprosto přesně změřit vzdálenost, což se bude hodit zejména atletům. Ti pak dají přednost možnosti snímat tep s pomocí libovolného hrudního pásu s technologií ANT+. Pro ty, kdo hrudní pás rádi nemají, je tady dnes již standardní optické snímání.

Jak se hodinky chovaly v praxi?

Hodinky jsme testovali déle, než měsíc v různých podmínkách, od krátkých běhů po celodenní ultra. Možnost základního nastavení z aplikace v telefonu je velice pohodlná, i když bych dal přednost možnosti nastavit si více datových polí s poněkud jiným rozložením, jak jsem zvyklý z Garminů. Na druhou stranu oproti Suuntu tady byla plus lepší čitelnost.

V poslední době jsem si hodně zvykl na mapy v hodinkách, a tak mě trošku zamrzelo, že Corosy zatím nepodporují mapové podklady, jenže když jsem do nich nahrál trasu, byl jsem překvapený, jak skvěle navigace funguje. Rozdělení obrazovky na čtverce a označení zlomových bodů trasy šipkou, do toho velmi příjemné zbarvení usnadňující čtení trasy. To vše jako celek fungovalo překvapivě dobře. Navíc „plynulý“ zoom pomocí korunky dělal v přírodě při hledání trasy divy. V porovnání s Fénix 6X jsem tak neměl pocit, že při běžném použití o něco přicházím.

Dalším překvapením byla přesnost měření. Podle výsledků tras jsem mohl soudit, že k zpřesnění se používá také akcelerometr, a tak je výsledná informace překvapivě přesná. Co mě však doslova omráčilo, byla výdrž na jedno nabití. I při každodenním používání GPS nebylo problém nabíjení jen jednou týdně a po celodenním běhu s plně nabitýma hodinkami stále ukazovaly neuvěřitelných 70% baterie.

Jak je celkové ovládání velmi příjemné, je tady jediná věc, vyžadující trochu cviku, anebo pohrávání s nastavením a tím je zastavení aktivity. Protože otočná korunka vyžaduje zamykání, je potřeba si trochu zvyknout na správný postup vypnutí aktivity, zejména při závodě, kdy jsem zvyklý jednoduše odkliknout při proběhnutí cílovou čarou. Tady je potřeba si správný způsob nastavit buď na gesto delšího stisku nebo dlouhého otočení korunky. Jakmile ale získáte správný grif, nebude to žádný problém.

Co analýza dat?

Sportovní hodinky si pořizujeme, abychom si evidovali své tréninky a mohli analyzovat výsledná data. U Corosu s tím pomáhá velmi přehledná aplikace v mobilním telefonu a sponzorované statistiky ve službě Strava. Obojí funguje velmi pěkně. Překvapilo mě také, jak postupně hodinky zjišťovaly moji kondici a každým tréninkem zpřesňovaly informace a přehledy.

Pokud máte základní účet strava, povolí vám u aktivit z Corosů rozšířené statistiky, toho jsme si já bohužel neužil, protože používám stravu summit, kde všechny tyto údaje jsou vždy. Pro někoho to ale může být příjemný bonus.

Celkové hodnocení

I přesto, že hodinky neoplývají stovkami funkcí nad rámec sporttesterů, tak běžné funkce jako notifikace a přehledy v nich najdete. Naopak sportovní funkce mají odladěné a novinky přidávají postupně. Sice je u nich potřeba počítat s tím, že ty budou chvíli na doladění potřebovat, dělají to tak všichni výrobci, protože jinak, než v praxi se některé funkce vyzkoušet nedají.

Nejvýše ale hodnotím téměř dokonalé zpracování, kterému není co vytknout. Následuje vyladěnost sportovních režimů, a pak velmi příjemné ovládání. Pokud hledáte hodinky, které mají výdrž, vypadají střízlivě a přitom pěkně a nezaleknou se pořádného sportování, pak jsou Corosy Apex pro vás to pravé.

Leave a Reply