Moje superzdravá vitamínová bomba: zeleninový salát se dvěma druhy klíčků

Jsem salátový maniak. Saláty na tisíc způsobů bych mohla jíst pořád. Aby mi stále chutnaly, dělám spoustu obměn a variant. Teď si ujíždím na tomto super zdravém se dvěma druhy klíčků, což jsou superpotraviny, které jsou přímo nabité přírodními antioxidanty, vitamíny, minerály, enzymy a bílkovinami, proto jsou skvělé na imunitu ( to je teď potřeba) a celkově dodávají mému tělu více energii. Jak na to? 

Co budete na „klíčkový“ salát potřebovat:

Salát little gem, cherry rajčátka, avokádo, tofu natural, klíčky alfaalfa sušené mrazem ze Světa plodů a Směs semen 2 Bio na klíčení ze Světa plodů

Na zálivku:

Ume ocet, olivový olej, agáve sirup, nefiltrovaný jablečný ocet, pepř

Proč klíčky a jak na ně:

Čerstvé klíčky si doma pěstuji už dlouho. Dříve jsem si je kupovala hotové v obchodě, ale zjistila jsem, vypěstovat je je velmi snadné a také ušetřím. Mám moc ráda mungo – ty jsou lepší přímo na výhonky, ale na čerstvé zelené rostlinky s klíčky jsem si oblíbila speciání směs „Směs semen 2 Bio“ složenou ze semínek brokolice, růžové ředkve a jetele. Do salátu dávám ale nejenom ty, ale také mrazem sušené alfaalfa klíčky, což jsou klíčky vojtěšky, které obsahují až 40% proteinu. Mají specifickou, výraznou chuť a proto je používám podobně, jako koření.

Jak klíčit?

Směs semínek na klíčení properu ve studené vodě a přes noc je ve vodě nechám nabobtnat. Pak je znovu properu a dám je do klíčící misky, která má vroubky a odtokový kanálek, kterým jde pryč přebytečná voda. Způsobů klíčení je spousta a prodávají se i jednoduché klíčící lahvičky. Po 4-6 dnech jsou klíčky hotové. Mají zelené lístky a jsou asi 3 cm dlouhé. Když je nespotřebuju všechny, dávám je pak do ledničky, kde pár dní vydrží.

Semínka první den po namočení
Vyklíčená semínka po pěti dnech

Postup jak na salát:

Salát little gem natrhám na menší kousky, cherry rajčátka rozpůlím, nakrájím avokádo a na pánvi zlehla osmažím plátky tofu – to dávám na salát až na konec. Naklíčená semínka se můžou použít čerstvá, ale chuťově dost pálí, podobně jako někdy ředkvičky, takže někomu můžou dráždit žaludek. Já je proto dávám na pánev, na kvalitní rostlinný olej, kde je expresně osmažím. Stačí klidně 15 sekund, tak, aby si klíčky zachovaly co nejvíce výživných látek, ale přitom byly stravitelnější. Vše pak přidám do salátu.

Klíčky expresně osmahnu na pánvi
Pak klíčky ještě teplé přidám do salátu a vše zamíchám

Fígl mých salátů je také v zálivce – ta chutná všem. Dělám ji od oka. Nepoužívám vůbec sůl, ale speciální a zdravý ume ocet, který je sám o sobě slaný. Stačí jedna lžíce ume octa, dvě lžíce jablečného octa, lžíce olivového oleje a lžička agáve sirupu. Vše zamíchám a tímto dresinkem přeliju na salát a promíchám ho. Dochutím čerstvým pepřem, na salát nahoru položím osmažené jemně osolené tofu nebo vajíčko a nakonec vše posypu alfaalfa mrazem sušenými klíčky. Nejenom, že to hezky vypadá, ale také to salátu dodá výraznou, velmi zajímavou chuť.

Náš tip:

Semínka na klíčení i na klíčky sušené mrazem a klíčící nádobu lze sehnat v našem oblíbeném internetovém obchodě Svět plodů, odkud si rádi objednáváme i oříšky, sušené ovoce, oříšková másla a další dobroty. A pokud je chcete vyzkoušet i vy, tak pro vás u Světa plodů máme SLEVU 5%. Stačí jen do objednávky zadat kód RUNNING2. / spolupráce

 

 

Leave a Reply