Chytrý trénink, půl zdraví – otestovali jsme mySASY

Existuje hodně metod, jak přistupovat k tréninku. Většinou potřebujete externí autoritu, abyste se buď nepřetěžovali nebo naopak netrénovali příliš lehce. Skvělou variantou, jak správně nastavit trénink a optimálně zvládat tréninkový plán, je zkusit systém mySASY.

Na začátku roku jsem se rozhodl vyzkoušet v tréninku zase trochu vědy a začal používat měření variability srdečního tepu mySASY. Stačilo připojit bluetooth hrudní pás ke zdarma stažitelné aplikaci a mohl jsem vše začít používat.

První krůčky

První měření nedopadlo moc dobře, je totiž třeba dodržet několik pravidel: Měřit se před prvním jídlem,  ideálně hned po probuzení. Nečíst před nebo v průběhu měření zprávy a trpělivě dodržovat pokyny aplikace. Je tedy potřeba začít měření v leže, na signál z aplikace se postavit, vyčkat a opět na signál si lehnout. Měření trvá celkem přibližně 15 minut, takže je potřeba na to být připraven. Navíc po dobu stanovování tréninkového profilu je třeba se měřit minimálně ob den. Na Stanovení profilu je měsíc a je potřeba 15 měření. Výsledek ale stál za to. Získal jsem základní přehled o tom, jak mé tělo reaguje na zátěž. Hlavně tedy, že tělo sice reaguje dobře, ale mám obrovské rezervy.

Každodenní používání

Jakmile jsem měl svůj profil hotový, mohl jsem si začít hrát s tréninkem a sledovat, jaká změna nastane. Jsem zvyklý sledovat si klidovou tepovou frekvenci a stres skóre. Jenže změna na klidové frekvenci se projevuje se zpožděním, a tak si mnohdy nemůžu být jistý, co ji ovlivnilo. Jenže tady jsem získal graf, který ukazuje nejen poměr spotřeby energie, její doplňování, ale také hodnocení výkonu. Takže jsem sice podle hodinek a body battery unavený, což ukazuje i mySASY, jenže vidím také, že nemám polevovat, ale naopak pro dosažení lepšího efektu tréninku si ještě trošku naložit. Ideálně trénink na jiné svalové partie, než byl ten minulý. Výhoda je, že nemusím tyto hodnoty složitě studovat, aplikace mi sama řekne, jestli si ještě naložit, nebo už je čas na aktivní odpočinek.

Nestandardní situace

Po stanovení profilu probíhalo mé měření předvídatelně, i když jsem se pokaždé divil, že v okamžiku, kdy bych už zvolňoval, jsem si měl ještě naložit a naopak, když jsem se cítil na těžký trénink, jsem měl zvolnit. Pak ale přišel podivně špatný výsledek měření. Ještě jsem si dal ten den trénink, i když mi to mySASY nedoporučovalo a druhý den mě přepadla viróza.

Ukázalo se, že podle variability srdečního tepu se tělo již pralo s nemocí, ale navenek nebylo nic poznat.

Použití v nouzovém stavu

Pak přišel nouzový stav a ukázalo se, že toto měření se dá využívat velmi zajímavě i v tomto období. Nejprve se ukázalo, že placená verze aplikace sice umí zkrátit měření na pouhé 4 minuty, jenže tohle měření není vhodné v okamžiku, kdy na člověka působí hodně stresových faktorů. Výsledky se pak zdají velmi špatné i když standardní měření ukáže dobrý výsledek.

Protože ale v rizikovém období není dobré přetěžovat organizmus a je třeba nechávat regenerační kapacitu těla k dispozici pro případné infekce, můžeme tak přistupovat k tréninku opatrněji a když vidíme přílišné zatížení, nezařazovat další těžší trénink. Vidíme také, dříve, než na to můžeme přijít z projevu nemoci, že se s námi něco děje. Proto se v tomto období měřím jednou za dva dny a sleduji, zda tělo reaguje pouze na zátěž, nebo jsou výsledky ovlivněné něčím, co by je ovlivňovat nemělo.

Aplikace se stále vyvíjí

Vývojáři na aplikaci stále pracují a doplňují nové možnosti. Připravují tak zapojení dalších metrik pro lepší doporučení. V budoucnu by tak mohlo být snazší rychleji odhalit blížící se nemoc nebo ještě lépe ladit trénink k cílovému stavu na hlavní závod sezony.

Resume

Aplikace mi poskytuje zajímavé výsledky, jak pro trénink, tak pro sledování svého zdraví. Jediné, co bych ji vytkl, je, že musím při každém meření vydržet celých 15 minut v klidu. Krátké měření nepoužívám, protože se mi v něm příliš projevuje stres. Kdežto dlouhé měření se nenechá aktuálním rozpoložením ovlivnit. Věřím, že krátkou variantu brzy zdokonalí tak, aby ji bylo možné používat pravidelně. V každém případě pokračuji dále, protože toto chytré měření mi pomáhá se lépe a kvalitněji připravit a také vědět, jak přesně funguje moje tělo.

Pokud si chcete mySASY vyzkoušet, připravili jsme pro vás slevu na některý z prémiových programů ve výší 15%, podívejte se na stránky výrobce.

1 komentář

  1. Ahoj Michale,
    trochu mi to přijde jako víc propracovaný ortostatický test od Polaru. Ten mi taky říkal, jestli (a jaký) trénink zařadit S hrudním snímačem by to časem mohl zvládnout i Garmin. Konec konců už dnes Garmin měří variabilitu srdečního tepu, jen to zatím neumí takhle prezentovat.
    Myslíš, že i přesto má cenu mySASY pořizovat?

Leave a Reply