10 věcí, jak se projevuje běžecký maniak

Poznáváte se? Ze začátku běhá pro radost, pro vyčištění hlavy, pro vidinu lepší postavy. Pak si ale jednou uvědomí, že je na běhání závislý. Jak se takový „šílenec“ projevuje?

1. Táhlý chodník raději běží, než jde
Je to nuda chodit a zbytečná ztráta času. Tak to do obchodu raději vezme sprintem, než se tam coural pěšky.

2. Ve sportovním obchodě si ho pletou s prodavačem
O nejnovějších kolekcích sportovního oblečení i bot toho ví tolik, že když když zajde prodávající do skladu, podá jinému zákazníkovi exceletní výklad o všech vlastnostech materiálu i mu vybere tu správnou běžeckou obuv.

3. Když míjí jiného běžce, ohodnotí jeho styl
S těma rukama to dělá špatně a viděla jsi, co dělaly ty nohy? Našlapoval špatně a ještě u toho měl vystrčený zadek – tohle si prostě nikdy neodpustí.

4. Dívá se všem na boty
A drží se hesla: ukaž mi, v čem běháš a já ti řeknu, jaký běžec jsi.

5. Čte jen literaturu o běhu
Detektivky, milostné romány, noviny? Nuda! Okamžitě pro nejnovější vydání RUNu a do knihkupectví pro Běhej s námi, Emil běžec, Můj dlouhý běh, Jez a běhej, Běžet, nebo zemřít, Běhání s Keňany….

6. Když jede na dovolenou, celý váhový limit mu zabírá běžecké vybavení
Musí mít přece aspoň troje boty – jedny na trail, silničky a jedny pro strýčka příhodu! A k tomu kraťasy, bunda, trika…co kdyby pršlo nebo moc svítilo slunce? Výbava musí být přece na každou situaci!

7. Když jede autem a zahlédne běžce, závidí mu
Nejraději by zastavil nechal auto uprostřed křižovatky a vyběhl za ním. Co na tom, že má na sobě sukni a lodičky (samozřejmě v případě ženy) nebo oblek a kravatu (v případě muže).

8. Na Facebooku se mu ukazují jen příspěvky a diskuze o běhání
Je ve všech běžeckých skupinách a navíc většina jeho přátel jsou podobní maniaci, jako on. Zdá se mu tak, že zeměkoule musí mít nohy a běhat.

9. Sporttester nesundává ani při návštěvě divadla
Za prvé – je běžec a tak to dává najevo. Za druhé – musí mít historii svých tréninků vždy při ruce. Co kdyby ho to představení nudilo? Za třetí – co kdyby musel o přestávce Rusalky zaběhnout pro něco k zakousnutí? Přece by neběžel, aniž by si tu vzdálenost změřil.

10. Když se ho někdo zeptá: Co děláš o víkendu? Jeho obvyklá odpověď je: Jsem na závodech
Co by také dělal jiného? Čtyři dny v týdnu trénuje a o víkendu závodí. Když nezávodí, je buď karanténa, je nemocný nebo mrtvý.

Foto: Zdeněk Zatloukal pro Nutrend

1 komentář

  1. Asi ještě nejsem takový běžecký maniak jak je napsáno výše. Manželka by asi byla jiného názoru. A já na občas na sobě pozoruji náznaky. Třeba při pomalé jízdě na D1 sleduji prostor za dálnicí a představuji si jak tam běžím… Doufám že to není ještě tak vážné…

Leave a Reply