6 super tipů, které nám fungují v době karantény

Přes dva týdny jedeme v dost jiném režimu, než na jaký jsme normálně zvyklí. Jedno je ale jisté – nenudíme se a tento čas využíváme. Tady je pár věcí, díky kterým jsme více v pohodě:

Soňa:

Pracuji s hlavou

První dny karantény byly pro mne dost psychicky náročné. Cítila jsem úzkost, stres i strach. Čím víc jsem sledovala neustále zprávy, všechna média a dění okolo, tím to bylo horší. Pak jsem si řekla dost. Nemusím vědět o každém kroku a spekulace, co možná bude nebo nebude za několik měsíců mi taky nic nedají. Snažím se více vnímat přítomný okamžik. Hodně mi pomohly večerní relaxační online cvičení – od jogína Vaška Krejčíka. Třicet minut v klidu a s prací s dechem a já se pak cítila o tolik lépe! Vynikající je také program od Zuzky Klingrové proti úzkosti. Když mi bylo nejhůře, sahala jsem po Bachových květových esencích. Beru je už několik let a když cítím určité přepětí v těle, dám si pod jazyk kapky Urgency. Dokážou velmi rychle zklidnit. Výborně mi funguje i aromaterapie – mám speciální difuzér, který vydává jemnou vodní mlhu a který zdravě rozptyluje do vzduchu éterické olejíčky. Používám je v bio kvalitě a výborně mi fungují například směsi Spiron, Ganz Enspant od Priavery a ZEN od Pranarom.

Cvičím jógu i běhám

Jógu mám ráda roky. Nějaký čas jsem na ní teď zapomínala a od podzimu jsem se jí začala věnovat zase více. Dříve mi více vyhovovaly její energické formy – jako power jóga, ale teď moje tělo a mysl více chtěly něco více pomalejšího a jemnějšího, u čeho jsem si mohla odpočinout a načerpat energii. Jin a restorativní jóga, to bylo přesně to, co jsem potřebovala. Teď, kdy je více času, druhy jógy střídám a cvičím je v živých vstupech mých oblíbených instruktorů a studií. Myslím si, že nyní je velmi důležité podpořit tyto lidi a také studia, protože jsou v těžké době. Moc mám ráda cvičení Eka Joga Space  – s Irmou a Veronikou, Kubu Šambergera a Vaška Krejčíka z Energy Studia, Zuzku Klingrovou. Díky těm všem cítím progres, po každé hodině jsem pružnější, nabitější energií a mám i lepší náladu. Samozřejmě i běháme. O tom jsme psali v tomto článku.

Dělám si pořádek

Věcí, která mne už dlouho tížila, byl jeden pokoj v našem bytě. V tzv. bordeloidním pokojíčku bylo za ty roky, co tu bydlíme, tolik věcí (kola, golfové bagy a vozíky, lyže, běžky, snowbord, běžecká výbava aj), a nedalo se tam až ani pohnout. Přesně teď byla a je ta správná doba pustit se do toho, na co jindy v době, kdy jsme byli pořád pryč, cestovali a jezdili po závodech, nebyl čas a ani energie. Nakoupili jsme regály, věci ze země roztřídily, hodně věcí vyřadili a vyhodili, kola pověsili na zeď. Jaká to byla úleva! Jak se správně říká, úklid je zázračný. Uleví nejenom prostoru, energii, ale také vám. Stále nemáme 100% hotovo, ale pracujeme na tom, dokonce nás to baví a hlavně vidíme výsledky a to nás otivuje dál a zvedá nám i náladu.

Michal:

Hlídám si, co jím

I když v současné situaci snažíme cvičit a běhat, přece jen nechceme oslabovat imunitu, a tak je intenzita i doba tréninku nižší, než normálně. Proto si hlavně já musím hlídat, co jím. Dávám si pozor, abych to nepřehnal se sacharidy, protože v okamžiku, kdy všude okolo nás není dost dobrých zpráv, tak mozek má tendenci požadovat hromadu sladkého, aby si vše vynahradil.

Jenže je potřeba myslet také na doplňování minerálů a vitamínů, proto každý den jím co nejvíce ovoce a zeleniny. To mám přitom se zeleninou normálně problém, teď se ale snažím ji nevynechávat, takže když si dává Sonička k obědu jako přílohu brambor nebo rýži, já si místo toho dám jen dušenou zeleninu, nebo udělám čili s fazolemi, rajčaty a kukuřicí, to doplním ledovým salátem a čerstvými rajčaty. Snažím se v tom být co nejkreativnější, aby mě na zeleninu brzy nepřešla chuť. Protože to je ale pořád málo, snaží se do mě Sonča každý den dostat pořádnou nálož dalších doplňků na přírodní bázi: bylinné kapky na imunitu, vitamín D3, indický ženšen aswagandha a jiné potřebné látky.

Dokončuji věci, na které nebyl nikdy čas

Běžně jsme každý týden na nějakých závodech nebo cestách, a tak se snažíme urvat si kus času sami pro sebe. Logicky tak nezbývá čas na spoustu věcí. Co se dá odložit, odkládáme na „někdy“. Teď je ale to „někdy“. Věci, které potřebuji dokončit, můžu dotáhnout. Vývoj projektů, které stále nebyla ta správná doba a s nimi spojené patenty, doplnění chybějících prvků domácí automatizace a přeprogramování jejich funkcí. Každá dokončená věc mi krásně uvolňuje hlavu. Cítím se svobodnější a věřím, že v budoucnu se mi to vrátí.

Plánuji

Dokončování dávno zapomenutých úkolů a restů nám otevírá nové možnosti. Jindy se často vrháme do nových věcí po hlavě, bez velkého rozmyslu. Teď to můžeme změnit, proto plánujeme, co uděláme, až se situace uklidní. Připravujeme se na to. Každý okamžik, který dnes věnujeme tomu, co nás čeká, se nám zúročí a ušetří v budoucnu dvakrát více času. Proto už teď přemýšlíme nad projekty na příští rok připravujeme se, abychom pak měli čas navíc třeba na trénink, kterému se teď věnovat tolik nemůžeme.

Díky těmto šesti jednoduchým trikům, máme stále co dělat. To nás drží neustále nad vodou a pomáhá nám celou situaci zvládnout. Kromě toho se snažíme být v neustálém, alespoň virtuálním kontaktu s našimi rodinami a  přáteli a pomáhat s projekty #stopcovidcz a Data proti covid . Věříme, že společně to zvládneme!

Leave a Reply